Of er op of over

Dan blijft er nog het onderscheid ‘op’ en ‘over’ de oren, of supra-aurale en circumaurale hoofdtelefoons. Bij het eerste type rusten de oorkussens op de oren, bij het tweede wordt het oor volledig bedekt en omhult. Oorkussens die volledig over de oren passen hebben wat voordelen: het comfortgehalte is vaak hoger, buitengeluid wordt beter afgeschermd en de manier hoe je ze draagt beïnvloedt de klank minder.
 


Toch hebben on-ears ook hun fans. Omdat de oorkussens kleiner en lichter zijn, wegen ze meestal minder. Ze warmen de oorschelpen doorgaans ook minder op (oorbroei). Het probleem bij on-ears is dat je ze niet één positie op je oren kunnen innemen. Ze kunnen verschuiven, wat soms de geluidskwaliteit aantast.

Oorkussens

Bijna elk onderdeel van een hoofdtelefoon heeft een invloed op de klank. Dat is misschien nog het meest verrassend aan deze toestellen. Neem nu de oorkussens. Die zijn er niet enkel voor het comfort, de eigenschap waar de meeste mensen rekening mee houden. Comfort is natuurlijk héél belangrijk en wordt soms

in reviews onderschat. Er zijn menige audiofiele hoofdtelefoons die prima klinken, maar die gewoonweg slecht zitten als je ze langer dan een half uur draagt. Een mooi voorbeeld waren de eerste HiFiman-hoofdtelefoons, zoals de HE-400.

Die hoofdtelefoon klonk fantastisch, maar was zwaar en had geen goede oorkussens. De nieuwe versie, de HE-400i, is op dat vlak ongelooflijk veel beter. Oorkussens zijn er in verschillende types, zoals (namaak) leder en fluweel. Oorbroei speelt meer bij het eerste type, maar leder zorgt doorgaans voor een betere afsluiting van omgevingsgeluid en net iets diepere bassen.

 


Een kenmerk van een goede hoofdtelefoon is dat je de oorkussens kunt vervangen. Dat is handig om zelf te experimenteren met verschillende materialen, maar ook om de levensduur van je hoofdtelefoon te vervangen. Bij intens gebruik kan je na enkele jaren misschien wel aan nieuwe oorkussens toe zijn. Voor dezelfde reden is een vervangbare kabel een plus.

Open of gesloten

Bij on- en over-ears is er nog een belangrijke variabele: is de driverbehuizing geventileerd?. Binnen de hoofdtelefoon vind je achter een driver vaak nog een hele constructie, die er vaak op gericht is op de eigenschappen van de luidspreker bij te regelen.

Wat demping bijvoorbeeld, om een hoge frequentiepiek af te remmen of het 'natrillen' van de driver te voorkomen, of een bepaalde ophanging om resonantie weg te nemen. Bij veel audiofiele hoofdtelefoons is de achterkant van de behuizing open, wat ook letterlijk een meer open en ruimtelijke klank geeft.

Vooral het midden en het hoog klinkt natuurlijk in de oren, ten kosten van het laag. Veel basenergie zal immers langs de achterkant verdwijnen. De natuurlijkere klank komt ook omdat open hoofdtelefoons een stukje akoestiek van de omgeving meenemen - wat een
enorm nadeel is als die omgeving lawaaierig is.

Met een open hoofdtelefoon een vlucht nemen is bijvoorbeeld onbegonnen werk. Sommige mensen hebben bij open hoofdtelefoons ook de neiging om het volume (te) hoog te zetten, misschien omdat ze wat meer basimpact willen. Dat is toch wel wat oppassen.

Zijn gesloten hoofdtelefoons dan altijd een slechte keuze voor een veeleisende hifi-liefhebber? Dat is te kort door te bocht. Er zijn zeer goede gesloten modellen, zoals de Shure SRH-1540 die we verderop bekijken of de MrSpeakers Ether C. Gesloten hoofdtelefoons klinken voor sommigen mensen ook gewoon leuker, want
door de gesloten constructie gaat de basenergie vooral richting je oor.

Bassen komen met meer impact aan en bij sommige genres (en heus niet enkel elektronische dansmuziek) is dat echt een vereiste om van een track te kunnen genieten. Denk ook niet dat alle gesloten hooftelefoons een wollige, allesoverheersende bas produceren.

Dat lijkt soms zo omdat mobiele hoofdtelefoons vaak baszwaar worden getuned, deels omdat het jongere doelpubliek dat zou willen, deels omdat in een buitenomgeving veel lage frequenties op je afkomen en je die moet overstemmen. Maar het kan ook anders. Sommige fabrikanten zoeken trouwens een middenweg met een halfopen ontwerp. 

gerelateerde items