Geluid

Installatiegids voor je luidsprekers

Stereo, 5.1 of 7.1? Een surroundsysteem is de beste keuze als aan twee voorwaarden voldaan wordt. Ten eerste is het niet de bedoeling dat je alleen maar naar muziek luistert op zo’n systeem, maar dat je het ook gebruikt om filmsoundtracks – en eventueel ook spelletjes en dergelijke – op weer te geven. Is het je alleen om muziek te doen, dan is een stereoset een betere keuze.

Ten tweede moet je natuurlijk wel voldoende ruimte hebben om zo’n surroundsysteem op een elegante manier te integreren in je woonkamer. En geloof ons, dat is niet evident. En al helemaal niet als je daarbij de aanbevolen opstellingsregels wil volgen, met het oog op een optimale geluidskwaliteit.

En heb je er al aan gedacht dat je zes luidsprekerkabels nodig hebt om de luidsprekers van een 5.1-systeem aan te sluiten? Die kriskras doorheen de kamer lopen? Het idee alleen al!

Natuurlijk rijken we in deze integratiegids een aantal interessante oplossingen aan voor die problemen, maar je zal hoe dan ook op voorhand moeten beslissen of je stereo wil of surround.

En ja, er bestaat ook zoiets als ‘virtual surround’, waarbij met minder luidsprekers een surround-achtige spreiding van het geluid wordt nagestreefd. Maar laat je niets wijsmaken: dat klinkt bij lange na niet hetzelfde als een écht surroundsysteem.

,

Probeer bij het opstellen van je luidsprekersysteem de opstellingsregels uit het diagram bij dit artikel te volgen, voor zover dat haalbaar is. Alleen dan krijg je de beste geluidsweergave.

De kans dat je alle regels netjes kan toepassen en toch nog een praktisch leefbare situatie overhoudt is echter niet bijzonder groot. En dan hebben we het nog niet eens over de esthetische kant van de zaak gehad. Je zal hier en daar dus compromissen moeten maken, dat staat vast.

Je kan best op voorhand bepalen waar de luidsprekers moeten komen en nagaan hoeveel plaats je daar precies hebt vooraleer je naar de winkel stapt. Als je luidsprekers in een hifispeciaalzaak gaat kopen, maak dan eerst een plannetje van je woonkamer waarop je de afmetingen en locatie van muren, deuren, ramen en meubels aangeeft. Op basis daarvan kan je advies vragen met betrekking tot de opstelling van luidsprekers in jouw specifieke ruimte.

We hebben hieronder alvast een aantal oplossingen verzameld die het integreren van een luidsprekersysteem op praktisch en/of esthetisch niveau een flink stuk makkelijker maken.

,

De luidsprekers van Cornered Audio kan je gerust alle hoeken van de kamer laten zien. Sterker nog, hoeken zijn hun natuurlijke biotoop! Deze speakers zijn namelijk specifiek ontwikkeld om het beste geluid voort te brengen wanneer ze in een hoekje tussen twee muren of het plafond en de muur worden gehangen.

Een normale luidspreker zou in zo’n situatie vreselijk boemerig klinken, maar deze dus niet. Dankzij de driehoekige vormgeving past de luidspreker ook visueel mooi in een hoek.

De Cornered Audio luidsprekers zijn verkrijgbaar in zwart, wit of aluminium. De goedkoopste versie – dat is de C5 – kost 690 euro per stuk.

,

Natuzzi maakt zitmeubilair. Dat lijkt niet meteen een onderwerp voor FWD Magazine, maar voor de Surround maken we met plezier een uitzondering. In deze stijlvolle zitbank gaan immers een ingebouwd iPod-dock en twee luidsprekers schuil.

Toegegeven, de benaming is wat ongelukkig gekozen voor een stereo-opstelling, maar op integratievlak laat ze weinig te wensen over. Als er nu ook nog een bijkomende audio-ingang voorzien was, dan had je de twee luidsprekers misschien wel als surrounds kunnen gebruiken in je installatie.

Navraag bij Natuzzi leert dat dat echter niet kan. Maar draai of keer het hoe je wil: de ‘Surround’ is en blijft een hoogst originele muziekoplossing. De lederen uitvoering haal je naar je woonkamer vanaf 5.799 euro.

,

Inbouwluidsprekers worden heel vaak gecombineerd met multiroomsystemen, maar je kan ze eigenlijk net zo goed in de woonkamer gebruiken. Voor de inbouw komen het plafond en de muren in aanmerking.

Muren krijgen onze voorkeur, aangezien het geluidsbeeld dan een stuk realistischer zal zijn. Zeker als je de speakers op oorhoogte monteert, zoals je dat ook met gewone luidsprekers hoort te doen.

Een interessante mogelijkheid die weleens wordt vergeten, is dat je in een 5.1-opstelling ook gewone luidsprekers en inbouwluidsprekers kan combineren. Vooraan gebruik je bijvoorbeeld drie compacte opbouwluidsprekers (links/center/rechts), terwijl je de surrounds in de muren onderbrengt.

