Heel wat nieuwe toestellen pakken uit met een HDMI 1.4-aansluiting. Maar wat wil dat cijfertje achter de afkorting eigenlijk zeggen?

 

In juni 2009 stelde de HDMI Organisation de HDMI 1.4-specificatielijst voor, een lijst met functies die de nieuwe HDMI-versie met zich meebrengt. Maar de eerste HDMI 1.4-compatibele apparaten waren nog maar net op de markt, of er was alweer sprake van een nieuwe versie: HDMI 1.4a.

De verschillende HDMI-versies volgen elkaar dus in een verschroeiend tempo op, waardoor je misschien geneigd bent om te denken dat de onderlinge verschillen beperkt zijn. Bij de evolutie van HDMI 1.3a naar HDMI 1.4 sla je de bal in dat geval volkomen mis.

Het aantal nieuwe functies die HDMI 1.4 introduceert is werkelijk indrukwekkend: een ethernetkanaal, een extra kanaal voor audioterugkeer, 3D- en 4K-compatibiliteit, ondersteuning van extra kleurruimtes en twee nieuwe stekkersoorten. We overlopen de verschillende vernieuwingen één voor één.
 

ETHERNET INBEGREPEN
Steeds meer toestellen beschikken over een netwerkaansluiting. Denk aan een av-receiver, spelconsole, settopbox voor digitale tv, tv-toestel of Blu-ray-speler. Daardoor dringt een netwerkswitch in de buurt van de installatie zich op, als je al die apparaten ook echt met internet wil verbinden.

HDMI 1.4 brengt daar verandering in: als je HDMI 1.4 apparaten aan elkaar koppelt, moet slechts één apparaat op het netwerk worden aangesloten - het ingebakken ethernetkanaal van de nieuwe HDMI-versie doet de rest, met netwerkcommunicatie langs de HDMI-kabels.

Dat lijkt een prima vernieuwing, die alweer bijdraagt tot minder bekabeling achter de av-set. Deze oplossing is echter niet geschikt voor een gigabitnetwerk; de doorvoersnelheid blijft beperkt tot 100 Mbit per seconde.
 

RETURNKANAAL VOOR AUDIO
Audio en video worden samen verstuurd in een HDMI-omgeving, maar wat doe je als je bijvoorbeeld het geluid van je tv-tuner wil laten weergeven door een av-receiver? Voor de komst van HDMI 1.4 was daar een extra audiokabel voor vereist tussen de tv en de av-receiver. Dat is niet langer nodig met HDMI 1.4, aangezien er al een returnkanaal voor het geluid aanwezig is in een standaard HDMI 1.4-kabel.

Met die ene kabel kan je dus tegelijk beeld ‘stroomafwaarts’ naar de tv sturen vanuit de av-receiver, en het geluid van de tv-tuner ‘stroomopwaarts’ naar de receiver sturen. Baanbrekend is het niet, handig wel. De lip-sync-functie die we al kennen van HDMI 1.3 kan ervoor zorgen dat beeld en geluid mooi synchroon blijven lopen.
 

KLAAR VOOR 3D
Een andere belangrijke vernieuwing bij HDMI 1.4 is de ondersteuning van 3D-materiaal. De term ‘3D’ verwijst echter naar een amalgaam van verschillende normensets, en HDMI 1.4 kan maar met een aantal van die normen overweg. Dat is meteen ook de bestaansreden van HDMI 1.4a, een nog nieuwere versie die met meer 3D-normen overweg kan dan de gewone 1.4-specificatie.