Mobile

Lezerstest: Papa, mag ík nu ? De Sony S getest

FWD vroeg aan drie lezers om een Sony S uitgebreid te testen en hun ervaringen op te tekenen. Hieronder vind je de bespreking van Johan Ronsmans. Vind je dit de beste van de drie reviews, klik dan hier om naar Facebook te gaan en druk op de 'vind ik leuk'-knop. Je maakt dan zelf kans om een Sony S te winnen.

Onder de mensen die een van de lezerstesten van de Sony S leuk vinden, verloten we op 20 oktober 2011 om 23u59 een van de tablets. (De andere twee lezersreviews vind je door hier en hier te klikken).

Op zijn website spreekt Sony in superlatieven over zijn laatste troetelkind, het Sony S tablet. Daar is natuurlijk niets mis mee, iedereen is fier op zijn baby, en het toestel moet ook verkocht raken. Maar komt wat Sony beweert ook overeen met de realiteit ? We hebben het speeltje voor u op de pijnbank gelegd, om na te gaan of Sony’s beloftes steek houden.

Kort en bondig
De Sony S is een krachtig tablet dat opvalt door zijn unieke vormgeving en met een hoop mooie opties aan boord. Gebaseerd op het recentste Android besturingssysteem zet het de toon voor nieuwkomers in dit segment.

Het scherm toont beelden in een superieure kwaliteit, waarbij de aanraakgevoeligheid goed te noemen valt, behalve bij kleine pictogrammen. Dankzij de Nvidia Dual Core processor hoort de reactiesnelheid van dit tablet en de weergave van Full HD films tot de betere klasse. De gebruiksvriendelijkheid is deze van Android, en kan op sommige vlakken beter.

Het tablet kan ingezet worden als universele afstandsbediening, waarbij sommige toestellen zich beter laten bedienen dan andere. Extra apps kunnen ingezet worden om multimediatoepassingen aan te sturen. De DLNA-technologie daarentegen lijkt nog niet rijp om echt inzetbaar te zijn. Spijtig, want het idee is goed.

Verwacht niet te veel van de PlayStation spelletjes, maar geniet van het surfen op het web. Reken er nog een GPS, twee camera’s, SD-slot en USB-aansluiting bij, en dit speeltje kan de leider van de Androids worden, echter wel op voorwaarde dat het iets goedkoper wordt.

,

Specs
Processor NVIDIA Tegra 2 Dual-Core 1GHz Aansluitingen Micro A/B USB
Ram 1 GB   Stereo 3.5 mini jack
Geheugen 16 / 32 GB   Monaural microfoontje
Kaarten SD, SDHC Camera Front VGA 0,3 MP
Draadloos WiFi (b/g/n)   Achter 5 MP
  Bluetooth 2.1 + EDR Locatie GPS
  Infrarood   Turn-by-turn navigation
Scherm 9.4" OS Android 3.1
  1280×800 Batterij Li-Ion 5000mAh b
  Omgevingslichtsensor Gewicht 598 gr


Het ontwerp is inderdaad uniek. Waar de meeste tabletten rechthoekige vormen hebben, met als enige variante de kleur en het formaat, heeft de Sony S zijdelings gezien een druppelvormig uiterlijk, net zoals wanneer je een blad in twee plooit zonder de knik glad te strijken. Onderaan is het toestel heel smal, en naar achter toe wordt het geleidelijk dikker.

Het is duidelijk dat de ontwerpers de gebruikers het universum in landscape willen laten verkennen. Op tafel of op je schoot geeft dit een iets betere kijkhoek.

 


 

In portrait mode ligt het aardig in de hand, omdat het meeste gewicht aan de kant van de dragende hand ligt. Wel voelde ik na langdurig gebruik tintelingen en lichte pijnen in pols en arm, maar ik denk dat dit met mijn RSI-gevoeligheid te maken heeft en dat elk tablet dit kan veroorzaken. 

De onderkant is voorzien van antislipnopjes zodat het niet onverhoeds uit je hand kan glippen. Zorg ook dat je een voorraad poetsdoekjes in huis haalt, want het blinkende scherm verhult geen enkele vingerafdruk.

