Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Tv-technologie

OLED of lcd? En als je voor lcd kiest, neem je dan edge led of direct led? Voor je HDR-beleving kan die keuze erg belangrijk zijn. In de eerste plaats moet je kiezen tussen OLED of lcd.

 

 

OLED biedt een zo goed als perfecte zwartwaarde, maar moet het stellen met een lagere maximale witwaarde. Modellen van vorig jaar haalden ongeveer 450 nits, maar de 2016 modellen halen 600 tot 800 nits. Ben je een verstokte filmfanaat en kijk je vooral graag bij weinig licht of verduistering, dan is dit je beste keuze.

Lcd-toestellen kunnen wel 1.000 tot 1.800 nits witwaarde halen, maar moeten het stellen met een minder goede zwartwaarde. Ben je bijvoorbeeld een zware sportfan, en kijk je graag overdag, dan is een lcd mogelijk een betere keuze. Maar niet alle lcd’s zijn gelijk. De leds die voor het licht zorgen zitten ofwel in de rand van het scherm (edge led) ofwel achter het scherm (direct led). Bij de direct led-toestellen zijn er modellen die slechts enkele leds gebruiken, dit zijn instapmodellen die geen HDR zullen ondersteunen. De topmodellen gebruiken een uitgebreide grid van leds, die bovendien afzonderlijk gedimd kunnen worden (lokale dimming). Zo verbetert het contrast in het beeld. En dat is nu net erg belangrijk voor HDR. Wie dus een lcd-tv met de beste HDR-weergave wil, kiest voor een direct led met lokale dimming (soms ook FALD, Full Array Local Dimming genoemd). Hoe je het ook draait of keert, edge led toestellen zijn steeds een compromis.

gerelateerde items