Beeld

Review: Philips 42PFL6008K

Het design van de 6000-reeks leunt nauw aan bij de duurdere 7000-reeks. De erg luchtige ogende maar stevige draaipoot doet het toestel al zwenken met een lichte aanraking.

Van een kader is er eigenlijk geen sprake meer: rond de schermrand zit enkel een metalen lint. Het scherm laat wel ongeveer een centimeter ruimte onbenut, zodat je toch nog een kleine zwarte rand ziet.

Ook op aansluitingen hoef je kennelijk niets in te leveren. Je beschikt over vier HDMI-aansluitingen, die allemaal naar onder en opzij gericht staan, en dankzij de bijgeleverde hoekse verloopstekker voor de component video-aansluiting zal wandmontage niet veel problemen veroorzaken.

Op de afstandsbediening ontbreekt de ‘Cursor Remote’ die we kennen van de duurdere modellen, zodat je geen dingen meer kan aanwijzen op het scherm. We vinden dat absoluut geen verlies. Op zich is zo’n cursor remote wel handig, maar dan moet de interface daar ook perfect voor gemaakt zijn en responsief uit de hoek komen. Laat dat nu net twee dingen zijn waarin deze Philips te kort schiet.

De remote beschikt achteraan wel over een toetsenbord en gebruikt radiosignalen in plaats van IR. Richten hoeft dus niet, en vooral wanneer je het toetsenbord gebruikt is dat een groot voordeel.

De interface van Philips is niet echt een toonbeeld van vlotheid. Dat is niet te wijten aan een overdaad aan grafisch geweld en mogelijk zelfs niet aan een te zwakke processor, maar heeft vooral te maken met een onoordeelkundig gebruik van animaties in allerlei menu’s. Daardoor zit je soms secondenlang te wachten op het resultaat van een druk op de knop.

Zelfs een functie zoals de ‘Options’-toets – waarachter toch een aantal belangrijke functies schuilen, zoals het volume van de hoofdtelefoon of het kiezen van de beeldmode – zit gekluisterd aan een trage animatie. Het Philips-menu is nochtans duidelijk en goed gestructureerd. Het uitschakelen van enkele animaties zou de gebruikservaring ongetwijfeld sterk verbeteren.

,

Het scherm van onze 42PFL6008K vertoont een prima uniformiteit, zonder storende heldere randen of duidelijke lichtvlekken.

Vooral bij de bewegingsscherpte levert het toestel wat detail in en rond bewegende voorwerpen blijft steevast een lichte, wazige rand zichtbaar. ‘Perfect Natural Motion’ schakel je in als je een hekel hebt aan stotterende pans. Je krijgt dan vloeiende beelden te zien zonder dat al te veel beeldartefacten de pret vergallen. 

De verdere beeldverwerking is degelijk, maar het toestel laat soms steken vallen bij het herkennen van verschillende filmframerates. Een occasionele gekartelde lijn of wat moiré is dus niet uit te sluiten. De ruisonderdrukking doet zijn werk wel uitstekend, waarbij vooral willekeurige ruis verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Compressieruis is een veel moeilijkere opgave en daar scoort de Philips eerder matig.

Het kleurbereik op dit scherm is prima. Er zijn geen zichtbare fouten, maar net zoals op de 7000-reeks zijn de kleuren nipt te somber. Dat is echter makkelijk te verhelpen door de ‘Kleur’-instelling een paar puntjes te verhogen.

De grijsschaal is zeer licht geel getint, maar dat is enkel zichtbaar bij onze metingen. In de praktijk merk je daar niets van. 

Het zwakste punt van deze Philips is de zwartwaarde. Die belandt maar net in de middenmoot, en dat zorgt meteen voor een vrij beperkt contrast. De ‘Dynamische achtergrondverlichting’ brengt daar een vrij scherpe verbetering in aan, zeker als je voor ‘Best Picture’ kiest als instelling. In de overgang tussen donkere en heldere scènes zie je dan mogelijk de helderheid licht veranderen, maar die gevallen zijn eerder zeldzaam.

Wil je toch wat meer punch in je beelden, schakel dan ‘Dynamisch Contrast’ in. Het waargenomen contrast wordt dan aanzienlijk verbeterd, zonder zwart- of witdetail op te offeren. Enkel in de hoogste stand riskeer je hier en daar wat overbelichting. 

Ook de 6000-reeks gebruikt een asymmetrische luidsprekeropstelling voor het geluid. Aan de rechterkant zit een full-range speaker, terwijl aan de linkerkant een mid-hoog speaker zit. De stereoweergave is goed en bevat behoorlijk wat bas, maar bij surroundtracks hoor je het verschil tussen het linker-en rechterkanaal zeer duidelijk. We hopen dat Philips dit kan aanpassen met een firmware-update.

,

Ambilight is een van de unieke Philips-features, en ook op dit model vind je een versie van deze LED-sfeerverlichting. Die is wel beperkt tot twee zijdes, links en rechts van het scherm. Wie het beeld wat groter wil doen lijken, kiest in de Ambilight-instellingen best voor ‘Dynamic’. De kleuren worden dan aangepast aan het beeld op het scherm. ‘Static’ is een goede keuze als je enkel wat achtergrondverlichting wenst.

Je kan in de instellingen overigens ook de kleur van de achterliggende wand vermelden, zodat Ambilight daar rekening mee houdt. Met de ‘Lounge light’-optie tover je de televisie ten slotte om in een sfeerlicht.

Philips’ mediaspeler blijft eerder gemiddeld scoren. Ondertitels en DTS-soundtracks in MKV-bestanden moet je vermijden, al kan je wel externe ondertitels gebruiken. In WMV-bestanden heeft de speler het moeilijk met het bepalen van de correcte beeldverhouding, en in sommige van onze donkere testscènes rekt de speler ook plots de beeldverhouding uit.

Via DLNA kan je eveneens bestanden aanleveren, maar dan moet je het volledig zonder ondertitels doen.

Wie een Android-smartphone heeft met Miracast of een laptop met Intel WiDi kan zijn computer/smartphonescherm ook op de televisie tonen. Dat maakt films en foto’s afspelen natuurlijk nog een stuk eenvoudiger.

Heb je een tablet in huis, dan kan je met behulp van de MyRemote-app de beelden die via de digitale tuners binnenkomen op je tablet bekijken. Een multiroomfunctie staat in de steigers en zou klaar zijn later op het jaar. Je kan dan op de tweede televisie de content van de digitale tuners bekijken of de opnames van een USB-apparaat.

De camera, noodzakelijk voor Skype, is op dit toestel een optie geworden. Via Net TV heb je wel nog steeds toegang tot een redelijk ruim aanbod onlinediensten, van nieuws tot video-on-demand. De internettoepassingen blijven helaas wel wat sloom reageren.
 


,

Al bij al past deze Philips 42PFL6008K  met zijn prestaties – het gebruikscomfort even buiten beschouwing gelaten – perfect in deze categorie. Toch vinden we hem iets te duur voor wat hij te bieden heeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.