Belofte waargemaakt ?  Uniek: voor 100%; Ergonomisch: voor 100%

,

De kwaliteit van het scherm is verbluffend, zeker als je een laptop gewoon bent. Dit komt vooral tot uiting in volle zon. Met de helderheid op het hoogst, lees je met gemak je documenten.

Wel op voorwaarde dat je het een beetje schuin houdt om je spiegelbeeld te ontwijken. De kijkhoek is ook fenomenaal: praktisch geen verzwakking vanuit welke hoek je ook kijkt. En zwart is wel degelijk zwart, niet grijs noch paars.

De resolutie van 1.280 x 800 geeft een haarscherp beeld, waarmee onder andere HD films en foto’s een plezier zijn om te bekijken.

De kleuren zijn goed, met een dofbruin tintje. Het gras ziet er niet zo groen uit als in realiteit. Waarschijnlijk is dit te wijten aan de coating van het glas. Deze is uit plasticachtige materie gemaakt. Het zal niet makkelijk breken, doch of het krasbestendig is zal de toekomst uitwijzen. Een hoes is daarom geen overbodige investering.

Belofte waargemaakt ? Voor de volle 100%

,

Wie erin slaagt om zoals Sony voorstelt “tegelijk te surfen op internet, verbinding maken met vrienden of luisteren naar muziek terwijl u ondertussen aan het typen bent op de grote toetsen van uw volledige toetsenbord op het scherm” riskeert zijn vingers of hersens in de knoop te draaien. Dat is niet wat men onder gebruiksvriendelijkheid verstaat.

Deze apps één na één opstarten, en ze vervolgens vlot kunnen oproepen als je ze nodig hebt, zal al knap zijn. Studies hebben immers aangetoond dat je best niet aan multitasking doet.  Eén na één afwerken is de boodschap.

S slaagt er wel in om verschillende toepassingen gelijktijdig open te houden zonder noemenswaardige problemen.  Heel af en toe werd de muziek afgebroken in combinatie met bepaalde toepassingen.


Gebruiksvriendelijkheid wordt bepaald door de kwaliteit van de grafische schil. In de praktijk duurt het een tijdje voor je weet waar alles staat, en duurt het nog langer voor je door hebt welke toepassingen het leven aangenamer maken. 

Installatie van apps is een fluitje van een cent. Bij downloads van bestanden vanuit een webbrowser daarentegen lijkt er op het eerste zicht niets te gebeuren. Doch het bestand komt in de folder “downloads” terecht. Je moet het maar weten.

Typen op een schermklavier is niet evident en het is bij dit toestel ook niet anders. Probeer maar eens een sterk wachtwoord in te typen. Bovendien is het niet mogelijk om een Belgisch Nederlands azerty-toetsenbord in te stellen, zelfs niet door extra apps toe te voegen. Enkel een Frans toetsenbord brengt soelaas. 

De aanraakgevoeligheid van het scherm is goed als het gaat om grote pictogrammen en vlakken. Met kleine pictogrammen is het dikwijls secuur mikken en hopen op succes. Wat helpt is om met de tweevinger-truc in te zoomen om zo trefzekerder te drukken.

Belofte waargemaakt ? Volgens Sony’s definitie: 100%.  Volgens de algemeen gangbare definitie: 75%

,

Snelle reactietijden wenst u natuurlijk niet alleen om te surfen. Alle toepassingen moeten vlotjes draaien op dit speeltje. Zwemmende aquariumvissen op je bureaublad halen de performantie naar beneden. Als je ze echter aan de kat geeft dan draaien de toepassingen op topsnelheid.

Het automatisch draaien van het scherm van landscape naar portrait en omgekeerd neemt gemiddeld 3 à 4 seconden in beslag, wat uiteindelijk traag genoeg is om je er aan te ergeren. Indien het draaien niet automatisch lukt kan je het forceren door het toestel rechtop te zetten. Bovendien ondersteunen sommige apps het gyroscopisch draaien niet.

De interface is de vernieuwde interface van Android, met een vleugje Sony ertussen, en wordt pas intuïtief nadat je er een tijdje mee gewerkt hebt, want je moet er eerst de logica van vatten.

