Voor de opstelling van een projector zijn er drie belangrijke opties: plafondmontage, opstellen op een schap of plaatsing op een tafeltje.
Bij plafondmontage is de installatie het meest complex, maar deze aanpak biedt wel een aantal voordelen: de projector hangt veilig uit de weg en kabels kan je boven een vals plafond wegwerken.

Als je de projector zo hoog mogelijk wil monteren, hou er dan rekening mee dat je toch wel zestig procent verticale lensshift nodig hebt of een lensoffset van meer dan honderd procent – anders schijnt de lamp deels op het plafond.

 

Beeldoffset

Biedt de projector die mogelijkheid niet, dan moet hij lager worden opgehangen. In dat geval is montage op een schap of hoge tafel meer aangewezen, al kan je uiteraard ook gewoon een plafondbeugel met een extensie gebruiken.

Salontafeltje
Je kan de projector natuurlijk ook gewoon op een lage salontafel plaatsen. Let er in dat geval op dat je voldoende afstand tot het scherm kan aanhouden. Uiteraard moet de projector ook in dit scenario over een degelijke lensshift of meer dan honderd procent lensoffset beschikken, zodat het beeld hoog genoeg reikt.

Voor de opstelling van het scherm ten opzichte van de zitplaatsen hanteer je de volgende vuistregel: de ooghoogte vanuit de belangrijkste zitplaats voor het scherm moet ongeveer op een derde tot de helft van de schermhoogte liggen, gemeten vanaf de onderzijde van het scherm.

Langs achteren
Zowat alle projectoren kunnen ook in een rear-projectie opstelling geplaatst worden, een meer exotische oplossing die op het eerste zicht bijzonder aantrekkelijk lijkt. De projector is dan verborgen achter het scherm.

Jammer genoeg is daar – afhankelijk van de throw-ratio van de lens – wel wat plaats voor vereist: voor een beelddiagonaal van 100 inch moet de projector al snel 3 tot 3,5 meter achter het scherm staan. Zelf moet je ook nog drie meter van het scherm zitten, dus dergelijke opstellingen zijn allesbehalve ideaal in een huiselijke omgeving.

Er bestaan oplossingen met voorzetlenzen of dubbele spiegelconstructies die het mogelijk maken om de projector dichter bij het scherm op te stellen, maar die zijn erg duur (reken op een paar duizend euro).

Ook het projectiedoek voor deze specifieke toepassingen is behoorlijk kostbaar. Daarnaast beïnvloedt een rear-projectie opstelling het contrast en zwartdetail ook nog eens in negatieve zin.

Dat alles maakt rear-projectie een geschikt alternatief voor dataprojectie of commercieel gebruik, maar niet voor een thuisbioscoop.