Beeld

Review: Samsung UE55F8000

De Samsung F8000 is een streling voor het oog. Het design combineert een scherm in een zeer strak kader van ongeveer 5 millimeter met een prachtige metalen boogvormige voet. Het scherm hangt erg laag boven het schap en omdat de voet grotendeels onzichtbaar is lijkt het scherm soms gewoon te zweven.

De officiële benaming ‘Clean Back’ design doet al vermoeden dat de achterzijde wat extra aandacht kreeg. De rug is volledig vlak en kreeg een licht geborstelde afwerking. En dat is natuurlijk heel mooi in situaties waar de F8000 opgesteld staat met de achterkant zichtbaar, bijvoorbeeld misschien in een grote loft.


Alle aansluitingen zitten verborgen achter een afdekpaneel, maar zijn wel makkelijk te bereiken. Wandmontage lijkt ons dan ook geen enkel probleem. Het toestel beschikt over vier HDMI-aansluitingen, eentje meer dan het model van vorig jaar. De ingebouwde camera is, net zoals op de 9000-reeks vorig jaar, inklapbaar.

,

In de doos vinden we twee remotes. De klassieke remote is gekrompen en ziet er daardoor nogal complex uit. In de praktijk blijkt er niet zo'n probleem. Hij ligt uitstekend in de hand, is aangenaam in gebruik en de layout van de toetsen is logisch.

Daarnaast levert Samsung ook een ‘Touch Remote’ mee. Die viel vorig jaar nogal tegen, hij reageerde erg slecht. Deze nieuwe versie is een pak beter. De touchpad reageert prompt en accuraat, en de moeilijkste test, navigeren op een webpagina, bleek een makkie. De touch remote communiceert via Bluetooth, dus je hoeft hem niet te richten, tenzij om de televisie aan te schakelen, dat gebeurt nog via infrarood.

Net zoals vorig jaar kan de touch remote als universele remote geprogrammeerd worden voor een settopbox en een Blu-ray-speler. Dat gaat erg eenvoudig via de ingebouwde ‘wizard’. De televisie stuurt de commando’s naar de toestellen via een bijgeleverde IR-blaster, een klein blokje dat je aansluit op de televisie en voor de te besturen toestellen plaatst. De versie vorig jaar was een pak groter, maar werkte wel draadloos.

Het idee is goed, maar aan de uitwerking moet nog gesleuteld worden. Onze Telenet-settopbox aansluiten verliep vlekkeloos, gebruiken leverde al snel heel wat frustraties op. Zo is de ‘Guide’ toets op de remote niet gekoppeld aan de programmagids (EPG) van Telenet. En ook de ‘STB Power’-toets werkte niet. Het hoofdmenu, de TV-theek en de Programmagids kan je enkel oproepen via de ‘More’ toets.

Die toont de in een paar kleine vensters alle toetsen van de echte remote, en de extra Telenet-functies. Het kost je wel zeven toetsaanslagen om er te geraken. Van kanaal wisselen, het volume aanpassen of de pijltjestoetsen gebruiken via de Touchpad zijn eigenlijk de enige functies die echt goed werken. Samsung liet ons wel weten dat in volgende software-updates dit moet verbeteren.

,

Zodra je de televisie opstart merk je dat Samsung ook behoorlijk heeft gesleuteld aan de interface. We bespreken de nieuwe interface in diepte in het huidige nummer van FWD (zie hier, ook in PDF-formaat). Kort samengevat: de Smart Hub is nu onderverdeeld in vijf luiken: ‘Sociaal’, ‘Apps’, ‘On TV’, ‘Films en TV-reeksen’ en ‘Foto’s, video en muziek’.

Samsung koos die onderverdeling uitstekend, want het zijn de belangrijkste taken op je televisie. In een paar stappen ben je nu bij de juiste functie. De interface reageert ook erg snel en vlot, dankzij de krachtige processor. De animaties zijn vloeiend en niet overdreven lang, daardoor zijn ze zelden storend. Het geheel voelt daardoor erg eigentijds aan.

Tot slot kan je de F8000 ook nog besturen met stemcommando’s en gebaren. Die functies zijn allebei verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De camera is heel wat gevoeliger en vergevingsgezinder waardoor hij de gebaren makkelijker herkent. Je kan nu ook veegbewegingen maken om te navigeren, je duim opsteken om iets te ‘liken’ en met twee handen foto’s inzoomen. Toch is nog steeds niet echt handig genoeg. De camera moet je gebaar herkennen en dat duurt nog te lang, eenvoudige handelingen zijn daardoor zo traag dat je ze veel sneller met de gewone remote uitvoert.

Iets gelijkaardig merken we bij de stemcommando’s. Samsung breidde die gevoelig uit, en de herkenning loopt een pak beter. De ingebouwde micro in de touchremote zorgt er voor dat je niet meer moet roepen. Toch loopt het nog af en toe mis en we vermoeden dat de meeste gebruikers stemcommando’s snel links zullen laten liggen.

,

Een van de eerste dingen waar we op dit scherm naar keken is de beelduniformiteit. Hoewel Samsung meestal sterk scoort op beeldvlak werden hun schermen regelmatig geplaagd door duidelijke ‘clouding’. Oneffenheden in de achtergrondverlichting die er voor zorgen dat je wolkachtige lichte vlekken ziet, zeker in donkere vlakken.

