Is het nu HDR of contrast?

Zowel HDR, High Dynamic Range, als contrast verwijzen naar de verhouding tussen maximale en minimale luminantie van een scherm. Bij contrast is er echter jarenlang gefocust op de zwartwaarde. HDR, zoals we het nu zien opduiken bij televisies, handelt vooral over de witwaarde. Een subtiel maar belangrijk verschil.

“Wacht even”, horen we je denken, “mijn televisie heeft toch al bijna oneindig contrast?” Nee, absoluut niet. Helaas gebruikt de marketing-afdeling van fabrikanten vaak nogal creatieve methodes om zwart te meten, bijvoorbeeld met een volledig zwart scherm en de achtergrondverlichting uit. Zo kom je dus al snel aan een bijna oneindig contrast. De meeste televisies hebben een maximale luminantie van ongeveer 200 nit (nit is een andere naam voor cd/m², candela per vierkante meter, de eenheid van luminantie). Een LCD-scherm kan zwartwaardes bereiken van ongeveer 0,2 tot 0,05 nit. Het reële contrast zit dus rond 1.000:1 tot 4.000:1. Een plasma kan nog iets beter zwart presteren, een OLED-scherm heeft echter wel degelijk een zwartwaarde van nul, en dus een oneindig contrast.

En toch ervaren we sommige beelden, zelfs op een OLED-tv, als te flauw en onrealistisch. Meestal gaat het dan over beelden waarin delen zitten waarvan we weten dat ze erg helder zijn. De zon, of een reflectie op een chroom bumper, een spotlicht, of witte kleding op een zonnige dag.

De sleutel van de zaak is de maximale luminantie. En dat is nu net waarover we spreken bij HDR. Zoals we al zeiden, een gemiddelde televisie haalt ongeveer 200 nit, maar de norm voor een tv-monitor ligt rond de 100 nit. En in de bioscoop gebruik je de DCI-norm (Digital Cinema Initiative), daar haal je ongeveer 48 nit. Zonlicht haalt 1,6 miljard nit, een zonnige lucht is nog steeds 1 miljoen nit en binnenhuisverlichting haalt makkelijk 10.000 nit. Zelfs de reflectie van asfalt op een zonnige dag is ongeveer 2.000 nit.

Wie de cijfers naast elkaar legt, begrijpt onmiddellijk waarom die specifieke scenes er absoluut niet realistisch uitzien.

gerelateerde items