Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Kan ik mijn bestaande apparaten upgraden naar HDMI 2.0?
Die kans lijkt klein. Er is in de meest gevallen nieuwe hardware nodig. Enkel Sony liet al weten dat het de HDMI-aansluitingen op zijn bestaande 4K-tv's via firmware kan upgraden. Heb je een 84 inch reus in huis gehaald dan moet er een Sony-technicus langs komen. Bij Samsung zijn alle 4K-toestellen die over een One Connect box beschikken uiteraard makkelijk up te graden. Die box bevat immers alle aansluitingen en doet dienst als Smart Evolution-kit. Bij een upgrade krijg je dus een nieuwe One Connect box met nieuwe functies en mogelijk ook HDMI 2.0 aansluitingen.

Wat betekent dat allemaal voor mij?
Voorlopig erg weinig. HDMI 2.0 is gemaakt op de groei (kijk naar de audio- en 4K-uitbreidingen), maar had in sommige gevallen iets verder mogen denken (4K@120fps bijvoorbeeld). Andere features lijken voorlopig niet zo belangrijk maar zouden dat wel kunnen worden (multi-streams, dynamische lipsync en uitgebreidere CEC-opties). Van deze laatste set hopen we vooral dat ze niet de weg op gaan van Ethernet over HDMI. We wachten immers nog steeds op het eerste apparaat die deze HDMI 1.4 feature ondersteunt.

De belangrijkste boodschap van dit allemaal: HDMI 2.0 is achterwaarts compatibel met de bestaande HDMI-standaard, en kabels en connectoren blijven onveranderd. 

Eric Beeckmans

3/3
gerelateerde items