Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Hoeveel licht is genoeg?

Een van de belangrijkste aspecten van HDR is de hogere helderheid die beelden kunnen gebruiken. Helaas zijn niet alle televisies in dat opzicht gelijk. Een gemiddelde ‘klassieke’ televisie heeft een maximale witwaarde van ongeveer 250 cd/m² (of nits). HDR-standaarden gaan tot 4.000 of zelfs 10.000 nits maar er is geen enkele tv die dit aan kan.

De topmodellen van 2016 kunnen prat gaan op 1.800 tot 1.000 nits. Maar bij de subtoppers en middenklassers zijn er heel wat modellen die ‘slechts’ 700 tot 500 nits halen, en in sommige gevallen vind je zelfs HDR-compatibele televisies die niet veel verder dan 300 nits geraken. Dat meer beter is, is in dit geval evident. Maar wat is voldoende?

Als absoluut minimum voor een HDR-ervaring schuiven we 500 nits naar voor. HDR-compatibele toestellen die het met minder moeten doen, kunnen HDR-beeld weergeven maar het echte wow-effect zal helemaal weg zijn. Hoe zwaar het verschil zal wegen tussen een 700 en 1.000 nits toestel is momenteel moeilijk te zeggen, maar je kan wel rekening houden met je typische kijkomgeving. Ben je iemand die graag met alle lichten aan, en overdag met de gordijnen open tv kijkt, dan zal een hogere witwaarde een echte meerwaarde zijn. Kijk je eerder veel bij wat verduistering, dan is een toestel dat geen 1.000 nits haalt ook een prima keuze.

Hou tot slot ook rekening met het contrast, met andere woorden de verhouding tussen het lichtste wit en donkerste zwart dat je scherm kan tonen. Een scherm met een wat lagere maximale witwaarde, maar veel betere zwartwaarde zal uiteindelijk een veel sterker contrast tonen, zeker als je veel bij verduistering kijkt. En dat brengt ons naadloos bij de volgende keuze.

gerelateerde items