Geluid

Review: Pioneer VSX-921

De Pioneer VSX-921 mag dan wel een uitgesproken betaalbare machine zijn, toch bulkt hij van de features. Voor goed 500 euro haal je een 7.1-surroundreceiver in huis die je draadloos kan verbinden met je iOS-apparaat (via AirPlay) en die zonder verdere uitbreidingen je netwerk op kan, met voorzieningen voor internetradio en streaming audio via DLNA.

Bovendien biedt Pioneer meerdere Android- en iOS- apps aan om de bediening en het bedieningsgemak verder te optimaliseren. En dan is er nog de meegeleverde AVNavigator-software voor de pc en iPad, die de afregeling en kalibratie van de AV-receiver een stuk eenvoudiger moet maken. Op papier alvast een meer dan overtuigend pakket.

,

Het apparaat is sober maar netjes afgewerkt. Op de grote plastic draaiknoppen links en rechts zit enige speling, maar verder valt er eigenlijk weinig op aan te merken. Meer nog, wanneer je ook rekening houdt met de prijszetting van de VSX-921 zit het zelfs meer dan goed.

Een minpuntje is dat het frontpaneel behoorlijk reflecterend is. Vooral in een donkere thuisbioscoop kan dat vervelend uitpakken, al oogt het wel chique. Opvallend is dat deze VSX-921 alleen in het zwart verkrijgbaar is, waar eerdere modellen van Pioneer ook gewoon in het zilver leverbaar waren. Navraag bij de fabrikant leert dat die laatste versies echter nauwelijks in trek waren, vandaar de uniforme kleurkeuze bij dit model.

Onder een centraal aangebracht afdekklepje zit een USB-aansluiting, een poort waarop de meetmicrofoon van het MCACC-kalibratiesysteem moet worden aangesloten en een stereo cinch-ingang met composiet video. Een HDMI-ingang ontbreekt helaas.

Op het achterpaneel zijn uiteraard wel de nodige HDMI- poorten voorzien: vier ingangen en een uitgang, om precies te zijn. Verder tellen we nog een hoop stereo cinch in- en uitgangen, evenals composiet video en component video in- en uitgangen. 

,

De Pioneer kan ook voor muziek zorgen in een bijkomende zone, maar wel alleen als het signaal langs analoge weg binnenkomt in de VSX-921. Een vervelende beperking, maar dat is niet abnormaal in deze prijsklasse.

Een tweede afstandsbediening vinden we altijd handig bij een apparaat dat twee verschillende ruimtes aanstuurt, maar die ontbreekt helaas. Ook dat is echter niet ongewoon op dit prijsniveau.

Uiteraard beschikt deze Pioneer ook over een netwerkaansluiting. Desgewenst kan je zelfs draadloos muziek streamen, maar dan moet je wel de optionele Pioneer AS-WL300 Wi-Fi-adapter aanschaffen. Die kost 99 euro. Ook voor streaming via Bluetooth biedt Pioneer overigens adapters aan, met de AS-BT100 en AS-BT200 (beide 99 euro).

Om een verbinding te maken met je muziekcollectie op je thuisnetwerk, maakt de VSX-921 gebruik van de DLNA 1.0- of 1.5-structuur. Internetradiostations weergeven kan ook, en wel met de bekende vTuner-database. Voor alle duidelijkheid: het hele streamingverhaal is beperkt tot audio, dus voor foto’s of video’s heb je nog steeds een apart toestel nodig. Maar dat geldt eigenlijk voor alle AV-receivers van de huidige generatie…

Opmerkelijk is dat de VSX-921 geleverd wordt met een speciale kabel om een iOS-apparaat digitaal aan te sluiten, terwijl AirPlay eveneens ondersteund wordt.

,

Deze Pioneer telt zeven versterkermodules, terwijl er negen luidsprekers kunnen aangesloten worden. Die kan je dus logischerwijze onmogelijk allemaal tegelijk aansturen. Je kan kiezen voor een ‘normale’ 7.1-surroundconfiguratie, of voor 5.1-surround waarbij de linker- en rechterluidspreker vooraan dubbel aangestuurd worden (bi-ampen).

Een andere mogelijkheid is een klassieke 5.1-set-up waarbij de twee resterende geluidskanalen in een tweede zone voor stereomuziek zorgen.

