Als je even om je heen kijkt in een digitale woonkamer, zie je heel wat toestellen die dag en nacht stroom vreten. De elektriciteitsrekening kan op jaarbasis dan ook aardig oplopen. Wat kost digitaal entertainment precies en hoe perk je de onkosten in?De digitale woonkamer zorgt voor een ongekend comfort. Maar ondertussen staat onze settopbox dag en nacht digitale televisie op te nemen en zijn de kinderen in de weer met de computer. De elektriciteitsmeter draait ondertussen op volle toeren, wat vaak een indrukwekkende rekening oplevert op het einde van het jaar.

Kan je daar iets aan doen zonder dat de kwaliteit en het gebruiksgemak eronder lijdt? Wij lichten het stroomverbruik van een digitale woonkamer door en geven tips om de kosten te drukken.

Meten is weten!
Een degelijk overzicht maken van je eigen verbruik is cruciaal voor je aan de slag gaat met concrete maatregelen. Het is echter niet eenvoudig om dat correct in kaart te brengen. Wil je het verbruik meten wanneer een toestel aan staat, dan is een relatief eenvoudige meter zoals de Brennenstuhl PM 230 een goede optie.

Met zo’n meter kan je het huidige verbruikte vermogen (watt) meten, maar je kan de meter ook enkele uren in het stopcontact laten zitten en meten hoeveel energie (kWh) er verbruikt is. Tot daar geen enkel probleem.


Standby-vermogens meten
Het wordt veel moeilijker als we het standby-verbruik van toestellen willen meten. Bij lage vermogens (minder dan 5 watt) zijn dergelijke meters immers niet voldoende nauwkeurig. Afhankelijk van de situatie, meldt de meter dan geen verbruik (0 watt) of een veel te hoog verbruik (soms een tienvoud van het werkelijke verbruik).

Aan dergelijke resultaten heb je natuurlijk niet veel. Meters die nauwkeurig genoeg zijn bestaan wel, maar ze zijn jammer genoeg ook erg duur en dus geen aantrekkelijke oplossing voor eenmalig thuisgebruik. Toch zijn er ook betaalbare alternatieven om het standby-verbruik te meten.

Zo kan je die huis-tuin-en-keukenmeter toch nog gebruiken door het verbruik van het apparaat in standby te meten samen met een werkende gloeilamp van 60 watt. Stel dat je het verbruik van je dvd-speler in standby wil meten. Hoe doe je dat concreet?

Om te beginnen steek je een verdeelstekker in het stopcontact waarop de stroommeter is ingeplugd. In die verdeelstekker plug je nu een gloeilamp van ongeveer 60 watt in, waarna je ook de dvd-speler op diezelfde verdeelstekker aansluit. De gloeilamp laat je branden en de dvd-speler zet je in de standby-stand. Lees nu het verbruik uit op de stroommeter; die kan bijvoorbeeld 63 watt aangeven.

Noteer die waarde en trek daarna de stekker van de dvd-speler uit de verdeelstekker. Nu meet je het verbruik van de gloeilamp alleen, bijvoorbeeld 61 watt. Trek die waarde af van het eerder gemeten totaalverbruik, en je krijgt een goede benadering van het standby-verbruik van de dvd-speler. In ons voorbeeld is dat goed voor 63 watt min 61 watt, wat een standy-verbruik oplevert van 2 watt.