Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Het Ultra HD Premium logo

Een logo maakt de keuze altijd iets gemakkelijker. Voor HDR heeft de UHD Alliance een logo voorzien dat de beste HDR-weergave belooft. Het Ultra HD Premium logo legt een aantal vereisten op, zoals kleurbereik, UHD-resoluties en kleurdiepte, maar een van de belangrijkste is de witwaarde en zwartwaarde van het scherm. Daar is een onderscheid gemaakt tussen OLED en lcd-toestellen. Voor lcd moet het scherm 1.000 nits halen, met een zwartwaarde van 0,05 nits (goed voor een contrast van 20.000:1). Voor OLED volstaat een maximale witwaarde van 540 nits, maar dan wel met een zwartwaarde van 0,0005 nits (goed voor een contrast van 1.080.000:1)

Aansluitingen

Om van toekomstige HDR-content te kunnen genieten is het van vitaal belang dat je televisie over de juiste HDMI-aansluiting beschikt. De HDMI-aansluiting moet minstens versie 2.0a zijn. Bovendien moet die ook uitgerust zijn met de meest recente anti-kopieerbeveiliging HDCP2.2. Voor de 2016 modellen zal dat over het algemeen geen probleem zijn, maar in de 2015 line-up kan je een aantal modellen vinden die wel HDR ondersteunen, maar slechts over een HDMI 2.0-aansluiting beschikken. Dergelijke televisies zullen enkel HDR-content kunnen spelen die aangeleverd wordt via het netwerk (DLNA of streaming-diensten) of via USB. Een Ultra HD Blu-ray-speler kan je wel aansluiten, maar hij zal geen HDR-beelden kunnen afspelen.

De mees recente HDMI-versie is 2.0b, en die ondersteunt sinds kort ook Hybrid Log Gamma, of HLG, de HDR-standaard die vermoedelijk voor tv-uitzendingen zal gebruikt worden. Welke modellen hun HDMI-aansluiting zullen kunnen upgraden is momenteel niet duidelijk. Lees er meer over hier.

gerelateerde items