Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Is dit een drama voor DLP?

De beelden tonen duidelijk een dramatische impact. Maar dat moeten we onmiddellijk nuanceren. Want deze effecten zie je enkel als je erg veel licht eist van je projectoren. Als je je projector gebruikt voor presentaties in een helder verlichte vergaderzaal, of als je sport, tv of film wil bekijken in de woonkamer zonder verduistering, dan zal een single chip DLP-projector effectief benadeeld zijn. Je kiest in dat geval beter voor 3LCD, LCoS of drie chip DLP.

In een echt Home Theater, waar je altijd met degelijke verduistering kijkt, gebruik je maar een deel van de theoretische lichtopbrengst. We weten al jaren dat in de helderste beeldpresets de kleurweergave absoluut niet correct is. Noch voor LCD, noch voor DLP.

Home Theater-projectoren moet je gebruiken in de 'film', 'rec709' of andere beeldmodes die gemaakt zijn voor film. Die modes zitten dicht bij een correcte, gekalibreerde kleurweergave. Een kalibratie zorgt zowel bij een DLP als LCD-projector voor een correcte kleurweergave, die in balans is met zijn witwaarde. Dat werd bevestigd tijdens ons bezoek in Parijs door alle projectoren in 'film' mode te schakelen. De kleurweergave was dan vrij gelijk tussen alle projectoren al was er wel een verschil in algemene helderheid.

Zowel LCD als DLP presteren na kalibratie minder lichtopbrengst dan er op de doos staat. Een LCD-projector zal over het algemeen wel meer lichtopbrengst overhouden. Je krijgt met andere woorden toch net iets meer waar voor je geld.

gerelateerde items