Sony's nieuwste W9 en X9-reeks televisies maken gebruik van een nieuwe 'Triluminos' achtergrondverlichting. Wat mag je er van verwachten en wat is de link met de 'Mastered in 4K' Blu-rays?

In de rechteronderhoek van het kader van de W9 en W9 reeks vind je een klein label ‘Color IQ’. Alhoewel het niet in het oog springt schuilt er iets heel nieuws achter die woorden. Color IQ is de naam van een nieuwe technologie voor achtergrondverlichting afkomstig van de firma QD Vision. Sony gebruikt er zelf de naam ‘Triluminos’ voor, en pakt er zelfs groot mee uit in haar marketingmateriaal.

De technologie is gebaseerd op Quantum Dots, een halfgeleider nano-kristallijn materiaal dat in staat is om afhankelijk van hoe groot de kristallen zijn zeer precieze kleuren te produceren. Vermits alle televisies kleur maken door rood, groen en blauw te combineren is de mogelijkheid om die zuivere basiskleuren op een efficiënte manier te genereren erg nuttig.

Een traditionele achtergrondverlichting gebruikt witte leds. Een Triluminos-achtergrondverlichting gebruikt blauwe leds waarvoor een glazen buis gevuld met quantum dots wordt geplaatst. Het blauwe licht dat invalt op de quantum dots genereert dan zeer puur blauw, rood en groen licht.

 

Achtergrondverlichting witte leds

 

Laten we dat even verduidelijken. Vandaag gebruiken alle led-lcd televisies een achtergrondverlichting die gebaseerd is op witte leds (in praktijk zijn dat blauwe leds met een coating van gele fosfor). Het witte licht van de achtergrondverlichting passeert dan op pixelniveau door kleurfilters om rood, groen en blauw te creëren. Toch gaat er heel wat energie verloren bij die techniek. 

 

 

Het spectrum van wit licht (op de illustratie weergegeven door de lichtblauwe lijn) bevat immers ook oranje en cyaan, maar die worden weggefilterd, die energie gaat verloren. Als we cyaan of oranje nodig hebben stellen we dat opnieuw samen door blauw en groen of groen en rood te combineren.

 

Achtergrondverlichting Triluminos / ColorIQ

 

In een Triluminos-achtergrondverlichting vertrekken we ook van blauwe leds, maar het licht passeert door de optische component van Color IQ, een glazen buis met Quantum Dots erin. Die genereren dan op hun beurt zeer zuiver rood en groen licht.

Het resultaat is wit licht dat niet opgebouwd is uit een breed spectrum maar uit drie zeer duidelijke pieken van rood, groen en blauw. Verder verandert er niets aan de opbouw van het paneel. Alle licht passeert nog steeds langs de kleurfilters om rode, groene en blauwe pixels te maken, maar er gaat minder energie verloren.