Beeld

Review: Philips 65PUS9109

Een Ultra HD toestel in een ultraslanke verpakking, dat lijkt het design doel van deze Philips te zijn. Het scherm zelf is iets meer dan een centimer dik. Onderaan centraal, waar de elektronica huist, is er een beperkte verdikking naar ongeveer vier centimeter. Maar zelfs vanuit een scherpe hoek is dat nauwelijks zichtbaar. Ultraslank profiel dus, en op zijn boogvormige voet is deze televisie een toonbeeld van minimalisme, een scherm bijna zonder rand, dat drijft op een sierlijke boog. Het verlichtte Philips-logo onderaan verhult een camera die naar beneden schuift.

Alle belangrijke aansluitingen staan naar onder of opzij gericht zodat deze kanjer ook aan de wand zijn slank profiel behoudt. Enkel de oudere analoge aansluitingen, die je op deze maat schermen echt wel moet vermijden, staan naar achter gericht. De aansluitingen zitten wel vrij diep, ook de USB-aansluitingen, dus voorzie voor die laatste alvast een verlengkabeltje als je regelmatig dingen wil aan- en afkoppelen.

Alle HDMI-aansluitingen zijn V2.0 en dus klaar voor Ultra HD input. Helaas leverde dat ook een onverwacht probleem. Onze Telenet HD Digicorder weigerde immers beeld te leveren. Het probleem is bekend bij Philips en doet zich ook voor bij andere settopboxen voor digitale televisie. Incompatibiliteit tussen ouder materiaal en de nieuwe HDMI 2.0 standaard ligt aan de basis van de problemen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing. Met behulp van een firmware update kan je HDMI 2, 3 en 4 tijdelijk terug brengen naar v1.4. Zowel Philips als Telenet en Proximus werken aan een permanente software oplossing, die in de loop van de komende weken beschikbaar wordt.

,

Smart TV is al jaren op zoek naar de grote doorbraak. Philips probeert het nu door Android te integreren in de televisie. Concreet betekent dat: toegang tot de Google Play Store, Google Music en Movies. Daarmee krijg je een ruim aanbod apps, maar begin niet te snel te juichen. Apps die een touchscreen vereisen, of die enkel in portrait-mode werken zijn bijvoorbeeld uitgesloten. Toen we inlogden met onze Google-account bleken dat eigenlijk zo goed als alle apps te zijn die op onze smartphone stonden.

Ook interessante apps zoals Stievie en (het ondertussen ter ziele gegane) bhaalu werkten niet. Het aanbod blijft wel ruim, maar bevat toch vooral games. Ben je van plan die veel te gebruiken, voorzien dan een externe USB  harde schijf, want met 1,6 GB opslag loop je niet veel verder dan twee of drie games. Je merkt ook dat de Android-implementatie op tv nog jong is. Een occasionele foutboodschap, of een game dat absoluut niet reageert op de remote, het gebeurt wel eens. Kinderziektes ongetwijfeld, maar zullen ze opgelost raken? Daar komen we even verder op terug.

Naast Android blijven ook de oudere Philips Net TV-apps beschikbaar, die vindt je in de eigen app-store. Over de snelheid van de interface zijn we best tevreden, een stevige processor maakt dat alles vlotjes verloopt. De enige tegenvaller: Philips liet de interface in 720p staan, toch jammer als je over een Ultra HD scherm beschikt.

De afstandsbediening heeft achteraan een toetsenbord en werkt via RF zodat je niet hoeft te richten. Leg je duim op de OK-knop en je kan hem ook als aanwijzer gebruiken. De remote viel ons erg goed mee, met uitzondering van de aanwijzer dan, die soms wat lijkt te driften. Helaas werkt de remote ook niet in alle games, daarvoor schaf je je beter een echte gamecontroller aan.

Via de ingebouwde camera kan je gebaren gebruiken om de televisie te besturen. Waag je er niet aan, we blijven het een zinloze feature vinden. De gesproken opdrachten (‘open netflix’ bijvoorbeeld) werken dan weer wel prima.

Philips mag dan wel de eerste zijn die Android integreert in zijn televisies, ze hebben helaas wel een slechte timing gekozen. Volgend jaar verwachten we Android TV te zien bij een aantal fabrikanten, de officiële TV interface voor Android die gebaseerd is op de Android L-versie. De huidige Philips-implementatie gebruikt Jelly Bean en een update naar het nieuwe platform is helaas uitgesloten. Daardoor blijft deze implementatie wat verweesd achter. Moest alles gesmeerd lopen zouden we dat niet zo’n probleem vinden, maar door de kinderziektes baart dat toch wat zorgen.

,

Op een Ultra HD scherm is upscaling, het uitvergroten van je content om het volledige scherm te vullen, van groot belang. Er is immers nog maar erg weinig Ultra HD content, en je wil natuurlijk ook van al je bestaande dvd’s en Blu-rays genieten op groot scherm. De Philips levert degelijke prestaties op dat vlak. Vertrek je van een uitstekende bron, zoals een Blu-ray, dan zijn de resultaten prachtig. Maar zelfs met mindere bronnen zoals dvd of slechte YouTube-filmpjes zet de Philips nog overtuigende beelden neer. Selecteer in de beeldinstellingen, onder beeldformaat, geavanceerd de ‘Original’ instelling. Zo garandeer je dat het volledige beeld zichtbaar is en je pixelprecies detail houdt.

