Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Een 3D-standaard voor de brillen?
Van een standaardisatie van actieve 3D-brillen is er voorlopig nog geen sprake. Dat betekent concreet dat de brillen van de ene fabrikant niet compatibel zijn met de 3D-tv’s van een andere fabrikant. Het is dus niet mogelijk om je eigen brillen te gebruiken op visite bij een vriend die een 3D-tv van een ander merk heeft.

En ook op technologisch vlak verschuift er nog weleens wat: Samsung stapte dit jaar bijvoorbeeld over van IR-communicatie naar Bluetooth. Een universele oplossing lijkt dus nog niet voor morgen. Panasonic kondigde onlangs echter aan dat het samen met ExpanD aan een gestandardiseerd communicatieprotocol tussen bril en tv werkt.

ExpanD is een fabrikant van actieve 3D-brillen die gebruikt worden in cinemazalen. Het protocol (M-3DI) maakt voorlopig enkel gebruik van IR-communicatie, maar zou in een volgende stap uitgebreid worden naar radiocommunicatie. Voorlopig staan Funai, Hitachi, Mitsubishi, Seiko Epson en ViewSonic op de lijst van deelnemers. LG, Samsung en Sony vallen op door hun afwezigheid.

Passieve brillen zijn tot nu toe wel bijna altijd universeel inzetbaar. Al loop je een beperkt risico dat de bril speciaal aangepast is voor het scherm. Wie een andere bril of een designerversie gebruikt, riskeert in zo’n geval vooral afwijkingen in het witpunt te zien.
 

4/4
gerelateerde items