Internet reageert vlot, en dit zowel met de ingebouwde webbrowser als met Firefox. Opera laadt de pagina’s iets trager op.

Belofte waargemaakt voor 75%

,

Het moet gezegd: de toepassing om de infraroodafstandsbedieningen in te stellen wekt vertrouwen op. De visualisatie is aangenaam, een enorme rits aan systemen is indrukwekkend, en de eerste toestellen die ik instel werken onmiddellijk: een Philips TV, een Silvercrest TV, een Sony Home Theater en een Sony Blu-ray.

Maar daarna wordt het moeilijker: de Metronic DVB-T ontvanger staat niet in de lijst, de Windows Media center PC reageert niet, de hifi-installaties van de kinderen worden slechts met mondjesmaat herkend, of zelfs niet.


Gelukkig kan je de afstandsbediening ook programmeren. Het werkt wel, maar het vraagt natuurlijk wat van je tijd, zodat je dit niet voor al je toestellen zal doen. Anderzijds ontbreekt een manier om een aantal handelingen in één commando te bundelen, bv achtereenvolgens aanzetten van TV, Home Theater én Blu-ray.

Op mijn mediacenter PC gebruik ik XBMC om van mijn verzameling CD’s, films en foto’s te genieten. Om deze optimaal te bedienen vanaf het tablet, installeer je best de (gratis) remote controller van XBMC. Hiermee haal je zowel een afstandsbediening in huis als een manier om rustig door je bibliotheek te snuisteren. Beter dus dan de Windows Media Center afstandbediening, of dan muis en klavier uit de kast te moeten halen.

Een PC kan op twee manieren bediend worden: door het scherm over te nemen of door een touchpad-achtige app te installeren. Meestal moet hiervoor een stukje app op de computer geladen worden.

Belofte waargemaakt ? Gered door de bel: 100% dankzij de programmeringsfunctionaliteit

,

De Sony S heeft weinig externe aansluitingen, en is ontworpen om vooral via het draadloze netwerk te communiceren. Hoe krijg je bijvoorbeeld de foto’s die je met de ingebouwde camera ingeblikt hebt op het TV-scherm? Er zijn verschillende manieren, afhankelijk van wat je TV-toestel aan boord heeft.

Mijn TV bijvoorbeeld is verbonden met een mediacenter PC. De plaatjes kunnen getransfereerd worden via een SD-kaart of via het netwerk. Het tablet kan ook via de USB-aansluiting aan de PC gekoppeld worden, en op die manier de beelden ontvangen.  Doch de ultieme manier volgens Sony is om het te doen via DLNA, een veredelde vorm van UPnP. Gewoon de foto, film of song op het schermpje slepen naar het gewenste toestel en je krijgt het te zien op je TV. Mijn TV is niet DLNA compatibel, maar Mediaplayer v11 op mijn PC wel. Klaar voor een verkenningsronde?

De eerste film die ik wilde slepen werd telkens afgeketst wegens een verkeerd formaat. Een andere film werd aanvaard maar het duurde erg lang vooraleer hij begon af te spelen, en bij andere films werd de connectie verbroken. Hiermee zijn de twee belangrijkste minpunten vermeld: formaat en reactiesnelheid. Het toestel dat ontvangt moet hetzelfde formaat lusten als de verzender. PC’s hebben daar over het algemeen minder moeite mee dan een DLNA-TV.

Foto’s leveren minder problemen op, hoewel hier de reactiesnelheid ook maar matig is. Bovendien moet je de foto’s één per één verslepen, en kan je er geen slideshow van maken. Handig is anders.

Het best van al presteren de songs. Het opstarten duurt niet te lang, en het volgende stuk wordt automatisch gestart. Doch bij verbindingsproblemen moet je naar het afspeeltoestel gaan om het afgespeelde te stoppen.

Er zit toekomst in het DLNA-concept. Eenmaal op punt zal het ons het leven aangenamer maken, maar de huidige stand van zaken bewijst hoe moeilijk het is om een eenvoudig concept om te zetten tot een bruikbare toepassing.

