Als er nieuwe technologie opduikt, dan zien we in veel gevallen ook nieuwe standaarden verschijnen. Zo moet men voor HDR afspreken hoe de nieuwe beeldinformatie opgeslagen wordt in de videostream. Standaarden zijn goed, want ze zorgen er voor dat iedereen op dezelfde lijn zit, en dat verschillende apparaten met elkaar kunnen praten. Behalve dan als er verschillende standaarden opduiken. En dat is momenteel het geval voor HDR. Twee standaarden wedijveren daarbij om de aandacht van contentmakers en tv-fabrikanten.

Standaarden

Dolby, ons allen bekend van audiocodecs die gebruikt worden op dvd en Blu-ray, heeft een eigen standaard gelanceerd: Dolby Vision.

HDR10 (soms ook wel Open HDR genoemd) is een open standaard die geadopteerd is door de Blu-ray Disc Association (BDA). De nieuwe Ultra HD Blu-ray-schijven die HDR-content bevatten, zullen verplicht zijn deze standaard te gebruiken.

Wie ondersteunt wat? En wat moet je kiezen? Samsung, Sony, Philips en Panasonic ondersteunen momenteel enkel HDR10. Alleen LG en TCL hebben een aantal modellen die ook Dolby Vision ondersteunen. Vermits er voor het gebruik van Dolby Vision een aparte chipset noodzakelijk is, mag je er vrij zeker van zijn dat toestellen die vandaag geen Dolby Vision hebben, het nooit zullen hebben.

Omwille van het verplicht gebruik van HDR10 op Ultra HD Blu-ray lijkt die standaard ons een goede kans op succes te hebben, wat betekent dat je bij alle fabrikanten goed zit. Maar wie absoluut op zeker wil spelen, kiest best voor een toestel dat zowel Dolby Vision als HDR10 aan kan.

De toekomst: altijd in beweging

Om het nog iets complexer te maken: er zijn nog andere standaarden zoals die van Philips/Technicolor, en de BBC standaard. Deze zouden beter geschikt zijn voor tv-uitzendingen, maar ze zijn voorlopig nog in geen enkel toestel beschikbaar.

Mocht in de toekomst de Philips/Technicolor standaard of de BBC standaard (Hybrid Log Gamma of HLG) belangrijk worden, (en zo ziet het er naar uit, klik hier voor alles over HLG) dan is het misschien mogelijk dat die via firmware updates toegevoegd kunnen worden. Maar aangezien het nog een paar jaar kan duren voor je HDR tv-uitzendingen zal zien, is het niet gegarandeerd dat een fabrikant op dat moment nog updates zal voorzien voor je toestel.

Ook HDR10, de meest verspreide standaard van het moment is nog volop in beweging. Er is nu al sprake van een uitbreiding die hem meer op Dolby Vision zal doen lijken. Goed nieuws zou je dan denken. Maar die update zal ook een aanpassing van de HDMI-aansluiting vereisen, en het is absoluut niet zeker of dat mogelijk zal zijn.