Mobile

Review: Focal Spirit One

De Focal Spirit One windt alvast geen doekjes om zijn ‘premium’ ambities. Door het gebruik van opvallende aluminium inserts en een wat fijner lijnenspel dan we gewend zijn van een around-the-ear hoofdtelefoon ziet hij er beduidend lichtvoetiger uit dan heel wat directe concurrenten.

Maar die indruk is enigszins misleidend: in de praktijk is de Focal maar een marginaal stukje kleiner dan bijvoorbeeld de Philips Fidelio L1. Het gewicht van 225 gram valt wel duidelijk lager uit – iets wat je al voelt wanneer je de hoofdtelefoon gewoon even in je handen neemt. 

De Spirit One mikt voluit op de mobiele markt, en dat maakt het gebruiksgemak des te belangrijker. Gelukkig zit de Focal doordacht in elkaar: de volledig inklapbare, negentig graden draaibare behuizingen maken het een stuk eenvoudiger om deze toch niet echt goedkope hoofdtelefoon veilig op te bergen voor transport.

En omdat ze bij Focal nog niet van de kwaadsten zijn, krijg je er meteen een resem accessoires bij: een hard én een zacht draagtasje, een verloopplug (van 3,5 naar 6,3 millimeter) en vliegtuigplug. Kortom, een compleet en doordacht pakket.

,

Qua opbouw en features leunt deze Focal nauw aan bij andere hoofdtelefoons in dit segment. Zo is de Spirit One ook bruikbaar als headset voor je mobiele telefoon, en zit er een iPod/iPhone-compatibele remote in de kabel. Leuk detail: ook die laatste zit in een alu jasje.

De uitgesproken ‘vriendelijke’ impedantie en hoge gevoeligheid (32 ohm en 104 dB) maakt ook meteen duidelijk dat deze hoofdtelefoon makkelijk aan te sturen is, zelfs voor mobiele toestellen zoals een tablet of smartphone. 

Het is dan ook niet geheel verrassend dat Focal voor een gesloten constructie koos bij z'n eerste hoofdtelefoon. De drivers zitten met andere woorden volledig afgeschermd van de buitenwereld. 

Het instellen van de hoofdband verloopt dan weer traploos, waar de meeste fabrikanten tegenwoordig voor een kliksysteem lijken te kiezen bij hun hoofdtelefoons voor mobiel gebruik. Aan beide zitten specifieke voor- en nadelen vast – een hoofdband met een kliksysteem laat zich sneller correct afstellen, een traploos systeem biedt dan weer wat meer flexibiliteit.  

Het meest opvallend trekje zit ‘m echter in de maximale grootte van de hoofdband. Een correcte pasvorm vinden lukt ons perfect, maar we kunnen ons voorstellen dat je bij de Focal weinig overschot zal hebben wanneer je ook nog een petje of afrokapsel onder de hoofdband wil proppen. Of gewoon een iets groter hoofd hebt.

Ook de pasvorm is overigens aan de strakke kant – we merken wat meer druk op de oren dan bij een doorsnee hoofdtelefoon voor thuisgebruik. Focal kiest ook voor iets dikkere kussens met een hardere vulling, waardoor de Spirit One nog nauwer lijkt aan te sluiten op je hoofd.

Gelukkig wordt het nooit oncomfortabel hard, maar meer moet het niet zijn wat ons betreft. Dat brengt ook met zich mee dat de Spirit One perfect op je hoofd blijft zitten wanneer je ermee op trot gaat. En belangrijker: hij dempt omgevingsgeluiden ook opvallend goed. Zo goed zelfs dat we deze Spirit One als een echt alternatief zien voor een hoofdtelefoon met actieve noise-cancelling.

,

Die uitstekende geluidsisolatie heeft ook een duidelijke invloed op de luisterervaring: zelfs in een drukke omgeving klinkt hij lekker gedetailleerd. Opvallend is dat de Spirit One muziek verrassend breed neerzet voor een gesloten hoofdtelefoon – hij weet sommige (half-)open concurrenten aardig te benaderen op dat vlak.

De Spirit One komt ook redelijk direct voor de dag: de muziek lijkt van dichterbij te komen, terwijl alle riedeltjes en arrangementen als het ware onder je neus worden geschoven. Wanneer we Agnes Obels Philharmonics er nog eens integraal doorjagen wordt dat aardig geïllustreerd.

Schakelen we over naar mindere brontracks, dan merken we dat de Focal die foutjes ook wat harder in de verf zet dan we gewend zijn van een mobiele hoofdtelefoon. Modellen zoals de B&W P3 hebben net de neiging om sommige scherpe kantjes enigszins onder het tapijt te vegen, deze Focal doet dat niet.

Leuk om merken is dat de Focal ook degelijk presteert in het laag. Bassen worden met aardig wat gewicht en impact weergegeven, maar zonder al te dominant aanwezig te zijn. Het is dus geen set die louter op (jonge) bassheads mikt, al vermoeden we dat ook die doelgroep niet teleurgesteld zal zijn met deze Focal.

,

Met de Spirit One maakt Focal een opgemerkt debuut in de hoofdtelefoonmarkt. De luxueuze uitstraling mag beslist gezien worden, maar ook de praktische kant van de zaak zit doordacht in elkaar. 

Of je de extravertere klank verkiest boven iets 'toegankelijker' klinkende concurrenten is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar het mag alvast duidelijk zijn dat deze Focal voor een intrigerende luisterervaring zorgt. 

Tel daar de goede isolatie nog bij, en je hebt een hoofdtelefoon die heel wat sterke punten combineert.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.