Mobile

Video: Hoe Foxconn de iPad maakt

Een Amerikaanse journalist kreeg onlangs een exclusieve rondleiding in een Chinese fabriek van Foxconn waar de iPad wordt geassembleerd.

Rob Schmitz, China-correspondent voor het zakelijke radioprogramma Marketplace, kreeg onlangs als tweede Westerse journalist ooit een rondleiding in een iPad-fabriek van hardwaregigant Foxconn, in de Chinese industriestad Shenzhen. Hij maakte er onderstaande videoreportage.
 


Het bezoek van Schmitz bracht geen schokkend nieuws aan het licht maar bevestigt wat eerder al geweten was: arbeiders kloppen lange dagen voor een naar Westerse normen armzalig loon. Foxconn ligt wereldwijd onder vuur van mensenrechtenorganisaties omwille van de vermeende slechte werkomstandigheden.

Maar zo erg als de Amerikaanse monoloogschrijver Mike Daisey de werkomstandigheden deed uitschijnen in zijn gecontesteerde radiostuk, is het volgens Schmitz niet gesteld. Delen van het verslag van Daisey waren dan ook gelogen, ontdekte Schmitz.

Het volledige relaas van Schmitz’ bezoek aan de fabriek in Shenzhen, dat met zijn 240.000 werknemers en uitgebreide faciliteiten meer weg heeft van een kleine stad, lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.