Chinees bedrijf eist excuses voor de iPad

Geschil over merknaam wordt juridisch steekspel

door Pieterjan Van Leemputten , 10 februari 2012

Lees meer artikels over : mobiel, nieuws, apple, ipad, merknaam, recht, proview, rechtszaak, china
Social
0
Bewaar meld een fout Verstuur {T}print
Chinees bedrijf eist excuses voor de iPad


Apple ligt in China overhoop met een bedrijf dat de rechten op de naam iPad bezit. Naast een schadevergoeding eist het Chinese bedrijf excuses van de Amerikaanse technologiereus.Proview Electronics heeft al meer dan tien jaar geleden de merknaam iPad geregistreerd. Toen Apple zijn tabletcomputer klaar had, heeft het de rechten op die naam voor een groot aantal landen gekocht van Proview Electronics, en dat voor zo'n 55.000 euro. Maar die afspraak bevatte niet de naamsrechten voor China. Die zaten immers bij een dochterbedrijf van Proview, en vielen dus buiten de deal.

Dat zorgde voor een rechtszaak waarbij tot 10 miljard yuan (1,2 miljard euro) werd geëist van Apple. Maar die laatste vuurde al snel een tegenrechtszaak af om te laten erkennen dat het de merknaam rechtmatig mag gebruiken. Die meest recente zaak heeft Apple intussen echter verloren (al heeft het intussen beroep aangetekend). Daardoor kan ook de eerste zaak nog negatief uitdraaien voor het Amerikaanse bedrijf.

Boete betalen, verkoop staken en sorry zeggen
Maar sinds deze week laat de advocaat van Proview aan de Chinese nieuwswebsite China Daily weten dat een Chinese rechtbank overweegt om Apple alsnog een boete van 240 miljoen yuan (28,7 miljoen euro) op te leggen. Daarenboven eist Proview excuses van Apple voor het gebruik van de merknaam iPad en wil het dat het Amerikaanse bedrijf de verkoop én marketing van de tabletcomputer verbiedt in China.

Het ziet er niet naar uit dat de advocaten van Proview snel zullen opgeven. Tegenover de website Globaltimes zei een van hen dat het bedrijf zich heeft voorbereid op een langdurige juridische strijd.

Het is niet de eerste keer dat Apple merknaamgeschillen moet regelen. Ook van onder meer Fujitsu moest het bedrijf in het verleden al de naam afkopen.

bron: ZDNet

Gerelateerde artikels op FWDMagazine.be

Hifi.nl

Avantgarde show bij Audio Life 29 november

Op 29 november staat Audio Life in Buren in het teken van Avantgarde. Tijdens een speciale show zullen minstens drie systemen van het merk gedemonstreerd worden, zoals het Zero systeem, de Uno en de nieuwe XA versterker. Ook de Duo hoorn luidsprekers zijn te horen.


Unieke uitverkoop Kharma

Over 'save the date' en sla je slag gesproken: op zaterdag 29 november organiseren O.L.S. en Kharma voor het eerst een unieke uitverkoop! Dat betekent dat tal van klassieke modellen uit luidsprekerlijnen als Emotion, Divine en Ceramique op deze dag een stukje bereikbaarder worden. Dat mag wel in de agenda...


Philips Test 'T Thuis Deel 2 onze lezers aan de slag met BT3500 wireless speakers van Bol.com

Zou je een van de nieuwste Bluetooth speakers van Philips niet eens een keer zelf willen uitproberen. Die oproep deden we hier een paar weken geleden. In samenwerking met Bol.com beschikten we over negen modellen van de gloednieuwe Philips BT3500, in strak wit. Wat was het plan Onze lezers graag de gelegenheid bieden om net als eerder in het geval van AudioQuest en Denon als HiFi.nl Review Panel op te treden.


Recensie Meridian Prime

Bijna vijftienhonderd euro moet deze Prime hoofdtelefoonversterker van Meridian kosten. Niet minnetjes, dat. Zou hij dan zo uitzonderlijk goed zijn Het Britse bedrijf uit Huntingdon begeeft zich de laatste jaren in nieuwe wateren. En dan hebben we het niet zozeer over nieuwe technologieën op dat vlak is Meridian altijd al een voorloper geweest, niet alleen de laatste jaren , maar wel over productcategorieën waar Meridian zich tot nu toe niet mee beziggehouden heeft


Music Emotion december 2014

De laatste maand staat voor de deur, wat betekent dat er een nieuwe Music Emotion bij de abonnees op de mat valt. Maar uiteraard vind je 'm ook weer in de kiosk, dus voor liefhebbers nemen we je even door de inhoudsopgave.


Meridian Promo Tour 2014

Om zelf te ondervinden wat het verschil is tussen de standaard Meridian DSP luidspreker en dezelfde speaker met een SE upgrade, reist Meridian met een set normale en Special Edition DSP luidsprekersystemen door Nederland en België.Komende zaterdag vindt de laatste demonstratie in Nederland plaats bij Van Duppen Audio in Venlo.


Blackmagic Pocket Cinema Camera

De grote troeven van de nieuwe BlackMagic Pocket Cinema Camera zijn 2K (Full High Definition) video met een relatief grote beeldsensor, verwisselbare Micro Four Thirds objectieven en een groot dynamisch bereik in een camerahuis dat niet veel groter is dan de doorsnee smartphone. Daarnaast een verrassend goede kwaliteit van het videobeeld en een alleszins aantrekkelijke prijs. Wel dient de gevorderde videofilmer deze HD zakcamcorder nog verder op eigen maat en smaak aan te kleden.