Zeker als de hele set van dezelfde fabrikant afkomstig is en de speakers dezelfde karakteristieken hebben op het vlak van ‘timbre matching’ – in de betere hifizaak weten ze daar ongetwijfeld wel raad mee – kan je op die manier een prima klinkende en praktische set samenstellen.

Tot slot geven we nog even mee dat je haast alle inbouwluidsprekers kan overschilderen, zodat ze nog minder opvallen in het interieur. Inbouwluidsprekers vind je onder meer bij B&W, Klipsch, KEF, Focal, Art Sound en nog heel wat andere merken.

,

Het F/X Wireless Surround -luidsprekersysteem van Polk Audio bestaat uit een zender en één enkele draadloze luidspreker. Die laatste imiteert in zijn eentje het effect van vier klassieke surroundspeakers, en beschikt over een ingebouwde versterker en ontvanger.

Hij is ook behoorlijk flexibel: de verbinding tussen de zender en je AV-receiver kan zowel op lijniveau als op luidsprekerniveau tot stand worden gebracht.

Je moet de luidspreker natuurlijk wel nog even aan het stroomnet hangen, maar meer kabels heb je niet nodig… De F/X Wireless Surround kost 599 euro.

,

Als je ook de laagste tonen goed wil kunnen horen, dan heb je een luidspreker nodig met een behoorlijk kastvolume. Vandaar dat de betere luidsprekers in veel gevallen grote, lompe kasten zijn. Maar het kan ook anders.

Met de Waterfall-luidsprekers, bijvoorbeeld. Die koppelen een royale kastbehuizing die opgetrokken is uit glas aan een elegant voorkomen. Door hun transparante uiterlijk zijn ze een stuk minder ‘aanwezig’ in het interieur dan gebruikelijk. Technisch gezien verschillen de Waterfall-luidsprekers echter niet van traditionele luidsprekers, met uitzondering van de glazen kast uiteraard.

Dat is bij de glazen luidsprekers van Greensound toch wel even anders. Bij deze luidsprekers wordt het geluid echt weergegeven door het glas zelf. Net als de Waterfall-luidsprekers zijn ze ideaal voor wie ‘eens wat anders’ wil.

Een derde merk dat een glazen luidspreker in het aanbod heeft is Crystal Cable, met hun Arabesque.

,

In plaats van voortdurend te proberen om luidsprekers toch maar op alle mogelijke en onmogelijke manieren aan het zicht te onttrekken, kun je ook krek de tegenovergestelde toer opgaan. Althans, op voorwaarde dat je kiest voor luidsprekers die zo mooi zijn dat ze een lust voor je interieur zijn, in plaats van een last.

We denken dan spontaan aan een luidspreker zoals de Grande Utopia EM van Focal. Oké, hij is aan de grote kant – iets meer dan twee meter hoog – en met een prijskaartje van 130.000 euro (per paar) kost hij ook wat, maar dan heb je ook meteen een koppel waarachtige sculpturen in je woonkamer staan.

Zegt het lijnenspel je wel wat, maar ben je op zoek naar iets compacter en véél goedkoper? Dan is de Diablo – de kleinste broer van de Grande Utopia – een interessante kandidaat. Die is amper 42 centimeter hoog en kost ‘maar’ 9.600 euro voor een paartje, compleet met de bijbehorende stands.

Natuurlijk valt niet iedereen als een blok voor het aparte design van de Utopia-serie, maar dat geeft niet want er zijn nog heel wat andere luidsprekers op de markt die er minstens even sexy uitzien. En daar hoef je niet in alle gevallen een tweede hypotheek bij de bank voor te nemen. Vraag ernaar bij je dealer en kijk eens rond bij Podspeakers, Sonus Faber, B&O, Meridian, enzovoort.

,

Laten we eerlijk zijn: een subwoofer is bijna steeds een hoekig, lomp geval. Bijgevolg is de neiging manifest aanwezig om hem zoveel mogelijk in een hoekje te drummen.

Maar Tutondo, een Italiaanse luidsprekerfabrikant, heeft het over een andere boeg gegooid met de OhL. Deze sub heeft het uitzicht van een moderne designlamp, en dat is hij ook – compleet met dimmer en al.

De zuilvormige lamp dubbelt echter als klankkast, en onderin zitten een driver en versterker verscholen. Een briljant concept en prima uitgevoerd, wat zich vertaalt in een adviesprijs van 3.500 euro.

Dat is overigens minder exorbitant dan het lijkt, want de sub kwijt zich prima van zijn taak. En een designlamp van dit kaliber kost sowieso ook nog een paar centen.

,

Het is keer op keer hetzelfde verhaal: mensen houden niet van grote luidsprekerkasten in het interieur. Ze willen integendeel kleine, onopvallende speakertjes. Bose is de eerste merknaam die dan opduikt. Deze fabrikant heeft van kleine, maar desondanks toch aardig performante speakertjes z’n handelsmerk gemaakt.

