Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Wat zit er allemaal in HDMI 2.0?

  • een stevige verbetering van de beschikbare bandbreedte naar 18 Gbps (komende van 10,2 Gbps): meer bandbreedte wil eenvoudig zeggen dat er meer data doorgesluisd kan worden in dezelfde tijd. Het is een basisvoorwaarde voor onderstaande eigenschappen.
  • ondersteuning voor 4K-formaten (2.160p) aan 50/60 fps: hiermee dekt de nieuwe HDMI-standaard onze toekomstige noden voor 4K, althans gedeeltelijk. Hier en daar wordt er immers gesproken over 4K aan 120fps.  Niet dat je dit soort content morgen thuis moet verwachten, maar hiervoor zal dus nog een nieuwe HDMI-versie nodig zijn.
  • tot 32 audio-kanalen voor multi-channel audio en tot 1.536 kHz audio sample frequency: Holy Multi-channel, Batman! Dit is echt niet voor de gemiddelde thuisbioscoop bedoeld. Een 5.1 of 7.1-opstelling vereist al wat planning, maar 32 audio-kanalen? Dit lijkt eerder iets voor professionele omgevingen (bvb. Dolby Atmos). Idem voor de 1.536 kHz sample frequency. HD-audio gebruikt bijvoorbeeld 192kHz, heel wat minder dus dan 1.536 kHz. Maar wat audio betreft lijkt deze HDMI-standaard wel op de groei voorzien.
  • gelijktijdige aanvoer van twee videostreams naar verschillende gebruikers op hetzelfde scherm en gelijktijdige aanvoer van tot vier audiostreams naar verschillende gebruikers: deze lijken wel interessant, maar het nut is voorlopig beperkt. Het vereist immers dat het bron-apparaat twee videostromen uitstuurt. Denk bijvoorbeeld aan een settopbox voor digitale televisie die twee kanalen tegelijk kan uitzenden. In combinatie met bijvoorbeeld MultiView zoals we dat op de Samsung OLED-tv terugvonden kan je dan met twee tegelijk fullscreen naar een andere zender kijken. Gebruik je twee verschillende bron-apparaten voor MultiView dan heb je HDMI 2.0 niet nodig. Of deze feature zinvol is hangt vooral af van het verschijnen van bron-apparaten die deze optie ondersteunen.
  • ondersteuning voor 21:9 beeldverhouding: fijn, maar 21:9 televisies zijn helaas een beetje op hun retour.
  • dynamische synchronisatie van audio en video streams: geen details over hoe dit werkt, maar dit zou een hele verbetering kunnen zijn. Sync-problemen zijn altijd heel vervelend om naar te kijken/luisteren en niet zo makkelijk om manueel op te lossen.
  • bijkomende CEC-extensie voor betere controle van aangesloten apparaten met eenzelfde remote: ook hier geen details beschikbaar maar het zou een verdere stap in de juiste richting kunnen zijn. Met de huidige CEC-instructies blijft het immers vrij lastig om bijvoorbeeld een Blu-ray-speler en televisie echt volledig met een remote te bedienen.
gerelateerde items