Belofte waargemaakt? Slechts voor 25%

,

De games werken wel, maar de fervente PlayStation-spelers in ons gezin zijn er niet erg enthousiast over. Ze krijgen spelletjes van een oudere generatie voorgeschoteld, en bovendien werkt de gesimuleerde gamepad maar matig.

Het is zeker geen PlayStation-killer, en echt genieten zit er niet in.

Belofte waargemaakt? Voor slechts 25%

,

Vanuit slaapstand lukt het om op 22 seconden door te klikken naar het tweede blad van een website, vanuit het startscherm in 18 seconden. Vergeleken met een pc is dit niet spectaculair, want daar lukt dat in 15 seconden in plaats van in 18.

Het surfen wordt echter superieur wanneer je in je zetel het internet afschuimt alsof je de krant aan het lezen bent. In portrait-mode lezen oogt heel aangenaam. Klein nadeel is dat als je overgaat naar een website die in landscape ontworpen is, je het scherm mee moet draaien.

WiFi liet het soms afweten. Vooral vlak na een schoonheidsslaapje deden zich korte onderbrekingen voor. Had het te maken met een nukkige toepassing, of een kink in de draadloze kabel, of WiFi die liever niet gewekt werd? Of misschien omdat er meerdere draadloze netwerken gedefinieerd waren? Moeilijk na te gaan.

Belofte waargemaakt? Voor een goede 75%

,

Het tablet werkt inderdaad aangenaam, en upgraden naar Android 3.2 is inderdaad maar een druk op de knop. Uit andere testverslagen blijkt iOS nog steeds met kop en schouders boven Android uit te steken, behalve als het gaat om websites met Flash-inhoud. Die is op iOS gewoon niet raadpleegbaar.

Android heeft met zijn laatste versie al heel wat goed gemaakt. De code is open is voor de tablet-fabrikanten en zij bepalen hoe hun tablet-interface er zal uitzien.  Bij de Sony S is dat prima geslaagd.

Belofte waargemaakt? Voor 100%

,

Een besturingssysteem zal alleen maar succes kennen wanneer er voldoende en interessante toepassingen beschikbaar zijn. Bij tablets is dat net hetzelfde. Daar heten de toepassingen weliswaar apps, maar zij maken of kraken het toestel. Met Android geen reden tot paniek: er zijn er meer dan 100.000 apps beschikbaar.

Je hebt keuze tussen gratis en betalende apps. Downloaden gaat snel en de installatie is makkelijk. Trop is soms wel te veel, en als je je weg wilt zoeken in deze jungle, doe je dat best aan de hand van zoektermen.

Belofte waargemaakt? Voor 100%

,

Meer dan 2,4 miljoen romans en meer dan 2 miljoen gratis titels op Google Books: bij zoveel keuze moet je het hoofd boven water trachten te houden. De Nederlandstalige titels zijn echter maar dun gezaaid. Ook de gratis titels zijn met een korrel zout te nemen. Het betreft werken zonder auteursrechten, daterend uit de jaren stillekens.

Een paradijs voor geschiedkundigen, maar niet voor de lezer die op zoek is naar ontspannende literatuur.

Belofte waargemaakt? Voor 50%

,

Er zijn nog enkele andere vermeldenswaardige zaken die niet terug te vinden zijn in voorgaande reclameboodschappen van Sony.

Vooreerst het batterijverbruik.  Dat is redelijk te noemen: met WiFi ingeschakeld klokt het af rond de 8 uur, wat een betere score is dan het gemiddelde. WiFi uitschakelen geeft nog betere resultaten: tot 30 uur en meer. Opladen gebeurt met een Sony-adapter, en is hinderlijk om mee te werken als je plots zonder stroom valt.

De camera is degelijk, doch raak de zoom niet aan! Deze digitale zoom maakt het resultaat onscherp en foto’s hiermee gemaakt wil je gewoon aan niemand tonen.  Beter is om een foto in de beste kwaliteit te maken (resolutie 2.592 x 1.944) en daar op in te zoomen. In donkere omgevingen presteert de camera niet echt geweldig, een flits zou de kwaliteit ten goede komen.