Nog erger was ‘backlight bleeding’ waarbij de achtergrondverlichting zichtbaar was waar dat eigenlijk niet geval mocht zijn. Dat is typisch aan de randen, een fenomeen soms gekend onder naam ‘headlighting’. Samsung heeft duidelijk hard gewerkt aan deze problemen want op de F8000 merken we een zeer duidelijke verbetering. Headlighting, of bleeding is verdwenen en er is enkel nog sprake van zeer subtiele clouding. Die is perfect in lijn met de concurrenten, en zal nooit storend zichtbaar zijn.

Het scherm levert uitstekende beeldverwerking. De Samsung F8000 herkent film en videoframerates zonder problemen zodat onaangename moire of gekartelde randen afwezig zijn. De ruisonderdrukking toont puike resultaten met willekeurige ruis, en dankzij de ‘auto’ mode hoef je niet aan de instelling te sleutelen. Iets minder gaat het met compressieruis, maar de resultaten zijn nog heel behoorlijk.

De bewegingsscherpte is goed, met ‘Motion Plus’ in de ‘standaard’ mode levert dat degelijke beelden met alle detail, maar de pans bevatten af en toe nog een kleine schok. Ook merk je behoorlijk wat artefacten bij bewegende voorwerpen tegen een complexe, gedetailleerde achtergrond. Wie echte vloeiende beelden wil kiest voor ‘Smooth’ maar dan worden de artefacten nog iets duidelijker. Wie enkel maximaal detail wenst kiest best voor de optie ‘Clear’.

Het scherm levert een goed kleurbereik en een grijsschaal zonder vervelende tintverschillen, maar wel met een zeer lichte algemene magenta tint. De beelden ogen daardoor iets warmer dan de kleurtemperatuur laat vermoeden. Het contrast is uitstekend en kan nog verbeterd worden met de ‘Dynamic contrast’ instelling. Dat is een goede keuze om het beeld nog meer pep te geven, maar impacteert op de hoogste instellingen ook licht de kleurweergave, al is dat wel zonder uitgesproken fouten.

Wie zijn zwartweergave licht wil accentueren zet beter de ‘Black Tone’ instelling een of twee stappen hoger. Daarmee verlies je heel klein beetje zwartdetail, maar de kleurweergave blijft onveranderd.

,

De F8000 kan niet echt schitteren met zijn geluid, maar het resultaat volstaat ruimschoots voor doorsnee televisie. Eén mogelijke optimalisatie raden we wel aan. Ga in het menu bij de geluidsinstellingen op zoek naar de ‘Sound Customiser’. Die loopt je door een aantal eenvoudige testen waarmee je een persoonlijk geluidsprofiel opstelt.

De test bepaalt bij welk volume je bepaalde frequenties begint te horen en maakt op basis daarvan vermoedelijk een specifiek equaliser patroon. Het resultaat zorgde voor iets meer gedetailleerde klank.

,

Op een topmodel kan het niet anders je een ruime selectie extra’s aantreft. Samsung voorzag onder andere een dubbele tuner. Daarmee kan je bijvoorbeeld een kanaal opnemen terwijl je naar een ander kijkt. Helaas is er wel maar een CI+ slot voorzien, dus moet één van die kanalen onversleuteld zijn, een stevige beperking. Panasonic voorzag bijvoorbeeld wel twee CI+ slots op recente topmodellen.

Dit model van Samsung beschikt ook over een Smart Evolution-slot, je televisie is dus in de volgende jaren uitbreidbaar met nieuwe functionaliteit door eenvoudig een upgrade-kit in te pluggen.

De F8000 beschikt over een uitstekende mediaspeler, zowel via USB als DLNA. En wie het ‘Apps’ luik Smart Hub verkent vindt daar een ruim aanbod lokaal nieuws, muziekdiensten en videodiensten.  We durven het aanbod bijna volledig noemen. Erg handig is ook het luik ‘Films en TV reeksen’. Daar biedt Samsung een alternatieve manier om door de inhoud van de Moviemax Video on Demand dienst te bladeren. Op termijn zouden daar ook andere aanbieders bij komen.

Tot slot is er S-Recommendation, een aanbevelingsdienst op basis van je kijkgedrag. S-Recommendation houdt niet alleen bij waar je naar kijkt maar ook wanneer. ’s Avonds krijg je daardoor geen suggesties voor Nickolodeon ook al kijken de jongsten daar heel de dag naar.

Omdat S-Recommendation twee weken data nodig heeft konden we hem niet volledig testen. Samsung heeft een poging gedaan om deze dienst ook compatibel te maken met een settopbox, maar we vrezen dat die integratie slecht gelukt is. Ze steunt immers grotendeels op het gebruik van de Touch remote als universele remote, en zoals we al zeiden is daar nog veel ruimte voor verbetering.

Anderzijds, Telenet belooft voor de zomer een CI+ oplossing, zodat je zonder settopbox kan kijken. Dan zou S-recommendation een pak interessanter worden.

,

Op gebied van gebruiksgemak biedt de Samsung een mengeling van geslaagde en eerder experimentele functies. Stemcommando’s en gebaren laat je toch maar best achterwege, en de ‘universele’ kant van de touch remote kan nog scherp verbeterd. S-recommendation is een uitstekend idee, maar de samenwerking met een settopbox loopt vooralsnog niet op wieltjes. Het toestel is ook met stip de duurste vergeleken bij zijn naaste concurrenten.

Ondanks die punten is de Samsung F8000, zoals dat hoort voor een topmodel, een prachtig toestel, met uitstekend beeld en rijkelijk voorzien van functionaliteit. De nieuwe Smart Hub is een uitstekend georganiseerde layout waarin je snel je weg vindt. En dankzij een zeer volledig internet-aanbod zal je je niet snel vervelen met dit toestel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.