Geluid

Review: Samsung HW-F750

Buizenversterkers lijken voor sommigen iets uit het verre verleden, anderen associëren ze dan weer helemaal met dure highend audiospullen. We kunnen je nu al verklappen dat er helemaal niets oubollig is aan deze Samsung, terwijl het merk toch ook niet plots producten met astronomische prijzen op de markt begint te gooien.

Wel doet het Koreaanse merk iets heel slim: het erkent dat buizen iets specifiek en heel eigen bijdragen aan de klank, maar gooit tegelijkertijd niet alle nieuwe technologieën over boord.

Net zoals bij de Samsung DA-E750 (een speakerdock) en de door EISA bekroonde HT-E6750W 5.1 HT-set bevat de HW-F750 een zogenaamde hybrideversterker. Dat wil zeggen dat een deel van de versterking gebeurt via een buizenversterking, gevolgd door een digitaal gedeelte. Zo krijg je de voordelen van buizen (een warm en helder geluid) zonder de nadelen (warmte en een korte levensduur). Dat is de theorie, maar wat zegt de praktijk?

,

Maar laten we om te beginnen de HW-F750 eens van naderbij bekijken. Deze Samsung is een soundbar, dus een externe luidspreker die je in combinatie met een televisie gebruiken. Waarom is duidelijk: de meeste moderne televisies zijn zeer dun en produceren daarom maar een mager geluid. Wie zijn films en tv-reeksen met wat meer gevoel wil ervaren, doet er dus best aan om te investeren in een externe luidsprekeroplossing.

Soundbars zoals de F750 zitten in de lift, want ze bieden veel beter geluid zonder dat je moet knoeien met 5.1-opstellingen en een AV-receiver.  Overigens is er ook een F751, een witte tegenpool voor de zwarte F750.

De F750 is een vrij klassieke 2.1-oplossing, waarbij het links en rechtse kanaal uit de soundbar komen. Lage tonen krijgen een boost via de aparte subwoofer. Die is draadloos, wat veel handiger is dan een sub met kabel. Je kan hem bijvoorbeeld achter de zetel plaatsen, mits je daar een stopcontact over overschot hebt.

De subwoofer is wel geen echt compact exemplaar, niet dat je ons hoort klagen: een zeer klein basunit zal nooit overtuigende lage tonen naar buiten gooien. Wie spektakel wilt, moet nu eenmaal leven met een wat grotere sub in de woonkamer.

,

De F750 maakt een goede eerste indruk. Het is een zeer net afgewerkte soundbar, waarbij natuurlijk het centraal venstertje met de oplichtende buizen een eyecatcher zijn. Gelukkig straalt er niet zoveel licht naar buiten dat je afgeleid bent.

Ook mooi is het OLED-display dat je bijvoorbeeld vertelt welke ingang geactiveerd is of een volume-indicatie geeft. Het is heel discreet: als er niets te vertellen heeft, zie je het schermpje niet staan. Dat de sub een glanzende behuizing heeft vinden wij persoonlijk wat minder, maar goed: wellicht zet je toch uit het zicht.

Ongeduldig als we zijn stelden we de F750 snel op en lieten we er een actiefilm op los. Dat was een beetje overhaast, want daardoor kregen we een hele lading bassen over ons heen. De bedoeling is immers dat je de meegeleverde meetmicrofoon aansluit, zodat de Samsung-soundbar de klank kan aanpassen aan de kamer.

Elementen als planken vloeren en grote raamoppervlakten hebben een grote impact op hoe alles klinkt, dus dat is wel belangrijk. Gelukkig duurt de kalibratie maar twee minuten en vraagt het geen technische handelingen van de gebruiker.

