Geluid

Review: Marantz SR7005 av-receiver

De SR7005 ziet er toch wel anders uit dan de typische av-receiver. Van een groot display is bijvoorbeeld geen spoor te bekennen, en de hoeveelheid knopjes is ook erg beperkt.

Maar dat verandert allemaal als we onder de grote frontklep kijken, want daaronder vinden we plots wel een groot display en een flinke lading toetsen.

Het is hoe dan ook een knap ontwerp.

,

Het aansluitveld van de Marantz is royaal bemeten, al is het niet zo extreem dan wat je soms bij topklasse avprocessors en -receivers aantreft.

Het voornaamst zijn de vijf HDMI-poorten op de achterzijde – van het 1.4a type, dus klaar voor 3D – plus eentje onder het voorpaneel. Er zijn maar liefst elf luidsprekeruitgangen aanwezig, al kan er maar zeven tegelijk gebruiken. Dat komt omdat er ‘slechts’ zeven versterkermodules in de SR7005 zitten, die elk een mooie 125 watt neerzetten.

Er zit ook nog een netwerkpoort (LAN) achterop de Marantz, een in- en een uitgang voor commando’s van de afstandsbediening en zelfs een ingang voor een IR-flasher.

Op de M-Xport kan je de optionele RX101 Bluetoothmodule aansluiten. Op die manier kan je bijvoorbeeld vanaf je mobiele telefoon via Bluetooth geluid streamen naar de SR7005.

De LAN-poort op de achterzijde van het apparaat maakt dat je de receiver op je netwerk kan aansluiten. Op die manier krijg je toegang tot internetradio en kan je muziek (mp3, wma, wav, aac, flac) en foto’s (jpeg) weergeven vanaf een computer of een NAS. De internetradiofunctie maakt gebruik van de vTuner-database. Daarmee kan je zenders zoeken op genre of op regio.

In het geheugen kan je 56 van je favoriete zenders vastleggen. Prettig is dat de Marantz je ook toegang geeft tot Flickr – een populaire online fotodienst – Last FM en Napster. Die laatste is bij ons echter niet beschikbaar.

,

Bezitters van een Apple-toestel dat z’n ding doet met iOS (meer concreet: de iPod touch, iPad of iPhone) worden door deze Marantz rijkelijk bediend. De SR7005 biedt immers uitzonderlijk veel mogelijkheden als je met één of meerdere van die toestellen in z’n buurt komt.

Zo kan je de usb-aansluiting op het frontpaneel gebruiken om er een iPod of iPhone op aan te sluiten. Dat kan tegenwoordig op elke versterker of receiver wel op één of andere manier, maar in dit geval haalt de Marantz een digitaal signaal uit je iApparaat en worden de veel betere D/A-converters van de Marantz in het signaalpad gebruikt, in plaats van die van Apple.

Als je een monitor aansluit op de SR7005, kan je ook doorheen de muziekbibliotheek bladeren van je iPod of iPhone. Ten tweede is er de Wizz App, een app die je gratis kan downloaden in de iTunes-winkel. Hiermee kan je de Marantz bedienen vanaf je iApparaat. En aangezien dat via Wi-Fi verloopt, hoeft de av-receiver niet in je gezichtsveld te staan zoals bij een gewone IR-afstandsbediening.
 

Maar de meest vernieuwende mogelijkheid heet AirPlay. Die draadloze technologie laat je toe om een verbindig te maken met de iTunes-bibliotheek op je pc of Mac, waarna je met de SR7005 tracks, albums, artiesten en afspeellijsten kan selecteren in de bibliotheek om ze
weer te geven. Hou er wel rekening mee dat daar een software-upgrade voor nodig is die 49 euro kost.

Nu is dat allemaal leuk en aardig, maar je wil natuurlijk niet elke keer naar je computer lopen om een andere track te selecteren. Maar ook daar bestaat een oplossing voor: de gratis Remote-app van Apple.

Daarmee kan je de iTunes-bibliotheek op je computer vanaf je iApparaat bedienen. Wij probeerden het met een iPad en dat werkt echt geweldig. Het is een ongekende luxe om door al je albums te ‘bladeren’ – al de album art verschijnt gewoon op je iApparaat – en de gewenste muziek er met een druk op het scherm uit te vissen.

