Beeld

Review: Optoma HD87 projector

De Optoma HD87 is niet veel breder of dieper dan gelijkaardige projectoren, maar het toestel valt wel behoorlijk hoog uit. Achteraan vind je een enorm uitgebreide selectie aansluitingen, inclusief besturing en twee 12-volt triggers. Je zal alvast geen problemen hebben om verschillende bronnen aan te sluiten.

Om de plaatsing te vergemakkelijken biedt Optoma drie verschillende lenzen aan. We testen het toestel met de standaard lens, die over een beperkte zoomfactor van 1,25x beschikt. Kan je de opstelling niet klaren met deze lens, dan kies je voor een combinatie met de short-throw uitvoering zonder zoom (3.999 euro) of de long-throw met een zoom van 1,5x (3.499 euro).

De verticale lensshift is degelijk, maar horizontaal zijn de mogelijkheden beperkter. Het toestel moet dus toch redelijk centraal voor het scherm staan.

Echt stil is deze Optoma HD87 niet te noemen, zeker niet met lamp in ‘Bright’-mode. Hou er ook rekening mee dat de warme lucht achteraan uitgestoten wordt en je het toestel dus best niet met de rug tegen een muur plaatst.

,

De afstandsbediening is erg compact, maar maakt het mogelijk om enorm veel functies rechtstreeks te bedienen. De lay-out van de remote is doordacht, maar de toetsen zijn wel erg klein.

De menu’s zijn duidelijk en bieden veel goed gelabelde instellingen. Dat maakt het makkelijk om het beeld bij te regelen naar smaak terwijl je toch rekening houdt met bepaalde standaarden. Vooral het kleurbeheer lijkt ons erg interessant. Je specificeert geen intuïtieve termen zoals ‘saturatie’ of ‘kleur’, maar effectieve wijzigingen ten opzichte van meetwaardes. Daarmee is de Optoma een droom voor de kalibrator: op een kwartiertje tijd kregen we de kleuren bijna pal op de norm.

Je kan deze projector ook met een (gemotoriseerde) anamorfe lens combineren, ideaal als je op zoek bent naar een bioscoopachtige ultrawidescreen ervaring. Indien gewenst detecteert de projector automatisch content met een beeldverhouding van 2,35:1, waarna hij een van de 12-volt triggers inschakelt. De gemotoriseerde anamorfe lens schuift dan automatisch op zijn plaats.

De ‘superwide 2:1’ beeldverhouding is een soort tussenoplossing voor wie een anamorfe lens te duur vindt. In deze modus worden 2,35:1 films gedeeltelijk ontdaan van de zwarte randen boven en onder het beeld, maar je verliest ook wat beeld links en rechts.

,

Onze tests voeren we uit met de ‘Referentie’-preset, aangezien die de normen het dichtst hoort te benaderen. De resultaten zijn uitstekend. De kleuren zijn bijna perfect, met uitzondering van groen dat er veel te donker uitziet. De grijsschaal is perfect in balans.

De lichtopbrengst is fatsoenlijk in deze modus, al valt ze ver onder de geadverteerde waarde. Hier hadden we iets meer verwacht. De zwartwaarde is goed, en de beelden zijn dan ook erg aangenaam om zien, met een goed contrast en flink wat zwartdetail. Met de dynamische iris kan je het contrast nog verbeteren. De werking ervan is perfect: ze produceert geen lastige geluidjes en vertoont geen helderheidssprongen.

De beeldverwerking toont wat kleine fouten in de de-interlacing, en af en toe zien we duidelijke trapeffecten in de bijna horizontale lijnen. Het lijkt ons beter om voor die taak te vertrouwen op een moderne Blu-ray-speler. De projector zorgt wel voor een prima ruisonderdrukking. Met de ‘PureMotion’-instelling garandeert de HD87 natuurlijke bewegende beelden, maar de bewegingsscherpte gaat er niet echt op vooruit. Die is matig, wat bij snel bewegende beelden voor een duidelijk detailverlies zorgt.
 
De ‘Cinema1’-stand is naar onze smaak nogal donker en vlak. ‘Cinema2’ lijkt ons een betere keuze, zeker als je de projector niet in een volledig verduisterde ruimte opstelt. De kleuren zijn net wat feller (al vallen ze buiten de norm) en het beeld is helderder, zonder evenwel aan zwartwaarde in te boeten.

,

Deze Optoma HD87 laat zich niet alleen met verschillende lenzen combineren, hij komt ook met prima instellingen uit de verpakking. Toch is er nog ruimte voor verbetering: laat je de projector kalibreren, dan gaat de beeldkwaliteit er nog verder op vooruit. De lichtopbrengst die lager uitvalt dan verwacht, is eigenlijk de enige lichte teleurstelling die we optekenen in deze test.

Als we naar de prijs kijken, dan zien we dat Optoma zich met de HD87 in een zwaar bevochten segment begeeft. Geduchte tegenstanders zoals de Pansonic PT-AE4000 en de Sony VPL-HW20 scoren op het vlak van beeldkwaliteit misschien net iets beter, maar kunnen niet tippen aan de extra mogelijkheden die deze Optoma HD87 biedt met optionele (maar dure) lenzen voor een specifieke plaatsing.

,

Technologie: DLP
Afmetingen (BxHxD): 430 x 181 x 340 mm
Gewicht: 8 kg
Geluidsniveau (standaard / eco) (dB): 29 / nb
Energieverbruik (standaard / eco / standby) (Watt): 220 / nb / 1
Lichtintensiteit (ANSI Lumen): 1.700
Contrastratio (statisch / dynamisch): 800:1 / 80.000:1
Levensduur lamp (eco / standaard) * (uur): 3.000 / nb
Zoom (grootte) / Focus: manueel (1,25x) / manueel
Lensshift (V / H): manueel (V +/-40%; H +/-5%)
Lensoffset: 70%
Horizontale keystone-correctie (graden): neen
Verticale keystone-correctie (graden): ja, +/- 30 stappen
Projectieafstand (min – max): 1,5 – 12,5 meter
Schermgrootte (diagonaal min – max): 0,7 – 11,9 meter
Lens throw-ratio (verhouding afstand/beeldbreedte): 1,54 – 1,93
100-inch beeld (min – max afstand): 3,41 – 4,27 meter

METINGEN
Gebruikte instelling:
Reference
Lichtopbrengst (lumen): 479
Zwartwaarde (lumen): 0,222
Contrast: 2.157
Gemiddelde kleurtemperatuur: 6.870
Grijsschaal: Gemiddelde dE76: 2,52
Kleurgamut: Gemiddelde dE94: 5,82
Gemiddelde Gamma-waarde: 2,27
Respons score voor bewegende beelden (op 5): 2

INGANGEN 
HDMI: 3
Component: 1
Composiet/S-video: 1 / 1
Pc/Mac: 1
Andere: 2x 12V trigger
Besturing: RS-232C

PRIJS EN GARANTIE
Prijs:
 2.999 €
Garantie (projector / lamp): 3 jaar / 1.000 uur of 6 maanden
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.