Mobile

Review: Nokia Lumia 920

Wie het Nokia-verhaal gevolgd heeft, weet dat het telefoonbouwer tegenwoordig helemaal in het Windows-kamp zit. Daar zijn we niet bepaald rouwig om, want de Symbian-software die Nokia vroeger gebruikte was ver voorbij zijn houdbaarheidsdatum en Windows Phone is eigenlijk wel een prima platform.

De wereld moet het nog ontdekken, dat is waar, want vooralsnog blijft Windows Phone veel minder populair dan iOS en Android. Maar laat dat je niet tegenhouden om het te overwegen.

,

De Lumia 920 is een van de eerste smartphones met Windows Phone 8, na de HTC 8X en 8S. In tegenstelling tot Android is Windows Phone heel consequent qua presentatie. De software-ervaring op pakweg de HTC 8X en Lumia 820 is heel gelijkaardig aan die op de Lumia 920. En dat betekent dat je bij het kiezen van een Windows Phone-telefoon eigenlijk je beslissing sterk kan laten afhangen van de hardware.

Gelukkig heeft Nokia voor de Lumia 920 voor voldoende troeven op dat gebied gezorgd. Als nieuw topmodel van Nokia is deze smartphone van de nieuwste snufjes voorzien, met als grootste aantrekkingspunt een mooi 4,5 inch scherm waarop 1.280  x 768 pixels tonen.

Typisch aan de Lumia-reeks is dat de display bij non-actief zeer zwart oogt en naadloos aansluit aan het zwarte kader er rond. Het geheel integreert mooi in de rest van de behuizing, die overigens in allerlei felle kleuren te krijgen is.

Nokia maakt zo een straffe designstatement tegenover het koele wit of zwarte aluminium van de iPhone. Ons testtoestel was bijvoorbeeld Ferrari-rood, wat best wat reacties – positief en negatief – opriep.

De behuizing zelf is volledig uit één stuk glimmend plastic, met afgeronde zijkanten. De eerste Lumia 800 had een gelijkaardig ontwerp, maar die polycarbonate, matte behuizing kwam naar ons gevoel luxer over. Met een gewicht van 185 gram is de Lumia 920 ook relatief zwaar – maar het is dan ook een omvangrijke smartphone.

,

Als er één reden is waarom je de Lumia 920 zou kopen, dan is het wel de camera. Smartphones zijn al langer geduchte concurrenten voor compactcamera’s en zelfs videocamera’s, maar deze Nokia heeft nog wat extra snufjes aan boord die het echt met kop en schouders boven de concurrentie doet uitsteken.

Die snufjes dragen de naam ‘PureView’, een verwijzing naar een andere Nokia die kon pronken met een spectaculaire 41 megapixelsensor die verrassend sterke foto’s kon voorleggen door pixels samen te voegen. De Lumia 920 bezit die technologie niet.

Wel beschikt het over een optische beeldstabilisatie die zeer goed werkt in combinatie met de 8,7 megapixelcamera. Het is vooral doeltreffend bij video; we maakten enkele filmpjes en de resultaten waren indrukwekkend. De camera werkt ook vrij goed bij minder licht, al zijn de resultaten nu ook niet zo spectaculair als sommigen beweren. Hieronder zie je een demofilmpje die de collega's van ZDNet maakten.

Een interessant gegeven is dat de basiscamerafunctie uitgebreid kan worden door ‘lenzen’. Het zijn eigenlijk stukjes software die je apart downloadt; sommigen zijn ook uniek aan een merk. Zo verschaft Nokia een lens om een geslaagde groepsfoto te creëren uit meerdere shots.

,

Apps zijn er voldoende voor het WP-platform, al is het wel opvallend dat nagenoeg geen enkel AV-merk zijn iOS- en Android-apps naar Windows Phone gebracht heeft. Dit is uiteraard een probleem dat niet enkel de Lumia 920 treft, maar evengoed de HTC 8X.

Kan je een Windows Phone dan helemaal niet als remote gebruiken? Dat klopt ook weer niet, want er zijn wel relatief veel officieuze apps waarmee je AV-toestellen kan besturen. Zo vind je (veelal betalende) apps voor het bedienen van Samsung- en Sony-tv’s, streamers van Sonos, en Pioneer- en Onkyo-receivers, om maar enkele voorbeelden aan te halen.

Het blijven natuurlijk officieuze apps, wat betekent dat ze niet altijd alle functies of nieuwe modellen ondersteunen, of dat ze mogelijk even stuk kunnen gaan bij firmware-updates aan de desbetreffende AV-apparatuur. Voor DLNA-functionaliteit, zowel in speler- als controllermodus, is er aanbod genoeg. Een serieuze troef van Windows Phone is trouwens dat je apps kan uitproberen vooraleer ze aan te schaffen – een optie die we graag bij iOS en Android zouden zien.

Voor het beluisteren van muziek en bekijken van video is de Lumia 920 wel zeer geschikt. Het scherm is voldoende groot om te genieten van Full HD-video, maar vergeleken met Android spelen wel minder bestandstypes af. Pakweg een MKV zal je moeten omzetten naar iets als MP4.

Op muziekvlak staat het apparaat veel sterker, vooral omdat Microsoft de speler aanvult met Spotify-rivaal Xbox Music. Dit is een streamingdienst die zeer interessant is voor wie helemaal in de Windows 8- en Xbox-sfeer zit. Dat gezegd zijnde: een aantal muziekdiensten (zoals Deezer, maar (nog) niet Spotify) zijn via eigen apps vertegenwoordigd.

,

Wat is dan het unieke dat de Lumia 920 biedt ten opzichte van andere Windows Phone 8-telefoons? Naast de hardware (voornamelijk camera en groter scherm) heeft Nokia een paar sterke pluspunten.

Het belangrijkste is ongetwijfeld Nokia Drive, een volledig navigatiepakket met wereldwijde kaarten. Gratis. Er is ook de OV Reisplanner, een app die je vliegensvlug via openbaar vervoer naar een bestemming kan leiden. Maar het werkt maar half: hoewel de app stelt data van de NMBS te gebruiken, krijg je enkel aanwijzingen van De Lijn. En in Nederland werkt het helemaal niet.


Leuker is Nokia City Lens, een augmented reality-app die je via het camerabeeld de weg toont naar restaurants en zo in de buurt.

Vrij uniek is ook dat je de Lumia 920 draadloos kan opladen, volgens hetzelfde principe van een elektrische tandborstel. Je legt de telefoon gewoon neer op de laadoppervlakte om het te laden, zonder dat je een kabel in de telefoon moet steken. De Lumia 920 kan dit out-of-the-box, bij lagere modellen moet je een aparte hoes aanschaffen.

,

De Lumia 920 is het terechte paradepaard van Windows Phone 8. Het is een zeer goed toestel, dat ook qua autonomie beter presteert dan vorige Lumia’s. Een fijne extra die bij de lancering nog even gratis is, maar daarna 70 euro kost is de draadloze oplader. Laders en kabels zijn we hier allang grondig beu, dus daar krijgt Nokia een schouderklopje voor.

Het blijft natuurlijk een prijzig apparaat, dat een meerwaarde vindt in een zeer goede camera, fijn scherm en enkele unieke apps.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.