Geluid

Achtergrond: Multiroom met Bose uitgelegd

We schreven het al vaker: multiroom is hot. Het grote publiek heeft in de voorbije jaren wat minder geïnvesteerd in klassieke audio-apparaten, maar vindt nu zijn weg terug naar muziek via streaming muziek- oplossingen. In tegenstelling tot de traditionele bron-versterker-grote vloerstaander-opstelling, met één sweet spot gelokaliseerd in de pluche zetel van de audiofiel van het huis, draait het bij multiroomtoestellen om andere pluspunten. Flexibiliteit bijvoorbeeld, maar ook gebruiksgemak.

Uiteraard is een goede klank eveneens een absolute must, al zijn er subtiele verschillen met een klassieke opstelling. Zo willen multiroom-eigenaars doorgaans graag een geluid dat egaal een kamer helemaal vult. De klankkleur mag ook niet te veel afhankelijk zijn van de positie, bijvoorbeeld ten opzichte van een muur. Dat is logisch, want als je pakweg in de keuken een speaker neerpoot, ga je niet altijd per se de ideaalste plek kunnen kiezen.

Voor de helderheid hanteren we in dit artikel voorbeelden met Bose SoundTouch, de voornaamste uitdager van marktleider Sonos. De Bose-speakers kwamen vorig jaar goed uit onze tests qua klank en zijn door recente software-updates op significante wijze verbeterd qua functionaliteit en mogelijkheden. Ze zijn nu eenvoudig in te stellen en ondersteunen de belangrijkste muziekbronnen, zoals internetradio, Deezer en Spotify.

,

Twee sleutelwoorden die keer op keer opduiken bij systemen zoals Boses SoundTouch-speakers zijn ‘multiroom’ en ‘multisource’. Zelfs veel (ver)kopers van deze audio-oplossingen kennen ze niet of weten niet goed waar ze voor staan, maar de twee termen vatten wél de essentie wat zo handig is aan dergelijke systemen.

Multiroom wordt nog vrij vaak gehanteerd als term. Het is ook wat deze oplossingen anders maakt dan pakweg een Bluetooth-speaker of een losse WiFi-speaker die je via DLNA muziek kan leveren.

Laten we op een rij zetten wat wij onder ‘multiroom’ verstaan en verwachten. Kort samengevat, betekent multiroom dat je meerdere speakers centraal bedient én dat je kan bepalen waar welke muziek er gespeeld wordt. Het kan zijn dat je uit elke speaker (die mogelijk elk in een andere kamer staan) een ander liedje laat spelen, maar er moet de mogelijkheid zijn om speakers te koppelen (allemaal of een selectie van speakers) om synchroon hetzelfde te laten horen.

Synchroon, want als er bijvoorbeeld een speaker in de keuken staat en eentje in de woonkamer, kan het zijn dat je in grensgebieden beide speakers hoort. Als ze dan niet netjes synchroon lopen, klinkt het weinig aangenaam.

Uiteraard is synchroon spelen ook belangrijk als je meerdere speakers in dezelfde kamer hebt staan. Het centraal bedienen betekent dus niet enkel het volume regelen, maar ook bepalen waar wat te horen is.

,

Je kan dus muziek afspelen op een of meerdere speakers doorheen het huis. Maar welke muziek? Daar komt het multisource-aspect om de hoek loeren. Apparaten zoals de Bose SoundTouch-speakers streamen digitale muziek vanaf een varia van bronnen. Een zekere veelzijdigheid is hierbij gewenst, want steeds meer mensen complementeren hun eigen muziekbestanden met een abonnement op een streamingdienst.

De kracht van deze producten is dat je als luisteraar niet bezig moet zijn met waar een specifiek liedje zich juist bevindt. De bediening is zo ingericht dat je even gemakkelijk een track opvraagt bij Spotify als afspeelt vanaf een NAS.

Bij Boses SoundTouch-speakers is die flexibiliteit sterk aanwezig. Met de ondersteuning voor Deezer en Spotify hebben ze de belangrijkste streamingdiensten aan boord. Na het leggen van een koppeling met Deezer binnen de SoundTouch-app, kan je rechtstreeks in de Bose-app muziek zoeken en grasduinen in je eigen afspeellijsten. Ook een bruggetje naar Spotify zit in de SoundTouch-app, maar muziek selecteer je binnen de knappe Spotify-app. In deze app stuur je meteen ook tracks naar de Bose-speakers.

Het lijstje van bronnen stopt daar niet. Vaak wordt vergeten dat veel mensen ’s morgens aan de ontbijt- tafel de radio willen beluisteren, en daarom wordt internetradio bij dergelijke WiFi-producten nauwelijks vermeld. Internetradio is echter wél present, in de vorm van 20.000 stations, en is wellicht de meest gebruikte functie. Daarbij zijn nagenoeg alle Belgische en Nederlandse zenders beschikbaar.

Bose is momenteel ook de enige die Airplay inbakt op zijn multiroom-speakers – een grote troef. Apple- gebruikers kunnen via Airplay met een druk op de knop alle audio van iPhone of iPad naar de speakers sturen, incluis soundtracks van YouTube-video’s of de audio van een game-app.

