Beeld

Sony TV line-up 2015

Sony gaat nog steeds voluit voor Ultra HD, maar ook de Full HD lineup is nog vrij volledig. De beste beeldkwaliteit is echter weggelegd voor de Ultra HD modellen. Opvallende wijziging bij de Smart TV implementatie: Sony koos dit jaar voor Android TV.

,

Verbeterde beeldkwaliteit stond centraal in de Sony presentatie. Een nieuwe beeldprocessor, de X1, zorgt voor verbeterd contrast, kleurweergave en detail. Deze processor zal in alle 2015 4K-modellen gebruikt worden.

De X1 doet zijn werk in verschillende stappen. Zijn eerste taak is het detecteren van het type content. Streaming, Blu-ray, broadcast, de X1 bepaalt aan de hand van verschillende factoren wat de bron van de content is, zodat hij de volgende stappen kan optimaliseren voor dat type content. Daarna wordt achtereenvolgens de ruis weggewerkt, eventuele upscaling gedaan, en worden kleur en contrast geoptimaliseerd.

Bij ruisonderdrukking houdt de X1 specifiek rekening met grote egale vlakken (zoals een blauwe hemel), zodat hij daar een beter resultaat kan boeken, zonder bijvoorbeeld het detail van de onderliggende stad uit te vegen. De ‘Noise Crusher’ zet ruis om in kleinere, willekeurige ruis, met lagere intensiteit. Zo bewaren beelden hun natuurlijke textuur. Conventionele ruisonderdrukking lijdt wel eens tot sterk uitgevlakte beelden.

De X1 vermijdt tijdens het upscalen het verbreden van lijnen, onder de ‘Self Similarity Super Resolution’. Elk voorwerp wordt wel vergroot, maar details blijven toch erg fijn.

Sony gebruikt al enkele jaren Triluminos schermen voor een bredere kleurweergave. In 2013 waren dat nog Quantum dots, maar sinds vorig jaar is Sony overgestapt op ‘wide color leds’ om een breder kleurbereik te realiseren. De X1 optimaliseert de kleurweergave dankzij ‘Precision Color Mapping’, om een zo intens, maar toch natuurlijk beeld te realiseren.

Over HDR werd tijdens de presentatie met geen woord gerept, maar Sony gebruikt ook dit jaar ‘Xtended Dynamic Range (Pro)’ op zijn topmodellen om aan te duiden dat ze over een beter contrast en hogere helderheid beschikken. Cijfers gaf Sony weliswaar niet en dat is jammer. Hoe helder de pieken dus zijn, kunnen we voorlopig niet zeggen. Ook over de eventuele ondersteuning van opkomende HDR-standaarden was er geen info.


,

In heel de lineup valt de X90C toch wel onmiddellijk op. Het toestel is bijna onmogelijk dun: 4,9 mm op de dunste plaats. En dat niet alleen, het toestel heeft bovendien ook geen kader. Sony realiseerde dat dankzij een techniek genaamd ‘edge bonding’, waarbij alle onderdelen van het scherm letterlijk aan rand met elkaar verbonden worden. Het resultaat is echt indrukwekkend. Sony voorziet bovendien een ultradunne muurbeugel, en de ventilatie van de X90 werd zodanig ontworpen dat je voor een ultrastrakke look kan gaan. Er is nog nauwelijks ruimte tussen het toestel en de wand.

Verder blijft de design filosofie van vorig jaar gehandhaafd, de X93C en X094C hanteren een ‘wedge’ design met zijdelings gemonteerde ‘Magnetc Fluid’ speakers. Het lichaam is dit jaar iets compacter gemaakt. Alle andere toestellen blijven bij het ‘slim’ design van vorig jaar. 

,

Sony worstelt al enkele jaren met zijn interface. Toen Smart TV nog in zijn kinderschoenen stond was de oude XmediaBar interface nog best ok. Maar naarmate de jaren vorderden, bleef Sony sleutelen aan de interface tot het uiteindelijk een onoverzichtelijke constructie was. De voorbije twee jaar zagen we dan een volledig redesign, met redelijk succes. En dit jaar kiest Sony voor een radicaal nieuwe aanpak. Gedaan met eigen interfaces maken, er is gekozen voor Google’s Android TV.

Het Home menu bestaat uit een aantal schappen (Engels: shelves) waar je verticaal door scrollt, per categorie scroll je horizontaal door de tegels van elke app. Bovenaan vind je aanbevelingen, die zijn gebaseerd op je app-gebruik en kijkgedrag.  Daaronder vind je diensten aanbevolen door Sony. Ook alle aansluitingen staan op een eigen schap, net als de apps en games. Helemaal onderaan vind je de instellingen.

Sony liet tijdens de voorstelling verstaan dat Google Voice nu niet allen perfect Nederlands maar ook dialect en omgangstaal. Een hele uitdaging lijkt ons, maar eentje waar we naar uit kijken. Je kan via de microfoon in de remote vragen stellen, zoals “Heb ik vandaag een paraplu nodig?”, commando’s geven “start netflix”, of zoekopdrachten “Scarlett Johansson”.

Naast het hele aanbod apps en games van de Google Play store is ook Google Cast ingebouwd. Daarmee kan je content van bepaalde apps rechtsreeks naar de televisie ‘casten’, zoals dat nu al kan met een Chromecast stick. Lees hier hoe dat werkt.  Twee belangrijke eigenschappen: de app in kwestie moet casting ondersteunen, al kan hij ook heel het scherm casten, en de televisie streamt rechtstreeks van het internet, je kan je mobiel apparaat dus uitzetten of voor andere dingen gebruiken.

De One Flick remote die vorig jaar geïntroduceerd werd, blijft bewaard. De touchpad zou ideaal moeten zijn voor de Android interface. Ook andere eigenschappen van de One Flixk remote blijven: zo veeg je met een gebaar een aantal aanbevelingen op het scherm.


,

In het overzicht van het nieuwe aanbod merken we 12 nieuwe Ultra HD modellen, en 16 nieuwe Full HD modellen. De 85 inch X95B loopt door van vorig jaar. Er blijft ook één gebogen model in de lineup, de S85C. Opgelet, enkel de 55 en 65 inch versie zijn vernieuwd. Het 75 inch model is dat van vorig jaar (S90B).

De verdeling Full HD / Ultra HD lijkt evenwichtig, maar het valt op dat de beste beeldtechnologie enkel in de Ultra HD modellen te vinden is. De Full HD topmodellen, W80/85C, zien er eerder uit als erg goede midrange modellen.

Wie de allerbeste beeldkwaliteit wil, moet kiezen voor de X94C met XDR Pro. Helaas is die enkel in 75 inch beschikbaar, wat toch wel erg groot is. We hadden daarin graag een 65 inch gezien, nog steeds erg groot, maar toch al iets meer bereikbaar voor de doorsnee kijker. De X93C met XDR is er in 65 en 55 inch. Wie voor instap Ultra HD kiest, valt op de X83C. Je laat dan wel Triluminos display, XDR en 3D liggen, en de One Flick remote wordt optioneel.

In de HD lineup blijft Android TV de norm, vanaf de W75C en hoger. De R5C en W70C hebben nog een basic smart tv interface.

Prijzen en beschikbaarheid zijn nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.