Hoofdtelefoons nemen toch wel een aparte plek in de hifi-wereld in. Sommige audiofielen vinden ze maar flauwe vervangers voor echte speakers, anderen als een soort noodoplossing voor als de buren en/of partner klagen over het lawaai. Tegelijkertijd is de positive vibe rond hoofdtelefoons nog nooit zo groot geweest.

Online vind je gigantische communities van fans die uiterst diep in het onderwerp duiken en ook bij fabrikanten is er veel innovatie en nieuwe producten. Omdat er nog altijd geldt dat‘onbekend onbemind is’ én je zelfs als liefhebber kunt verdwalen in het immense aanbod, vonden we het tijd voor een koopgids dat je bij de hand neemt en naar de beste hoofdtelefoons en accessoires leidt. 

 Hoeveel verschillende hoofdtelefoonmodellen zijn er in de wereld? Geen idee - en wellicht weet niemand het zeker. Duizenden is waarschijnlijk een juiste inschatting, vooral als je rekening houdt met de ontelbaar aantal goedkope in-ears die op de markt worden gebracht voor smartphone-eigenaars die de meegeleverde set kwijt of kapot hebben gemaakt. 

Daarnaast heb je nog een breed aanbod aan zogenaamde mobiele hoofdtelefoons. Dat zit best wat verschil tussen, zoals we zullen zien. Het kan zijn dat een mobiele hoofdtelefoon uitermate geschikt is voor thuisgebruik. De Oppo PM-3 is daar een mooi voorbeeld van. 

In de oren...

Je kunt hoofdtelefoons op verschillende wijzen indelen.Eén opdeling spitst zich toe op de type of hoe je ze draagt. Grofweg zijn er drie: in de oren, op de oren en over de oren. Dat het eerste helemaal anders is dan de rest, zal voor iedereen duidelijk zijn.

In-ears (IEM) lijken iets puur voor sporters en mensen die iets compact willen voor onderweg. Daarom worden ze vaak genegeerd door audiofielen. Maar dat is onterecht.

Belangrijk is te realiseren dat de klank van hoofdtelefoons bepaald wordt door meer dan enkel de drivers. Heel de constructie heeft een impact en ook de interactie met je hoofd en oren. Daarom dat het uitmeten van de karakteristieken van hoofdtelefoons bijzonder lastig is en altijd gebeurt door middel van een microfoon die in een namaakhoofd gemonteerd is, in combinatie met speciale software.

Maar het is lastig, omdat bijvoorbeeld de oorschelp bepalend is voor het waargenomen geluid. En dat is moeilijk te simuleren.

Net voor die reden is er een strekking die stelt dat in-ears - en dan liefst modellen die op bestelling gevormd zijn naar de oren van het individu - de ultieme luisterervaring leveren. Die zijn natuurlijk moeilijk te testen en ook vaak heel prijzig. Bij de kant-en-klare in-ears heb je echter ook hoogwaardige modellen, zoals de Sennheiser IE800, Shure SE846 of AKG K3003.