Geluid

Review: NuForce S3-BT

Wie in de markt is voor compacte draadloze speakers, waagt zich op een vrij technisch terrein. Er worden immers heel wat verschillende technieken gebruikt om audio draadloos naar luidsprekers te versturen: Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay en ga zo maar door. En dat heeft natuurlijk zijn invloed op het inzetgebied van deze sets.

Deze NuForce S3-BT zit in het Bluetooth-kamp, wat betekent dat je elk toestel dat over een Bluetooth-verbinding beschikt draadloos aan deze luidsprekers kan koppelen.

Met het oog op een optimale geluidskwaliteit maakt deze set gebruik van de AAC-codec om audio via Bluetooth te verzenden, en als toemaatje is er ook ondersteuning voor de apt-X Bluetooth-codec die de geluidskwaliteit van een CD belooft te benaderen. 

Helaas is het aantal telefoons en tablets met apt-X-ondersteuning momenteel nog klein, maar de technologie is wel duidelijk aan een opmars bezig. Neem maar even een kijkje op www.fwdmagazine.be/tag/apt-x/.

,

De NuForce S3-BT lijkt in eerste instantie sterk op een klassieke boekenplankluidspreker in een basreflexbehuizing, maar dan wel een die gekrompen is: de speakers zijn amper 19 centimeter diep, 12 centimeter breed en 18 centimeter hoog.

Opvallend is de piekfijne afwerking, waarbij de speaker overtrokken is in similileder. Stijlvol!

Net zoals bij een klassieke desktopspeaker bevat één luidspreker alle aansluitingen: stereo cinch, een USB-ingang (helaas alleen geschikt voor het laden van mobiele toestellen) en twee speakerterminals.

Die twee laatste worden gebruikt om de speakers met elkaar te verbinden; NuForce levert meteen een luidsprekerkabels mee in de verpakking.

Op de bovenkant treffen we een aantal toetsen aan, in een uitsparing die iets weg heeft van een ingebouwde remote. Je kan er het volume, de bronkeuze en afspeelfuncties mee bedienen. Dat laatste kan natuurlijk ook vanaf je mobiele toestel, wanneer je de Bluetooth-verbinding benut.

Optioneel kan je de S3-BT trouwens ook combineren met de AirDAC van NuForce. Die maakt – net als de Monitor Audio AirStream WS100 die we onlangs testten – gebruik van de SKAA-codec, wat voor nog wat kwaliteitswinst kan zorgen.

Wie vreest dat er bij de installatie veel ingewikkelde zaken ingesteld moeten worden, kan bij deze S3-BT alvast op beide oren slapen: het is niet moeilijker dan een kabeltje aansluiten. 

Bovendien maakt NuForce het je een stuk makkelijker met prima documentatie.

,

Deze Bluetooth-speakers komen dus goed beslagen op het ijs, maar merk je dat ook aan de prestaties?

Wat het zendbereik betreft doorstaan ze onze test alvast met glans. In ons testlab horen we bij de NuForce pas haperingen in de weergave wanneer we de smartphone van dienst (een Samsung Galaxy S2) op een afstand van zo’n twintig meter van de speakers leggen.

Dat betekent dat je perfect naar muziek kan luisteren terwijl je computer of tablet in een andere ruimte staat.

Zoals bij iedere apt-X-speaker is de maximaal haalbare geluidskwaliteit afhankelijk van de Bluetooth-technologie die je bron ondersteunt. Is die niet apt-X-compatibel, dan val je automatisch terug op een A2DP Bluetooth-verbinding die van de AAC-codec gebruikmaakt.

Met een goede bron en lossless bestanden is de S3-BT echter in staat om een prima geluidskwaliteit neer te zetten die de afmetingen van de speakertjes overstijgt. Je blijft weliswaar merken dat het om kleine speakers gaat, maar niet op een manier die hinderlijk is.

Zo kan je nog steeds rekenen op een verrassend stevige laagweergave – niet overheersend, wel duidelijk aanwezig – en heel wat volume. Stemmen en instrumenten in het middengebied worden lekker duidelijk neergezet, terwijl het hoog gevrijwaard blijft van al te agressieve kantjes.

Dat alles zorgt voor een goed gebalanceerd totaalpakket met een rijk en toegankelijk geluid, dat prima geschikt is voor heel wat uiteenlopende muziekgenres.

,

Met de S3-BT heeft NuForce een draadloze luidsprekerset in huis die niet alleen erg multifunctioneel voor de dag komt dankzij de apt-X-compatibele Bluetooth-verbinding, maar ook klankmatig overtuigt.

Het geluid dat uit deze kleine speaker komt is echt verrassend volwassen, en maakt een rijke, licht afgeronde indruk waardoor het ook uitermate toegankelijk is. Je geeft misschien net wat verfijning op in vergelijking met de eerder vernoemde Monitor Audio WS100, maar krijgt er een gevoelig hoger party-gehalte voor terug en een ruimere inzetbaarheid.

Zelfs de betrekkelijk hoge adviesprijs (319 euro) vinden we niet overdreven als je kijkt naar wat de concurrentie te bieden heeft voor een vergelijkbaar bedrag. Tel daar nog het mooie voorkomen bij, en je hebt een overtuigend totaalpakket.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.