HDMI-verbindingen zijn zo belangrijk geworden bij moderne av-toestellen, dat je eigenlijk niet meer zonder kan. Spijtig genoeg biedt HDMI niet alleen een resem voordelen, maar zitten er ook flink wat beperkingen aan vast. In dit stuk leggen we uit hoe je daar omheen fietst…
 

HDMI werkt – een paar compatibiliteitsproblemen daar gelaten – over het algemeen vrij goed, en laat een uitstekende beeld- en geluidsweergave toe.

Wat beeld betreft, ben je zo goed als verplicht om over te stappen op HDMI als je wil genieten van high-definition beelden (HD). En wie wil dat niet?
Toegegeven, over een component video-verbinding kan je in principe ook HD-beelden versturen, maar kopieerbeveiligingsmaatregelen zorgen ervoor dat dit in de praktijk vaak bemoeilijkt wordt of zelfs onmogelijk blijkt.

En ook voor een optimale geluidsoverdracht van de nieuwe generatie surround-codecs, zoals Dolby True HD en DTS-HD Master Audio, ben je haast verplicht om over te stappen op HDMI.
Je kan die hoogwaardige audiotracks weliswaar laten decoderen door je Blu-ray-speler als die over een analoge meerkanaalsuitgang beschikt, maar dan moet je wel zes cinchkabels voorzien tussen de speler en av-receiver. Dat is niet alleen minder handig, maar je krijgt dan ook af te rekenen met een extra D/A- en A/D-conversieslag die de geluidskwaliteit geen deugd doet.
 

Probleemgebieden
HDMI-verbindingen zorgen meestal pas voor problemen wanneer je verschillende toestellen die niet in elkaars buurt staan via HDMI met elkaar wil verbinden. Een klassiek voorbeeld is een tv die ergens aan de muur hangt en een stapeltje av-apparatuur dat in of op een kast tegen een andere wand staat.
 


De vraag die zich hier stelt is eigenlijk tweeledig. Om te beginnen moet je uitzoeken hoe je een HDMI-verbinding tussen die toestellen op de meest esthetische – lees: onzichtbare – manier tot stand brengt, en ten tweede moet je bekijken of de kabellengte niet te groot wordt. Te lange kabellengtes kunnen er immers voor zorgen dat een HDMI-verbinding niet betrouwbaar werkt.

We zetten enkele oplossingen voor dit probleem op een rij en lichten ze kort toe.