Er zijn natuurlijk een pak mensen met een uitgebreide eigen collectie muziekbestanden, geript van cd of aangekocht bij iTunes of een andere downloadwinkel. Ook die zijn af te spelen, vooropgesteld dat ze door een DLNA-server op het netwerk beschikbaar worden gesteld. Voor wie DLNA niet kent, klinkt dat vast complex.

Software om mediabestanden te verdelen via DLNA zit echter ingebakken in alle NAS-netwerk- schijven en kan via Windows Media Player op een Windows-pc. Gratis software zoals Plex, laat je ook op een Mac een server opzetten. ‘Opzetten’ moet je hier verstaan als ‘software installeren, de mappen aanduiden waar muziekbestanden gelokaliseerd zijn, en op start drukken’. Niets moeilijk aan.

,

Hoeveel speakers je kan installeren, dat hangt van het systeem af. Bij Bose bijvoorbeeld is er geen harde limiet op het aantal SoundTouch-speakers, maar ligt de beperking eerder bij de kwaliteit van je WiFi-netwerk – wat op zijn beurt bepaald wordt door structurele elementen in het huis, storingsbronnen en de nabijheid van andere WiFi-netwerken.

Daarom adviseert Bose om bij meer dan 4 tot 7 speakers bijkomende luidsprekers met een ethernetkabel aan te sluiten. Sowieso is het onze ervaring dat een bekabelde aansluiting voor streaming altijd net iets meer bedrijfszekerheid biedt, al is het niet echt een vereiste. In bepaalde ruimtes, zoals keukens of badkamers, is een ethernetkabel nu eenmaal niet altijd gewenst of mogelijk.

,

Eén van de troeven van systemen zoals SoundTouch is dat je niet in één keer zwaar moet investeren in een totale installatie voor heel het huis. Het blijkt zelfs heel typisch te zijn dat er aanvankelijk slechts één of twee speakers worden aangeschaft. Bevalt de aankoop, dan keren velen terug naar de winkel om bijkomende toestellen aan te schaffen.

Een voordeel van uitgesteld kopen, is dat je de mogelijkheden van een systeem leert kennen en daardoor beter kan inschatten wat je verder nodig hebt. Een eigenschap van multiroom- systemen is immers dat je kan kiezen uit verschillende toestellen en met wat meer kennis kan je beter de juiste apparaten voor elk kamer bepalen.

Bij Bose bijvoorbeeld zijn er drie SoundTouch-speakers – klein, medium en groot – maar zijn er daarnaast nog heel wat compatibele audio-apparaten die je vanaf een SoundTouch- app kan aansturen. De SA-4-versterker bijvoorbeeld, waar je eigen luidsprekers rechtstreeks op aansluit, of de LifeStyle 135 Series III-soundbar en Acoustimass-basmodule.

,

De meeste multiroom-systemen zijn te bedienen via een app op een smartphone of tablet. SoundTouch is op dat vlak vrij uniek, want naast een app voorziet Bose ook een aantal presetknoppen op elke speaker.

Wederom handig voor wie ’s morgens gewoon snel de radio wil opzetten. Je hoeft niet naar een telefoon te grijpen om die standaardtaak uit te voeren, maar drukt gewoon een knop in. Het lijkt van ver misschien een terugkeer naar vroeger én toch is het handig.

Overigens is er van Bose ook een design-remote die onder meer aan de muur kan gehangen. Ook deze optie is een zeldzaamheid bij multiroomsystemen en best interessant. Je wilt toch ook je systeem kunnen bedienen als je tablet of smartphone toevallig een lege batterij heeft, toch?

In de meeste gevallen wordt er via een app gewerkt. Vandaar dat wij in tests van multiroomsystemen zoveel nadruk leggen op een intuïtief gebruik, gebruikersvriendelijkheid en een goede reactiesnelheid van de bijhorende app.

Een belangrijke stelregel uit usability is dat een app je niet dwingt om na te denken over de bediening zelf. Het moet met andere woorden transparant zijn en niet ‘in de weg staan’ van wat je wil doen. In dit geval: het selecteren van bronnen en muziek, en het ‘toewijzen’ aan speakers.  Ook ‘speakermanagement’ – om een heftig woord te gebruiken – moet vlot gaan.

Bij de Bose SoundTouch-app werd geopteerd voor een heldere interface met grote tekst, wat de app ook leesbaar maakt als je tablet op de koffietafel ligt en jij achteruit leunt in de sofa. Ook in de app selecteer je meteen een van de zes presets, terwijl tweederde van het scherm voorbehouden is voor informatie over het liedje dat je nu hoort. Even naar links vegen, en je krijgt de lijst met beschikbare bronnen te zien. Een paar tikken op het scherm later en de gewenste muziek speelt af via de geselecteerde speaker. Meerdere SoundTouch-speakers koppelen en synchroon laten spelen, is gewoon kwestie van onderaan op het scherm te drukken en de gewenste speakers op de actieve SoundTouch te slepen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.