3. EXTENDERS
De maximale afstand waarover een HDMI-kabel het signaal kan overbrengen is beperkt. Eens je met kabellengtes van meer dan tien meter aan de slag gaat, neemt de kans op problemen exponentieel toe.

Dat lijkt een behoorlijke afstand, maar wie bijvoorbeeld een projectiesysteem gebruikt, merkt al snel dat een kabel van 10 meter in veel gevallen niet volstaat. De av-apparatuur staat gewoonlijk immers een eindje van de projector opgesteld, en de kabel kan niet altijd in een rechte baan naar het toestel geleid worden.

In dat soort situaties kan een HDMI-extender of -repeater een uitkomst bieden. Zo’n toestelletje wordt tussen twee HDMi-kabels geïnstalleerd en versterkt het HDMI-signaal onderweg, zodat grotere afstanden overbrugd kunnen worden. De TV Repeater van Gefen laat bijvoorbeeld een lengte toe tot dertig meter. Je kan zelfs meerdere Repeaters in serie installeren, waardoor kabellengtes tot iets meer dan 100 meter tot de mogelijkheden behoren.

Bedenk wel dat zo’n Repeater niet goedkoop is en dat het apparaatje ook stroom nodig heeft, wat de flexibiliteit van dit soort oplossingen enigszins beperkt.

gerelateerde items