Redactie

Test: Sony KDL-43W755C

Sony heeft weinig veranderd aan het ontwerp van zijn Full HD modellen. Het smalle, hoekige kader is links en rechts voorzien van zachte afrondingen en bovenaan is er een metaalkleurig accent aangebracht. Onderaan is het kader iets dikker voor het Sony logo, maar het valt nog steeds nauwelijks op. Lichtvoetig mogen we hem ook noemen. De poot is niet meer dan een gebogen metalen stang. Hij is slank gevormd en neemt weinig plaats in, maar draagt het toestel wel erg stabiel. Het is helaas wel geen draaivoet.

Bij de aansluitingen vinden we geen verrassingen. Vier HDMI-aansluitingen, waarvan eentje voorzien van MHL-compatibiliteit voor je smartphone, bieden mogelijkheden genoeg. De oudere Scart en component video aansluiting staan naar achter gericht. Vermits je die hopelijk niet gebruikt is dat geen probleem, maar ook de bedrade netwerkaansluiting en de optische digitale uitgang staan naar achter gericht. Dat kan wat extra aandacht vereisen bij wandmontage.

,

Ook de Full HD modellen van Sony werden bijna integraal overgeschakeld naar Android. De nieuwe interface ziet er mooi afgewerkt uit, loopt erg vlot, en bedienen met de klassieke remote gaat handig. Anderzijds oogt hij wel wat zwaar vergeleken bij de competitie van Samsung en LG. Zo vult het Home scherm het volledige beeld zodat je niet verder kan kijken terwijl je even in het aanbod bladert. En hoe vaak je het ook probeert, de back toets haalt je niet weg uit het Home menu. De apps staan aangeboden in verschillende rijen. Favorieten vastzetten vooraan in de rij is niet mogelijk. De laatst gebruikte app staat steeds vooraan. Met andere woorden, het besturingssysteem voelt nog wat jong aan. Na een paar firmware updates zijn wel heel wat van de initiële ongemakken verdwenen. En we zijn zeker dat er nog updates zullen volgen, dus er zit nog wat evolutie potentieel in Android TV.

,

Dat Sony nog steeds garant staat uitmuntende kleurweergave wordt ook op de W755C nog eens duidelijk onderstreept. Schakel het toestel in de 'Bioscoop Pro' beeldmode. Het toestel kan dan prat gaan op een zo goed als perfect kleurbereik, met bijzonder natuurlijke huidskleuren. Ook de grijsschaal blijkt bijna perfect neutraal zodat er geen vervelende tintverschillen zichtbaar zijn. Het scherm levert bovendien een zeer goede zwartwaarde zodat je geniet van een uitstekend contrast. Zolang je tenminste redelijk recht voor het scherm zit. Vanuit een kijkhoek van 45° verzwakt het contrast toch vrij aanzienlijk, al blijven kleuren grotendeels gespaard. Het is geen uitzonderlijk verschijnsel, alle televisies die geen gebruik maken van IPS-panelen lijden eronder, al moeten die laatste dan weer een veel zwakkere zwartwaarde accepteren.

De Sony beschikt ook over een dynamisch contrast instelling, maar die dimt het scherm in zijn geheel tijdens donkere scènes. Op zich geen probleem, ware het niet dat dat erg zichtbaar gebeurt. Vooral ondertitels tijdens een donkere scène veroorzaken duidelijke sprongen in de helderheid. Maar ook in relatief heldere content, en met de instelling op de laagste stand zie je soms het scherm donkerder of lichter worden. Wie bij normale verlichting kijkt, laat best het dynamisch contrast uit staan. Bij verduistering neem je de laagste stand, om toch de zwartweergave niet te veel te compromitteren. Wil je een iets levendigere beeldervaring, dan is de 'Bioscoop Home' beeldpreset een goede keuze.