Ja, dat kon eerder ook al – met een Sonos-systeem, bijvoorbeeld – maar dat moest je dan wel afzonderlijk aanschaffen en aansluiten. Bij deze Marantz krijg je al die mogelijkheden er voor de prijs van de software-update bij, als je al een iToestel in huis hebt.

Binnenkort kan je zelfs precies hetzelfde doen met muziek die lokaal op je iApparaat opgeslagen is. Als je dan op bezoek gaat bij iemand die een SR7005 in de huiskamer heeft staan, kan je jouw iPhone/iPad/iPod touch gewoon rechtstreeks een verbinding laten maken met de Marantz zodat je jouw eigen muziek kan afspelen bij je gastheer.

,

Het mag duidelijk zijn: deze av-receiver biedt duizelingwekkend veel mogelijkheden. Dat betekent echter ook dat dit geen apparaat is dat je even op een uurtje instelt, zelfs al ben je goed vertrouwd met av-receivers. Toch zeker niet als je er alles wil uithalen wat er in zit.

Gelukkig heeft Marantz de gebruiksinterface goed voor elkaar. De GUI is overzichtelijk en laat zich vlot navigeren; bepaald geen onbelangrijk detail als je bedenkt hoeveel mogelijkheden dit beestje heeft. Ze hebben bij Marantz duidelijk hun best gedaan om het hele verhaal zo gemakkelijk mogelijk aan de gebruiker te presenteren.

Naast de bijgeleverde remote, proberen we natuurlijk ook de Whizz App uit voor de bediening, opnieuw vanaf een iPad. Dat verloopt heel vlotjes – je hebt dan lekker grote knoppen op het scherm – maar de resolutie van de app is natuurlijk niet optimaal, aangezien die voor het kleinere schermformaat van de iPhone en iPod touch geoptimaliseerd is. Binnenkort volgt er echter een aangepaste versie op maat van de iPad.

,

Een av-receiver haal je natuurlijk niet alleen in huis omwille van het design en de features; hij moet ook goed klinken. Voor onze luistertest voorzien we de Marantz SR7005 van goed gezelschap, in de vorm van een Pioneer Blu-ray-speler (via HDMI) en een Sonos ZP90 netwerkspeler. Die laatste is op zijn beurt via het netwerk aan een Synology NAS gekoppeld.

Voor de monitoring zorgt een Klipsch Palladium surroundluidsprekerset en een Sunfire True Subwoofer Signature subwoofer.

Luisterwerk in stereo laat horen dat de SR7500 een helder, open, transparant en lichtjes koel klankkarakter heeft. Voor stereomuziek doet de SR7500 het best wel goed, al haalt hij niet het niveau van de betere stereoversterkers uit dezelfde prijsklasse.

Als het om surround gaat – in combinatie met beeld – doet de Marantz het absoluut uitstekend. Vooral bij film dan. In de bekende maar oh zo fraaie openingsscène van Saving Private Ryan vliegen de kogels je om de oren, terwijl het gedreun van de landingsvaartuigen van overal op je afkomt. Beklemmend realistisch, dat is het minste wat je kan zeggen.

Wat ook opvalt is dat de Marantz erg stil is. Zet de Blu-ray-speler even op pauze en de stilte is meteen inktzwart. Indrukwekkend.

,

Als je de persberichten mag geloven die hier dagelijks op de redactie binnendwarrelen, dan is zowat elk nieuw toestel van iedere fabrikant heel vernieuwend. In de praktijk loopt het meestal zo’n vaart niet.

Deze Marantz is een uitzondering op die regel. Van de SR7005 mogen we met recht en rede zeggen dat het een haast revolutionair apparaat is, zoveel nieuws heeft hij te bieden. Daar komt bij dat hij er erg fraai uitziet, zich goed laat bedienen en bovengemiddeld goed klinkt.

En het beste moet nog komen: in verhouding tot de geboden features en de geluidskwaliteit is hij helemaal niet duur, met een adviesprijs van 1.699 euro. Onze aanbeveling kunnen we dan ook kort houden: kopen!

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.