Over de GPS wordt in alle talen gezwegen, hoewel deze goed werkt en handig is in een wagen zonder ingebouwde routezoeker. Wel alleen op voorwaarde dat je met een co-piloot onderweg bent, anders riskeer je in een gracht terecht te komen.

Het geluid dat door de ingebouwde luidsprekertjes knalt produceert ingeblikte klanken, niet aangenaam om te horen. Stemgeluid geeft een aanvaardbaar resultaat. Anders wordt het als je er oortjes of een hoofdtelefoon op aansluit: de kwaliteit is dan uitmuntend. Ook als je dit multimedia apparaat aan externe luidsprekers hangt is het puur genieten.

Uiteindelijk nog één minpuntje: de afwerking van het klepje voor het SD-kaartje. Je moet peuteren om het open te krijgen, en eenmaal geopend ben je bang dat het afbreekt.

Om een prijs te kunnen bepalen is Sony vermoedelijk gaan piepen bij Apple en Samsung. 478 euro voor de versie van 16 GB en 100 euro meer voor 32 GB. In november zou er een 3G-versie uitkomen.

Gezien het hogere gebruiksgemak van de iPad lijken deze prijzen net iets te hoog gegrepen. Het moet wel gezegd zijn dat de Sony S tot de betere op Android gebaseerde tabletten behoort, en Sony heeft zijn naam en reputatie mee. Vermoedelijk zal het een mooi stukje van deze markt kunnen meepikken. Ze hebben lang gewacht om zich in de strijd te werpen, maar het resultaat mag er zijn.

,

Kan een tablet ons leven eenvoudiger maken, of is het toch maar een leuke gadget? Voor de kinderen zijn de games een leuk tijdverdrijf, maar vooraleer ze uitgemaakt hebben wie er wanneer op mag zijn er tal van discussies aan voorafgegaan… Uitstekend om hun onderhandelingscapaciteiten aan te scherpen.

Bedienen van multimedia-apparaten kan via allerlei afstandsbedieningen, doch een tablet is tot nu toe de comfortabelste oplossing die ik al in handen heb gehad. En waarom achter de computer kruipen om te surfen, als je de wereld nu vanuit je luie zetel kan ontdekken.

In de keuken recepten opzoeken op dit stukje technologie is een fluitje van een cent. Vanaf nu eten we alleen nog maar haute cuisine. Wel opletten voor vloeistoffen en vuile vingers op het scherm. Hier zou een “ruggedized” versie niet misstaan.

Beheren van to-do lijsten is ook een stuk aangenamer geworden: de juiste app, maar vooral het snel kunnen opstarten maakt het plezierig om werken. Uitvoeren van de to-do’s blijft jammer genoeg hetzelfde… tenzij je de muziek inschakelt.

Alleen de prijs blijft nog aan de hoge kant voor dit stukje comfort. Verminder het met een derde, en vele gezinnen zullen de verleiding niet meer kunnen weerstaan.

Ja, Eline, nu mag jij ermee spelen. Ik ben ermee klaar.

In een notendop
Positief Kan beter
Unieke vormgeving Te hoog geprijsd
Superieur scherm PlayStation games
Reactiesnelheid DLNA
Surfen  
Grafische prestaties  
Infraroodbediening  


In memoriam
Tijdens het schrijven van dit artikel vernam de hele wereld het heengaan van Steve Jobs. Veel van ’s mans ideeën hebben andere merken sterk beïnvloed, waardoor bijvoorbeeld de Sony S het daglicht zag. Ik ben hem dankbaar omdat hij de wereld een stukje aangenamer heeft gemaakt, en hopelijk blijft hij een inspiratiebron voor velen.

Vind je dit de beste lezerstest van de Sony S (de andere twee vind je hier en hier), klik dan op deze link en druk op Facebook op de vind ik leuk-koppeling bij het artikel. Onder de mensen die een (en slechts één) van de lezerstesten leuk vindt, verloten wij een Sony S!

Pas op: niet klikken op de 'vind ik leuk'-knop hieronder, maar wel op de link klikken in de alinea hierboven en daar op de 'vind ik leuk'-knop drukken. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.