Beeld

Review: Samsung UE40ES6540S

Hoe zit nu de nummering van Samsung bij de ES6x00-reeks in elkaar?

De laatste twee cijfers van het model slaan enkel op designverschillen. We beginnen onderaan met de ES61xx reeks. Vanaf de ES63xx reeks krijg je ook een DVB-S-tuner. De ES65xx reeks doet daar nog een betere bewegingsscherpte en micro dimming bij voor verbeterd contrast.

In de ES6800-reeks tenslotte zit een dual processor en krijg je ook een metalen remote bij de tv.

,

Het design van de UE40ES6540S die we hier bekijken is eerder banaal te noemen. Het kader is van glanzend zwart plastic en is bijna twee centimeter breed, al oogt het wat smaller. Enkel de voet levert een uniek tintje met zijn vier metaalkleurige poten.

Op de aansluitingen is alvast niet bezuinigd in vergelijking met de topmodellen. Maar net zoals die topmodellen moet dit toestel het stellen met slechts drie HDMI-aansluitingen. Dat is er naar onze mening één te weinig om comfortabel te zitten.

Drie USB-aansluitingen en ingebouwd draadloos internet zijn dan weer wel goede keuzes. Alle aansluitingen zijn ook netjes naar de zijkant of naar onder gericht, zodat je voor een strakke wandmontage kan kiezen.

Samsung doet het over het algemeen erg goed op het vlak van bedieningsgemak, maar de nieuwe remote van dit jaar is geen stap vooruit. Hij heeft een iets meer gestyleerde look, en in grote lijnen is de lay-out bewaard.

Maar de D-pad die vroeger uit één geheel bestond is nu opgebroken in verschillende toetsen. Op de oude remote vond je de D-pad zonder kijken, op de nieuwe sla je door die keuze wel eens een foute toets aan. Het blijft dus een degelijke remote, maar de oude was gewoon net iets beter.

Aan de menu’s is niet gesleuteld, die blijven uitstekend. Je navigeert vlot en de indeling is duidelijk. Bovendien vind je bij de meeste instellingen al een woordje uitleg.

De nieuwe handleiding is daarentegen een echte stap terug. Qua opbouw is ze onveranderd, maar in een poging om toch steeds het televisiebeeld te tonen krijgt de handleiding nu een veel te klein venster. Daardoor heb je helemaal geen overzicht en moet je eindeloos scrollen, en dat word je zeer snel moe.

,

Een zeer goede kleurweergave zorgt voor sprankelende beelden. De grijsschaal heeft in de middelste schakeringen een kleine roodoverschot, de beelden lijken daardoor iets te warm. Maar afgezien daarvan is het resultaat zeer goed.

De zwartwaarde is degelijk en het beeld biedt veel contrast, waardoor het erg dynamisch en levendig is. Het ‘dynamisch contrast’ levert vrij goed werk als je nog iets meer punch wenst, maar we raden aan om die instelling in de ‘minimum’- of ‘medium’- stand te houden om verlies van zwartdetail te vermijden.

De bewegingsscherpte scoort iets boven middelmatig. Met ‘Led Motion Plus’ maak je de beelden net wat scherper, maar alle details weergeven is onmogelijk, zelfs met Motion Plus in de ‘Clear’-stand. De ‘standaard’-instelling is een goed compromis, terwijl ‘Smooth’ erg vloeiende pans levert. Beide modes introduceren echter een gevoelige hoeveelheid beeldartefacten.

Een echt zwak punt – en een eerder typerend probleem bij Samsung – is een gebrekkige uniformiteit. Vooral in donkere scènes is er ‘clouding’ merkbaar, in dit geval vooral aan de onderzijde van het beeld waardoor ze gelukkig niet in het oog springt bij de meeste beelden. De beeldverwerking is uitstekend. Samsungs automati- sche ruisonderdrukking haalt netjes de meeste ruis weg zonder details weg te drukken.

Zelfs sterk gecomprimeerde content krijgt een prima behandeling. Goede scaling brengt alle details in je dvd’s duidelijk naar voor en de Samsung herkent vlot film- en videoframerates. Daardoor is het beeld zo goed als vrij van gekartelde randen.

Samsung legt nog weinig nadruk op 3D bij z’n nieuwe toestellen. Maar hoewel de 3D-resultaten de vorige jaren eerder matig tot pover waren, zijn die dit jaar sterk verbeterd. De nieuwe brillen zijn vederlicht en zorgen voor een prima 3D-ervaring zonder crosstalk.

,

Ook op deze tv-reeks van Samsung vinden we een zeer volledige serie digitale televisietuners; enkel LG en Toshiba doen nog beter. Wie een harde schijf op de USB-poort aansluit kan digitale televisie opnemen.

Een absolute uitblinker in de lijst extra’s is de mediaspeler. Die scoort nagenoeg perfect bij al onze testen, en dat zowel via DLNA als met een USB-apparaat. Een aanrader, met andere woorden.

Als bijkomende mogelijkheid kan je ook content spelen die zich in ‘de cloud’ bevindt. Daarvoor maak je een account aan bij SugarSync. Alle content die in de juiste Samsung- folders staat, kan je vervolgens op eender welke Samsung-televisie afspelen (op voorwaarde dat het om een 2012-model gaat en je met de juiste account bent ingelogd, tenminste).

In de Smart Hub vind je naast de prima selectie apps ook Family Story, een soort van prikbord voor berichten en foto’s. De fitness-app biedt een uitgebreide reeks fitnessvideo’s, en in Kids vinden de allerjongsten urenlang tv-plezier.

Video-on-demand krijg je via MovieMe en Moviemax. Wie door ‘Your Video’ bladert kan van daaruit ook rechtstreeks films bestellen bij Moviemax. Er zijn ook heel wat andere videodiensten zoals Muzu, Viki, Viewster, enzovoort. Het aanbod is verder zeer ruim. Social TV, Skype, Facebook, Twitter, en een lange lijst apps zorgen ervoor dat je behoorlijk wat kan exploreren op dit toestel.

,

De prijs vinden we correct voor een toestel van dit kaliber, al blijken de meeste concurrenten net wat lager geprijsd op de markt te komen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.