Comfort

Een hoofdtelefoon moet goed zitten, punt uit. Voor een stuk spelen persoonlijke voorkeuren. Zo vinden sommige mensen wat meer druk op het hoofd ondraaglijk, terwijl anderen er geen last van hebben. Zachte oorkussens en een goede wattering aan de hoofdband zijn in elk geval voor bijna iedereen wenselijk.

Wat meer druk op de oren is typisch voor mobiele hoofdtelefoons. Door de koptelefoon beter te laten klemmen, wordt er beter passief geïsoleerd. Omgevingsgeluid wordt daardoor minder hoorbaar.

Het is eveneens belangrijk dat een hoofdtelefoon goed verstelbaar is. Hoofdmaten lopen sterk uiteen en mensen met een dikke haardos hebben ook wat meer speling nodig dan kale types.

Een goede hoofdtelefoon verdeelt zijn gewicht ook gelijkmatig over de oorschelpen en over de volledige breedte van de hoofdband. Uiteindelijk zal een zware hoofdtelefoon altijd wel de luistertijd wat inperken, omdat je nekspieren zwaarder belast worden.

Een goede luisterhouding - en misschien is dat wel met je hoofd op een zacht kussentje in de zetel - kan de luistersessie verlengen. Let wel op dat je niet in slaap valt!


Voor lottowinnaars

Naar de duurste hoofdtelefoon ter wereld is het niet ver zoeken. Dat is de elektrostatische Sennheiser HE-1 Orpheus, met een prijskaartje van circa 50.000 euro. Voor die prijs krijg je er wel een prachtige buizenversterker en stuk marmer ter grootte van een grafzerk bij.

 


De tweede duurste is wellicht de originele Orpheus die in 1991 in zeer beperkte oplage gebouwd werd. Nummer drie is wellicht de Abyss AB- 1266, een planar-magnetische hoofdtelefoon die circa 5.000 euro kost.

Net onder dat prijspunt vind je een hele hoop kandidaten, zoals de Audeze LCD-4 (circa 4.900 euro), de Final Sonorous X (4.599 euro), Focal Utopia (3.999
 euro), HiFiman HE-1000 (3.299 euro) en Ultrasone Edition 5 limited (2.999 euro).

Dat is allemaal veel geld, maar nog ergens redelijk - nu ja... - als overweegt wat je moet uitgeven om een echte high-end speaker aan te schaffen.
 

Voor wie zo'n uitgave niet ziet zitten maar toch naar het betere werk wil grijpen, dan zijn er zeker nog heel wat goede koptelefoons. Modellen als de Bowers & Wilkins P9, Focal Sphear, Audeze LCD-2, Oppo PM-3, Sennheiser HD-800 en nog vele anderen klinken zeer goed en kosten rond of minder dan 1.000 euro. Al valt het prijskaartje uiteindelijk wel hoger uit, omdat je wellicht nog moet investeren in versterking.

In een zekere zin is het segment van 150 tot 400 euro nog het spannendste. De kwaliteitsverschillen en klankkeuzes zijn hier vaak het extreemst. De ene hoofdtelefoon in deze prijsklasse kan een slecht klinkende mode-item zijn, terwijl de koptelefoon die er naast ligt in de winkel evenveel kost maar gewoonweg superieur presteert. 'Klassiekers' zoals de Sennheiser HD-650 of AKG K702 vind je ook in deze prijsklasse, modellen die ooit als high-end beschouwd werden. 

Kortom, op het einde van de rit is het bewust kiezen van een goede hoofdtelefoon wel wat werk. Je moet rekening houden met welk type bij je past, of het technisch verhaal wel klopt  en of het qua draagcomfort goed zit. En dan heb je nog de klankkeuzes die elke fabrikant maakt... Je snapt nu misschien waarom sommige mensen zich in het hoofdtelefoongebeuren storten en na een tijdje een immense collectie opbouwen!

5/5
gerelateerde items