,

Deze Full HD Sony beschikt niet over Sony’s nieuwste beeldprocessor, de X1. Die is immers voorbehouden voor de Ultra HD toestellen. Maar dat betekent niet dat de Full HD modellen verwaarloosd zijn, integendeel. Sony lijkt een deel van de verbeteringen in zijn beeldverwerking ook doorgeschoven te hebben naar de X-reality Pro die in dit model gebruikt wordt. Zo is de deinterlacing en herkenning van film- en videoframerates uitstekend, waardoor gekartelde randen een zeldzaam verschijnsel zijn. De ruisonderdrukking scoort goed, maar laat wel steeds een beetje ruis achter. Ook compressieruis wordt degelijk aangepakt, maar de resultaten zijn minder goed dan op de UHD modellen. Maar het eindresultaat mag gezien worden. De beelden zijn netjes, en haarscherp. Wie nog wat extra scherpte wil, zonder duidelijke overdreven randen, kan wat sleutelen aan de Reality Creation instelling. Die accentueert fijn detail erg goed, we prefereerden instellingen tussen 20 en 50. Sport of actiefilm liefhebbers zullen merken dat de Sony heel wat detail kan weergeven in snel bewegende beelden. Met de Motion Flow instelling op standaard, krijg je bovendien een erg vloeiende weergave van panbeelden, zonder overduidelijke beeldartefacten. Wie absoluut geen stotterende beelden wil, kiest voor ‘Vloeiend’, maar dan zie je regelmatig wat beeldartefacten rond de bewegende delen.

,

Op deze Sony kan je geen 3D-beelden bekijken, al vinden we dat niet echt een verlies. De tv-tuners zijn uitsluitend voor kabel en terrestriëel, geen satelliet. De mogelijkheid om op te nemen naar externe USB harde schijf is uiteraard wel voorzien. Met drie USB-aansluitingen is er ruimte genoeg om opnames, en een aparte mediaschijf aan te sluiten. De mediaspeler doet het ondertussen prima, dat was in de eerste Android versies niet het geval. Geniet van al je muziek, de speler ondersteunt alle belangrijke formaten, inclusief FLAC, en biedt gezien zijn profiel een meer dan behoorlijke klank. De videospeler loopt vlotjes door alle testbestanden, enkel Divx ondersteuning ontbreekt, maar het alternatief xvid kan je welgebruiken. Ook HEVC, de meest recente videocodec, blijkt geen enkel probleem te zijn.

Met behulp van Google Cast kan je de content van heel wat apps rechtstreeks op je Android tv bekijken. De Google Play Store tenslotte geeft je toegang tot een uitgebreide selectie apps en games, terwijl je via Sony Select nog een deel van de apps kan gebruiken die op het oudere Sony platform aanwezig waren. Een Opera internet-browser maakt het aanbod volledig. Gouden tip voor wie veel media bekijkt, installeer 'Kodi' (vroeger gekend als XBMC). Gamers schaffen zich best een gamepad aan, daarmee verbeter je je ervaring aanzienlijk.

,

De KDL-43W7555C is een slanke televisie met een scherp ogend, modern design. De ietwat beperkte kijkhoek is een klein minpunt, en het dynamisch contrast zorgt voor hinderlijke helderheidsveranderingen, zet het gewoon af. Afgezien daarvan hij levert hij uitstekende beeldkwaliteit, met mooie kleuren en prima contrast. Android TV biedt nu al een ruim aanbod extra mogelijkheden, al kan de interface zeker nog een beetje rijpen.

Dit is een toestel uit de 2015 line-up, je kan het dus vermoedelijk binnenkort aan een flinke korting vinden.

,

WatEdge LED-LCD-tv

Schermformaat43 inch (109 cm)

Aansluitingen4x HDMI (1x ARC, 1x MHL), 1x Component, 1x Scart, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne

Extra’sWiFi (802.11bgn) ingebouwd, Android TV, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C, CI+-slot

Afmetingen962 x 602 x 179 mm (incl. voet)

Gewicht11,8 kg (incl. voet)

Verbruik55 / 0,5 watt (Energielabel A+)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.