Een ander merk dat sterk scoort in deze categorie is Mirage. Net als bij Bose hoor je de kleine teutjes te combineren met een subwoofer. Dat komt omdat dergelijk kleine speakers nu eenmaal niet in staat zijn om echt lage tonen weer te geven.

Hoe dan ook: als je speakertjes persé piepklein moeten zijn, zit je bij deze twee fabrikanten aan het juiste adres

,

We hadden het er eerder al over: inbouwspeakers installeer je best niet in het plafond omdat het geluidsbeeld dan al snel onnatuurlijk wordt. Bij KEF hebben ze daar echter wat op gevonden: gemotoriseerde inbouwluidsprekers.

Die zien er net zo uit als andere inbouwluidsprekers, tot wanneer je ze gaat gebruiken. Met een druk op de knop van de bijgeleverde IR-afstandsbediening laat de geïntegreerde motor de luidsprekers uit het plafond of uit de muur draaien, zodat de afstraling van het geluid zich veel meer op je oren richt.

Dit bijzondere gamma is opgebouwd uit een gewone, vierkante inbouwluidspreker(Ci200.3QT, 520 euro/stuk), een ‘dipool’-surroundluidspreker (CiFDT, 870 euro/paar) en een rechthoekig model (Ci3-80QT, 435 euro/stuk) dat bedoeld is als frontkanaal in een surroundinstallatie.

,

Inbouwluidsprekers verlossen je interieur van luidsprekerkasten, maar de grills van inbouwspeakers blijf je natuurlijk zien. Wil je ook die laatste wegwerken, dan heb je een luidsprekersysteem nodig dat integraal in de muur of in het plafond verdwijnt.

De luidsprekers worden net als gewone inbouwluidsprekers in de muur geïnstalleerd, maar nadien komt er nog een laagje stucwerk overheen. Daardoor is op geen enkele manier te zien dat er een luidsprekersysteem aanwezig is. Dat zorgt voor een nogal wonderbaarlijk effect, want horen doe je het natuurlijk wél.

Nadelen? De geluidskwaliteit per geïnvesteerde euro is lager dan bij een gewone inbouwluidspreker. De Novasonar van ML Audio – in België verdeeld door Abitana, in Nederland door Viertron – is een van de luidsprekers die dit mogelijk maakt. Voor de goedkoopste versie van deze speakers betaal 700 euro per stuk.

,

Afhankelijk van hun grootte worden luidsprekers meestal omschreven als ‘vloerstaanders’ – lees: ze zijn zo groot dat je ze alleen op de vloer kwijtraakt – of als ‘boekenplankluidsprekers’. Dat laatste wil zeggen dat de luidsprekers klein genoeg zijn om ze op een gemiddelde boekenplank kwijt te raken.

wil echter niet zeggen dat het ook een goed idee is om ze daar neer te zetten. In een boekenkast kunnen een heleboel ongewenste reflecties het klankbeeld grondig overhoop gooien, en wanneer je het volume wat sterker opvoert kan de kast ook beginnen meetrillen.

Meteen de reden waarom boekenplankluidsprekers het best tot hun recht komen op speciale luidsprekerstands. Een degelijk setje stands kost een paar centen, maar de geluidskwaliteit gaat er vaak significant op vooruit. En als je beetje verstandig kiest, ziet het resultaat er vaak erg fraai uit.

Fabrikanten die luidsprekerstands op de markt brengen zijn er bij de vleet. We denken onder meer aan NorStone, Solidsteel, Apollo, Q-Acoustics, Monitor Audio, Dynaudio, Paradigm, B&W, Atacama en nog heel wat andere namen.

Als je zelfs bij die merken niet vindt wat je zoekt, dan kan je ook gewoon een stel speakerstands op maat laten maken bij een bedrijf zoals het Nederlandse MP Audio.

,

Een surroundset zonder subwoofer is technisch gezien wel mogelijk, maar dan gaan de impact en funfactor er stevig op achteruit. Tenzij je erg grote ‘full-range’ vloerstaanders gebruikt, maar dat is op praktisch en esthetisch vlak meestal geen aantrekkelijke oplossing.

Hier biedt het Ci50 Soundlight-systeem van KEF een interessante oplossing. De subwoofer van dat systeem bestaat namelijk uit een klankkast waaraan twee flexibele armen verbonden zijn, die eindigen op twee transparante speakergrilletjes. Die grills zijn meteen het enige wat je van de hele sub te zien krijgt.

Het is namelijk de bedoeling dat je de kast verbergt in het plafond of in de muren. De flexibele armen stralen de bassen vervolgens netjes de huiskamer binnen. Het systeem is zelfs uitgesproken betaalbaar: in combinatie met vier gewone inbouwluidsprekertjes betaal je er 435 euro voor.

Je bent gewonnen voor het idee, maar het mag allemaal best wat krachtiger, beter en duurder? Dan vind je bij de Amerikaanse fabrikant James Loudspeaker vast wat je nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.