Beeld

Review: Epson EH-TW9000

De EH–TW9000 is Epson’s nieuwste LCD-paradepaardje. De projector is verkrijgbaar in mat zwart of wit en is piekfijn afgewerkt. Alle aansluitingen zijn achteraan terug te vinden.

Bij de plaatsing van deze beamer zal je niet snel in de problemen komen, in dat opzicht is deze Epson de onbetwiste topper uit onze test. De ruimste zoom en het grootste lensshiftbereik zorgen voor een ongeziene flexibiliteit.

Alle elementen laten zich bovendien zeer makkelijk en vlot bedienen. Het enige wat ontbreekt is een gemotoriseerde zoom en focus, een feature die we eigenlijk graag nog op dit topmodel hadden gezien.

,

Deze projector is trouwens ook beschikbaar met een Wireless HD-verbinding, en draagt dan modelnummer EH-TW9000W. Daarbij wordt een draadloze transmitter meegeleverd, een cilindervormig ding van ongeveer 15 centimeter breed waarop je via HDMI één bron (bijvoor- beeld een Blu-ray-speler, spelconsole of de uitgang van je AV-receiver) aansluit.

De projector pikt het signaal dan op tot op ongeveer 10 meter van de zender, maar beide toestellen moeten daarbij wel duidelijk zicht hebben op elkaar. De handleiding vermeldt dat ze niet door muren kunnen communiceren en dat je de zender best niet blokkeert.

Op vijf meter afstand hadden we in onze test nog 98 procent signaalsterkte, met een beeld dat niet te onderscheiden is van een bekabelde connectie. De prijs voor de W-versie is wel gevoelig hoger (3.229 euro), maar lange bekabeling kan ook een dure zaak zijn en is bovendien niet altijd eenvoudig weg te werken.

,

Met de lamp in de laagste stand (standaard het geval in de ‘Cinema’- beeldinstelling) lever je ongeveer 25 procent van de lichtopbrengst in, maar dan is de Epson niet te horen.

In de hoogste stand maken de ventilatoren wel wat lawaai, al is het niet te storend van aard: de klank is eerder rustig, zonder irritant gefluit. Helaas wel duidelijk hoorbaar is de dynamische iris, die een soort laag geratel produceert als ze sterk werkt. Dat zijn geen showstoppers, maar we willen het wel even kwijt.

De afstandsbediening is nogal fors uitgevallen. Ze biedt niet alleen toegang tot heel wat functies van de projector, maar kan ook gebruikt worden om je Blu-ray-speler of een ander apparaat te bedienen via het HDMI-CEC protocol.

Voor functies zoals ‘play/pauze’ en ‘stop’ geen probleem, maar op onze speler kregen we bijvoorbeeld geen toegang tot het pop-up menu of titelmenu van de schijf. Dat schroeft het nut ervan direct flink terug.

De Epson-menu’s bieden alle noodzakelijk instellingen om de projector perfect af te stellen. Zo kan je uit een hele reeks gammawaardes kiezen en de curve desnoods volledig zelf aanpassen. Kalibreren lijkt ons dan ook een eenvoudige taak.

,

Nog een leuk extraatje is het split-screen. Bij deze variant op PiP (picture-in-picture) wordt het beeld in twee verdeeld en bekijk je twee bronnen tegelijkertijd.

Helaas is het ook hier niet mogelijk om twee HDMI-bronnen tegelijk te bekijken: je kan HDMI (of Wireless HD) enkele combineren met component video of pc.

Beide beelden kunnen even groot worden weergegeven of een van beide kan licht groter worden gemaakt dan het andere. Het resultaat valt eigenlijk reuze mee op een groot scherm, beter dan bij de BenQ-implementatie waar het PiP-beeld eigenlijk net te klein is.

,

Deze Epson heeft op papier de grootste lichtopbrengst en het wordt al snel duidelijk dat dat een flinke troef is. Net zoals de Panasonic PT-AT5000E levert hij in de beste beeldmodi (Cinema en Natural) heel wat licht in, maar dankzij de grotere startwaarde is het resultaat veel meer in lijn met de competitie.

In de helderste beeldmodi blaast de Epson de competitie echter uit het water. Zoals steeds lever je in die standen accurate kleuren wel in voor lichtopbrengst, maar met meer dan 2.000 lumen (gemeten in ‘Dynamisch’) kan je al behoorlijk wat licht aanlaten en toch genieten van je projector op een ruim 120-inch groot scherm.

Omdat de Epson die stevige lichtopbrengst ook koppelt aan een uitmuntende zwartwaarde, levert dat beelden op met een uitstekende dynamiek. De Epson moet qua zwartwaarde enkel de duimen leggen voor de JVC DLA-X30B.

In de ‘Cinema’-instelling wordt het contrast licht benadrukt – donkere partijen zijn iets donkerder, heldere partijen iets lichter dan noodzakelijk – maar in de ‘Natural’-instelling is het resultaat perfect. Wie voor nog meer effect wil gaan, kan de dynamische iris activeren voor topcontrast. Helaas vonden we het geratel van de iris wat storend.

Deze Epson heeft er ook niet echt nood aan, de prestaties zijn sowieso al erg goed, dus de iris uitschakelen betekent geen immens verlies. Ook de kleuren zijn quasi perfect, en het beeld straalt ondanks zijn dynamiek een zeer rustig en natuurlijk effect uit.

,

Ook bij de beeldverwerking laat de Epson geen steken vallen. Op het vlak van bewegingsscherpte moet hij enkel de Panasonic en de Sony VPL-HW30ES laten voorgaan, maar de marge is klein.

Er is veel detail te zien in snel bewegende beelden en schokkende pans worden mooi gladgestreken. Kies bij ‘Frame Interpolation‘ voor de middelste stand, de hoogste stand zorgt voor iets te veel beeldartefacten als de achtergrond van het beeld te complex is.

De EH-TW9000 wordt geleverd met twee 3D-brillen en een ingebouwde emitter. Volstaat die niet, dan kan
je nog kiezen voor een optionele externe emitter. Met zijn goede lichtopbrengst en prima beeldverwerking verschijnt de Epson natuurlijk perfect gewapend aan de start voor 3D.

En al van bij de eerste beelden zijn we zeer tevreden. De twee specifieke 3D-beeldmodes, Dynamisch en Cinema, leveren allebei fraaie beelden. En erg belangrijk: de Epson is nagenoeg crosstalkvrij.

,

De Epson EH-TW9000 is een erg indrukwekkende projector. Hij is stil, buitengewoon flexibel en levert een enorme hoeveelheid licht.

Toch koppelt hij die hoge lichtopbrengst aan een zeer goede zwartwaarde en uitstekende kleuren. Met 3D-materiaal is hij nagenoeg vrij van storende crosstalk, terwijl 3D-beelden niet onnodig donker zijn.

En ondanks het aanvaardbaar prijskaartje, levert Epson meteen alle 3D-benodigdheden mee bij de TW9000. Wie het neusje van de zalm wil qua connectiviteit kan nog kiezen voor de W-versie met draadloze HD- verbinding, al is de meerprijs daarvoor wel vrij hoog.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.