1. HDMI-SWITCHERS
Een HDMI-switcher is een toestelletje dat dienst doet als tussenschakel tussen enkele HDMI-toestellen. Het laat je toe om meerdere bronnen met een HDMI-aansluiting op de switcher aan te sluiten, waarna er één enkele HDMI-kabel van de switcher naar de tv gaat. Schakelen tussen de verschillende bronnen doe je met een knop op het voorpaneel van het toestelletje of met een meegeleverde remote.

Zo’n opstelling voorkomt dat je meerdere kabels van je av-bronnen – denk aan een settopbox voor digitale tv, een spelconsole en een Blu-ray-speler – naar de tv moet leiden, waardoor er maar één kabel gecamoufleerd moet worden. Fabrikanten als Gefen, Vivanco, Meridian en Ixos bieden dergelijke switchers aan in hun gamma.

Een meer praktische oplossing is de aanschaf van een moderne av-receiver. Deze toestellen beschikken tegenwoordig meestal over ingebouwde HDMI-schakelmogelijkheden, zodat je geen bijkomend schakelkastje meer nodig hebt. Daar komt bij dat heel wat av-receivers ook de andere videosignalen – denk aan composiet, S-video en component video – kunnen omzetten naar een HDMI-signaal, zodat de HDMI-kabel meteen voor het transport van alle videosignalen instaat.
 


2. DUN, DUNNER, DUNST
Als er dan toch een HDMI-kabel moet worden gelegd tussen de tv en de av-set aan de andere kant van de kamer, kan dat vanuit esthetisch oogpunt maar beter een zo dun mogelijke kabel zijn. Als het even kan zelfs zo dun dat hij ongezien onder de vloermat kan verdwijnen, of kan worden weggewerkt achter de plinten tegen de muur.

Een voorbeeld van zo'n kabel is de SuperThin Cable van de Amerikaanse fabrikant Monster Cable, die ondanks z’n diameter van 3,5 millimeter een datarate tot 10,2 Gbps mogelijk zou maken. Deze bijzondere kabel is gemaakt in samenwerking met chipbouwer Red-Mere. De ‘MagnifEye Active’-technologie van deze fabrikant zorgt ervoor dat het HDMI-signaal versterkt wordt door de kabel zelf, zonder dat daar een afzonderlijke voeding voor nodig is.

gerelateerde items