Redactie

Test: KEF EGG

De KEF EGG Wireless Digital Music System – wij houden het gewoon op ‘EGG’, want papier en inkt zijn niet goedkoop – is een nieuwe creatie van de Britse luidsprekerbouwer, of meer van zijn new media-afdeling.

In eerste instantie denk je misschien dat het een designversie is van een speakerset, een speakerset zoals de uitstekende X300A, die regelrecht op computergebruikers mikte. De vorm is guitiger, dat wel, en niet helemaal onbekend. Ken je nog de eitjes van KEF’s KHT3005-surroundset?

Maar de EGG, bestaande uit twee losse speakers verbonden met een kabel, is dus eerder bedoeld om links en rechts van een computermonitor een plek te vinden? Ja… en neen. Door zijn veelzijdigheid zijn er wel meer plaatsen waar de set volgens KEF gei¨nstalleerd kan worden. Bij de televisie bijvoorbeeld. Of gewoon als muzieksysteem. Dat zijn torenhoge ambities voor een set als deze, niet?

,

KEF zorgt hier voor de nodige verwarring door de EGG een draadloos systeem te noemen. Je zou haast denken dat het enkel muziek kan streamen via Bluetooth. Dat kan uiteraard, en zelfs met ondersteuning voor de aptX-codec.

AptX levert een merkbare verbetering in de geluidskwaliteit bij het streamen over Bluetooth – als je mobiele toestellen het ondersteunen (zo zijn er steeds meer, onder meer bij LG, Samsung en HTC, maar niet Apple) en als de bronbestanden wat op niveau zijn.

Maar daarnaast heeft deze compacte speakerset veel meer fysieke aansluitingen. Als je hem inderdaad gaat gebruiken bij een computer, raad ik je meteen de USB-aansluiting aan. Ondanks de smalle voet is KEF er in geslaagd om een USB-aansluiting te voorzien zodat je de ingebouwde DAC kan aanspreken. Om de zaken de zaken compact te houden is er heel onconventioneel niet voor een USB klasse B-poort gekozen, maar voor een mini-USB-aansluiting. De juiste kabel zit in de doos.

De EGG bezit ook een jack die dienst doet zowel als analoge als digitale (mini-optisch) aansluiting. Dat valt eerst niet op, omdat deze ingang zich niet bij de rest bevindt maar verborgen is achter een afdekkapje die op onze witte testversie niet in het oog sprong.

Je kunt de EGG dus perfect gebruiken als audio-upgrade voor je televisie, door hem via de meegeleverde optische kabel aan te sluiten. Als je de KEF-speakers bij je tv-toestel gebruikt, is het zeker het overwegen waard om een aparte subwoofer toe te voegen.

Dat kan heel eenvoudig, via de sub-uitgang die voorzien is. Een mooie extra is dat. Voor near field-gebruik, bijvoorbeeld als je de EGG inzet voor je computer, is een sub geen must. Maar voor games en media toch wel interessant.

,

Het is geweten dat KEF de meester van de brede uitstraling is, maar toch wist de EGG ons af en toe te verrassen. Bij ‘James Dean’ van The Eagles, afgespeeld over USB vanaf Qobuz, is tegen het einde van het lied het geluid van een motorfiets dat van rechts naar links optrekt. Ik betrapte mezelf er op dat ik zonder na te denken achter me keek terwijl ik me afvroeg waar die tweewieler vandaan kwam.

Kleine speakers zoals deze missen vaak laag maar zijn niet per se detailrijk, maar dat is bij de EGG toch echt wel het geval. ‘The heat is on’ is misschien niet het hoogtepunt van de carrie’re van Glenn Frey – overleden rond de tijd dat de EGG bij ons op bezoek was – maar is wel lekker nostalgisch voor wie tijdens zijn tienerjaren Beverly Hills Cop zag.

Bij het beluisteren van deze track klinkt alles heel levendig en alert, met alle details goed weergeven, zowel in het midden als het hoog. De saxofoon sleept je goed mee en wordt ook niet overstemd door de vocals of de gitaarsolo. De achterliggende beat mocht wat krachtiger, maar is zeker niet helemaal afgezwakt.

Luister je naar van die warme jazz met mooie vocals, zoals ‘Only Trust your Heart’ van Stacey Kent, dan mis je zelfs niet echt iets. Best wel goed voor een desktopsetje. Het nieuwe conceptalbum ‘Water’ van pianiste He´le’ne Grimaud op Deutsche Grammophon profiteert echt van die brede uitstraling van de UniQ-driver, waardoor de atmosferische tracks tussen het pianospel van Grimaud je in geluid omhullen.

Wederom zou je als hi -liefhebber met grote vloerstaanders kunnen klagen dat de piano soms wat gewicht mist, toch zou ik stellen dat de EGG stukken beter speelt dan doordeweekse desktopspeakers.

,

Veel mensen zullen de EGG overwegen vanwege het design. Niets mis mee, niet alle audiomateriaal moet een zwarte rechthoek zijn. Maar het is eigenlijk de audiokwaliteit waar je voor moet kiezen. En die heeft de EGG met hopen.

De KEF blinkt zeker uit als je hem inzet als speakerset voor een computer en dus relatief dicht bij de speakers zit. Ze omhullen je met een muzikale, detailrijke klank zoals je niet zou verwachten van speakers van deze grootte.

Het laag is begrijpelijk een beetje afwezig, maar dat kan je eventueel oplossen met een extra sub. Maar niet iedereen zal dat nodig vinden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.