Mobile

Chinees bedrijf eist excuses voor de iPad


Apple ligt in China overhoop met een bedrijf dat de rechten op de naam iPad bezit. Naast een schadevergoeding eist het Chinese bedrijf excuses van de Amerikaanse technologiereus.

Proview Electronics heeft al meer dan tien jaar geleden de merknaam iPad geregistreerd. Toen Apple zijn tabletcomputer klaar had, heeft het de rechten op die naam voor een groot aantal landen gekocht van Proview Electronics, en dat voor zo'n 55.000 euro. Maar die afspraak bevatte niet de naamsrechten voor China. Die zaten immers bij een dochterbedrijf van Proview, en vielen dus buiten de deal.

Dat zorgde voor een rechtszaak waarbij tot 10 miljard yuan (1,2 miljard euro) werd geëist van Apple. Maar die laatste vuurde al snel een tegenrechtszaak af om te laten erkennen dat het de merknaam rechtmatig mag gebruiken. Die meest recente zaak heeft Apple intussen echter verloren (al heeft het intussen beroep aangetekend). Daardoor kan ook de eerste zaak nog negatief uitdraaien voor het Amerikaanse bedrijf.

Boete betalen, verkoop staken en sorry zeggen
Maar sinds deze week laat de advocaat van Proview aan de Chinese nieuwswebsite China Daily weten dat een Chinese rechtbank overweegt om Apple alsnog een boete van 240 miljoen yuan (28,7 miljoen euro) op te leggen. Daarenboven eist Proview excuses van Apple voor het gebruik van de merknaam iPad en wil het dat het Amerikaanse bedrijf de verkoop én marketing van de tabletcomputer verbiedt in China.

Het ziet er niet naar uit dat de advocaten van Proview snel zullen opgeven. Tegenover de website Globaltimes zei een van hen dat het bedrijf zich heeft voorbereid op een langdurige juridische strijd.

Het is niet de eerste keer dat Apple merknaamgeschillen moet regelen. Ook van onder meer Fujitsu moest het bedrijf in het verleden al de naam afkopen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.