,

De F750 is op eerste zicht een ‘domme’ soundbar, zonder ingebouwde Blu-rayspeler of Smart TV-platform. Maar het kan meer dan je denkt. Aansluiten op je tv kan via HDMI, zowel op tv’s die een HDMI ARC-poort hebben als op oudere tv-toestellen. Wie dat liever heeft kan de tv via een optische ingang aansluiten of je kan op deze poort misschien een cd-speler hangen. Er is ook USB-poort voor een USB-stick met muziekbestanden (incluis ondersteuning voor FLAC en OGG!) en een analoge audio-ingang.

Deze soundbar biedt eigenaars van een recente Samsung-tv een extra mogelijkheid, want je kan de F750 geheel draadloos met een Samsung-televisie verbinden. Dat spaart weer een kabel uit, wat vooral bij muurmontage mooi meegenomen is.

Schouderklopje trouwens voor Samsung omdat ze in de doos een beugel meeleveren zodat je de soundbar direct kan ophangen. Een meubel plaatsen kan uiteraard ook; dankzij de ingebouwde gyroscoop detecteert de F750 zelfs in welke stand ze geplaatst is. Dat is een trucje dat we voorheen enkel bij de Sonos Playbar zagen.

Ten slotte kan je ook muziek via Bluetooth draadloos naar de soundbar sturen, bijvoorbeeld vanaf een smartphone of tablet. Een fluitje van een cent is het om, zo bleek, om Spotify op onze laptop op te starten en de muziek door te sturen naar de soundbar.

,

Bij de treincrash uit JJ Abrams’ ‘Super 8’ toont de F750 wat het kan. In deze scene rijdt een pickup frontaal op een lange goederentrein, waarna het hele gevaarte op een helse manier begint te ontsporen. De ene explosie volgt de andere op, afgewisseld met brokstukken die uit de hemel vallen.

De F750 laat veel detail en een spectaculaire gerommel uit de sub horen. Die laatste is niet zo verfijnd, maar wie zijn filmsoundtracks graag stevig heeft zal zeker niet teleurgesteld zijn. Deze scene is heel indrukwekkend bij een echte 7.1-luidsprekeropstelling van niveau, wat de F750 natuurlijk niet kan evenaren omdat het niet echt een virtueel surroundgevoel wil creëren. De kostprijs en tijdverlies van zo’n grotere opstelling is echter wel van een andere orde. Het is toch ook wel leuk dat de de F750 met de Smart Volume-functie dialogen duidelijk houdt, ook als er veel ontploffingen en dergelijk in de soundtrack zitten.

En hoe zit het met muziek? We draaien eerst het mooie ‘Grace Under Pressure’, van de onvolprezen Elbow, gevolgd door ‘Annie’s Yellow Bag’ van Gwyneth Herbert, en dan wat ruiger werk van At the Drive-in en een streepje Bjork en The Cure. Zoals gehoopt komt er uit de F750 een mooi en zeer warm geluid, met veel detail qua hoge tonen en minder prominente middentonen.

Sommige puristen vinden het misschien niet gedetailleerd genoeg, maar het klinkt wel heel gezellig en meeslepend. Vergeleken met twee losse speakers mis je een echt stereogevoel, maar kamervullend kan de F750 zeker wezen. Vooral bij hogere volumes komt de soundbar tot zijn recht, vinden we. Het is wel aangeraden om het (aparte) volume van de sub bij te regelen waar nodig, wat gelukkig vlot kan via de afstandsbediening.

,

De F750 is een zeer behoorlijke soundbar die een absolute upgrade biedt voor een platte tv. Of nu de invloed van de buizenvoorversterker nu heel goed te horen is, is een andere vraag. De klank die de Samsung produceert heeft wel wat typische karakteristieken van die techniek (warmer, heldere hoge tonen), maar het is allemaal met de zachte hand.

En dat is op zich niet zo slecht , want een soundbar wordt in de eerste plaats gebruikt voor tv-programma’s en films, en die zouden wellicht weinig baat hebben aan een uitgesproken ‘buizenklank’. Wie zo’n kleuring wel meer zoekt, moet misschien eens luisteren naar Samsung losse HT-sets met hybrideversterker.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.