Om wat extra detail tevoorschijn te halen activeer je in de geavanceerde beeldinstellingen ‘Ultra Resolution’. Opgelet, je moet dan wel in de basisinstellingen de ‘scherpte’ minstens op ‘1’ zetten, anders heeft deze instelling geen effect. Veel verder dan 3 zouden we scherpte niet optrekken, je krijgt dan iets te veel zichtbare artefacten. Wie twijfelt kan natuurlijk altijd de televisie zelf laten beslissen. De ingebouwde camera kan je immers gebruiken om de optimale scherpte in te stellen op basis van de afstand. Selecteer daarvoor in de beeld-menu’s ‘Distance Adaptive Sharpness’.

Het toestel laat bij de beeldverwerking wel een paar steken vallen. Verschillende framerates detecteren loopt wel eens fout, of te traag, waardoor je in fijn detail af en toe Moiré-effecten ziet. De ruisonderdrukking is goed, maar kan zeker nog iets beter. En dan vooral als het over compressieruis gaat. De lichte blokvorming die daardoor veroorzaakt wordt krijgt de televisie nooit helemaal weggewerkt.

We hadden graag een iets betere bewegingsscherpte gezien. Ondanks zijn PMR Ultra 1000 rating blijft er wat detail verborgen in snel bewegende beelden. Dubbele randen, daar heb je dan weer geen last van. Activeer Perfect Natural Motion om panbeelden zo vloeiend mogelijk te maken. Zelfs in de maximale stand weet Philips de beeldartefacten goed in te perken, maar wie er zich toch aan stoort en een compromis oplossing zoekt selecteert de medium stand.

,

We testen het scherm in de ‘Film’ preset. De Philips beschikt ook over twee ISF (Imaging Science Foundation) modes, een voor dag en een voor nacht. Die lopen bijna volledig gelijk met de ‘Film’ mode, en zijn een uitstekende keuze als je de instellingen wat wil aanpassen al naargelang het omgevingslicht.

De zwartwaarde van het scherm is goed, en er is behoorlijk wat zwartdetail zichtbaar. Je verbetert de prestaties nog door in de geavanceerde beeldinstellingen de contrastmodus op ‘optimaal beeld’ in te stellen. Daardoor verlies je wel wat zwartdetail, maar dat win je gedeeltelijk terug door dynamisch contrast op ‘minimum’ in te stellen. Het scherm verbergt wel wat witdetail, een eerder uitzonderlijk fout. Die kan je verbeteren door het ‘videocontrast’ van 100 naar 98 te laten zakken.

Het kleurbereik is uitstekend. De grijsschaal is ietwat koel, en we merken een duidelijke kleurverschuiving naar rood in de allerdonkerste tinten. Bovendien krijg je ook een lichte tint verschuiving afhankelijk van de kijkhoek, het beeld wordt dan wat koeler. Echt storend vonden we deze problemen niet.

Wel een zichtbaar probleem, maar minder erg dan op de PFS8109 is het ‘kleurbanding’ effect. Vloeiende kleurgradienten krijgen in de donkerste tinten zichtbare banden. Het effect is op gewone beelden gelukkig zelden storend.

,

Het toestel wordt geleverd met een draadloze subwoofer. Met zijn platte vorm kan je hem gemakkelijk uit het zicht opstellen. De subwoofer zorgt voor een stevige ondersteuning van de klank, al is die niet echt subtiel te noemen. De diepe bassen klinken nogal rommelig en veroorzaken soms zelfs een nogal doffe dreun onder de muziek. Zelfs in dialogen komt die doffe klank soms naar boven. Echte topkwaliteit is dit dan ook niet te noemen. Je kan ook weinig regelen aan de subwoofer, enkel het volume is instelbaar. Uiteindelijk lieten we het volume van de sub zakken naar -2 om een iets betere klank te krijgen, dat kan in jouw huiskamer verschillen afhankelijk van de opstelling.

,

De vierzijdige Ambilight zorgt voor een unieke sfeer in de woonkamer. Vind je het effect toch wat overdreven, dan zet jet het gewoon uit. Staat de televisie uit, dan kan je de Ambilight nog gebruiken als sfeerlicht.

Een set twin-tuners en een dubbele CAM-slot maken het mogelijk om te kijken en tegelijk een ander programma op te nemen. De mediaspeler gaat vlot de zowel onze video- als audiotesten. Zoals op heel wat andere spelers kan je via DLNA enkel interne ondertitelbestanden gebruiken.

Toch een valse noot: de speler weigert alle 4K-bestanden en beschikt niet over de nieuwere HEVC videocodec. Daardoor kan je ook geen Netflix 4K-content afspelen. Dat is toch een serieuze tegenvaller voor een Ultra HD-toestel. Philips voorziet in 2015 een externe speler, de UHD880, die dit zal kunnen, en eigenaars van toestellen uit de 8000 en 9000-reeks krijgen dit toestel gratis. Hopelijk zal het ook Netflix ondersteuning bieden.

Naast alle Google play apps biedt Philips via ‘Cloud TV’ nog een hele reeks tv-zenders via internet. Via Cloud Explorer heb je dan weer toegang tot de mediabestanden op je Dropbox. Gamers kunnen zich dan weer uitleven op de Onlive gamestreaming dienst. Die biedt topgames aan zonder de nood voor een console.

,

De Ultra HD Philips 65PUS9109 levert prima beeld, al verwachten we voor een toestel in deze prijscategorie eigenlijk net iets beter. Een scherpere kalibratie, en verbeterde weergave van kleur gradiënten bijvoorbeeld. Voorlopig moet je het ook zonder UHD-content stellen, die kan de televisie niet weergeven. In 2015 krijg je wel gratis de UHD880-speler die wel 4K kan streamen en afspelen. De bijgeleverde subwoofer heeft een heel beperkte meerwaarde door zijn rommelige klank. Met Android levert Philips een uniek aanbod, maar de implementatie kan beter. Door het overschakelen naar Android TV zal dit platform overigens wat verweesd achterblijven.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.