Kies je voor een 7.1-opstelling, dan kan je die op drie verschillende manieren uitvoeren: met twee back-surroundluidsprekers (7.1 op de ouderwetse manier, als het ware), met twee hoogteluidsprekers die links en rechts boven je hoofdluidsprekers komen te hangen, of met twee ‘wide’-luidsprekers.

In die laatste opstelling worden links en rechts van je frontluidsprekers twee extra speaker toegevoegd, in een hoek van zo’n 45 graden.

,

Om je op weg te zetten levert Pioneer bij de VSX-921 een Nederlandstalige basishandleiding mee. Zelfs die ‘snelstartgids’ is toch al 23 pagina’s dik, een indicatie van de hoeveelheid functies die onder de kap van deze machine schuilgaan. Voor de volledige versie moet je echter de meegeleverde cd-rom raadplegen.

We hadden het bij aanvang van deze review al even over de AVNavigator-software van Pioneer, en die mag nu haar nut bewijzen. Vooral het onderdeel ‘Wiring Navi’ weet onze interesse te vatten. Dat is namelijk een stukje software dat je helpt om de juiste instellingen en aansluitingen van je AV-receiver te selecteren. Daarvoor moet je pc of iPad (de software werkt op beide) wel op hetzelfde netwerk zitten als de VSX-921.

Dat idee is overigens niet nieuw – de Britse high-end fabrikant Meridian heeft bijvoorbeeld ook zoiets – maar de uitwerking is uitstekend. En het is de eerste keer dat we dit soort prettige software te zien krijgen bij betaalbare apparatuur. Een voorbeeld dat navolging verdient.

De meegeleverde IR-afstandsbediening is helaas geen hoogvlieger. Ze staat propvol kleine knopjes die vaak meer dan één functie hebben. Daarbij is de afstandsbediening ook te lang om ze met één hand te bedienen.

,

De VSX-921 krijgt het gezelschap van de BDP-LX71 Blu-ray-speler van hetzelfde merk en van een Sonos ZP90 netwerkspeler. Vervolgens wordt een Palladium-
luidsprekerset van Klipsch aangekoppeld en een Sunfire True Subwoofer Signature. Nadat we alles hebben aangesloten nemen we onze iPad erbij en gaan we aan de slag.
We draaien eerst een aantal muziektracks in stereo.

In veel gevallen is het namelijk precies dat wat een AV-receiver doet in de woonkamer, afgewisseld met een occasionele surroundtrack van een film. De VSX-921 komt hier aardig mee weg, maar in vergelijking met duurdere apparaten ontbreekt het aan finesse en muzikaliteit.

De VSX-921 heeft namelijk een wat ongepolijst, koel klankkarakter. Verder is het geen superkrachtig powerbeest. Dat maakt hem moeilijker te combineren met minder gevoelige luidsprekers. Met name als er in de stereomodus geen subwoofer mee zou spelen.

Uiteraard is de bridgemogelijkheid – de frontluidsprekers krijgen dan de dubbele hoeveelheid vermogen toebedeeld – wel een stap in de goede richting.

Muziek in surround – we luisteren naar de Blu-ray van Dark Side of the Moon – zorgt voor een gelijkaardig geluidsbeeld als in stereo, maar het moet worden gezegd dat het met de scheiding van de verschillende kanalen wel goed zit.

Tijd voor film. Achtereenvolgens verdwijnen de Blu-ray discs van The Road en Toy Story 3 in de speler. En dat klinkt behoorlijk goed. De powerreserve is nog steeds niet gigantisch, maar het klankkarakter bevalt.

Niet dat de Pioneer het met films miraculeus beter doet dan met muziek in surround, maar onze hersenen interpreteren geluid nu eenmaal duidelijk anders als ze er tegelijk een bijpassend beeld bij te zien krijgen. En dat laat zich ook hier voelen.


,

Als je kijkt naar de verhouding tussen het featureaanbod en de prijs, dan is de Pioneer VSX-921 zonder meer een fenomenaal apparaat.

En als je een niet al te kritische luisteraar bent, dan zal hij ook klankmatig prima voldoen, zowel voor muziek als voor film.

Als je wel af en toe eens uitgebreid gaat zitten om lekker naar een stuk muziek te luisteren, dan zouden we het echter wat hogerop gaan zoeken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.