HDMI is nu al enige jaren de standaardaansluiting op onze televisies. Nu is er plots een versie 2.0. Wat voegt deze nieuwe versie toe? En wat zijn de gevolgen voor je tv?

Op IFA onthulde het HDMI Forum officieel zijn nieuwe standaard. Helaas, het was toen al geen nieuws meer, want een paar dagen eerder had Panasonic een 4K-tv onthuld én het feit dat die HDMI 2.0 gebruikte. 

Maar waarom is HDMI 2.0 zo belangrijk? De recente toevloed van Ultra HD-tv's maakt duidelijk welke richting we de komende jaren uitgaan. Alles zal rond 4K draaien: nieuwe televisies, nieuwe content, en wie weet ook een nieuwe Blu-ray-standaard.

Onze huidige HDMI-versie (1.4 gelanceerd in oktober 2011) is echter maar pover uitgerust om 4K-beelden door te sturen. Hij is immers beperkt in framerate tot 24/25/30fps voor 3.840 x 2.160 en tot 24fps voor 4.096 x 2.160 video.

Voor film hoeft dat geen echte beperking te zijn; die worden immers grotendeels in 24fps opgenomen. Maar voor eigen content, en wie weet ook voor de nieuwe generatie spelconsoles zijn hogere framerates (50 en 60 fps) belangrijk. Op termijn zal ook videocontent (zoals tv-reeksen) in 4K beschikbaar zijn, en dat soort media is ook meestal aan 50 of 60 fps opgenomen.

Er is ook een lichte beweging van filmmakers in de richting van hogere framerates. Denk bijvoorbeeld aan de The Hobbit (48fps) of de sequels van Avatar (60fps). Tot slot heeft HDMI 1.4 wel ondersteuning voor 10- en 12-bit kleur, maar enkel voor Full HD. 4K-content is beperkt tot 8-bit kleur.

De belangrijkste vraag eerst: Heb ik nieuwe kabels nodig?
Neen! En we kunnen dit niet genoeg benadrukken. HDMI-kabels bestaan in twee versies: Standard Speed en High Speed. Versienummers (1.4 of 2.0) worden niet gebruikt voor kabels maar enkel voor de chipsets in de toestellen. Kabelfabrikanten mogen van het HDMI-forum zelfs geen versienummers gebruiken op hun kabels om verwarring ter vermijden. Uiteraard zijn er verkopers die dit wel doen...

Vermits Standard Speed-kabels beperkt zijn tot 1080i zijn ze nog nauwelijks in gebruik. De kabels die je vandaag gebruikt zijn zeer waarschijnlijk High Speed-kabels en die zijn perfect geschikt voor HDMI 2.0.

Laat je dus niet verleiden tot het aanschaffen van ultradure, superdeluxe HDMI 2.0 kabels, want die zijn voor niets nodig. Een eenvoudige High Speed HDMI-kabel volstaat.

De connectoren veranderen uiteraard ook niet. Al hadden heel wat mensen, zeker in de professionele sector, graag een nieuwe connector gezien met een locking-mechanisme. Loskomende HDMI-kabels zijn immers een vrij veel voorkomend probleem.

Is HDMI 1.4 nu achterhaald?
Neen, absoluut niet. Om te beginnen is HDMI 2.0 achterwaarts compatibel met HDMI 1.4. Elk apparaat dat dus een HDMI 2.0-aansluiting heeft kan je  perfect aansluiten op apparaten die slechts over een HDMI 1.4-aansluiting beschikken. Uiteraard ben je dan wel beperkt tot de HDMI 1.4 features. Daarnaast zijn de veranderingen niet allemaal even nuttig in de gemiddelde huiskamer. Tijd om even te kijken wat HDMI 2.0 biedt.