Redactie

2010

Dit vervolg op 2001: A Space Odyssey levert je niet het cerebrale feest dat Kubricks filmklassieker uit 1969 was, maar bleef dichter bij de geest van Arthur C. Clarkes originele roman. 2010, deze keer met Peter Hyams achter de knoppen, werd daardoor ook een sf-filmklassieker op eigen kracht.

2010 zet het verhaal van de originele film verder met een Amerikaans-Russische missie naar Jupiter, uitgestuurd om te achterhalen wat er met de crew van het vermaledijde ruimteveer Discovery is gebeurd. Let vooral op het gekibbel tussen de Amerikaanse boordkapitein (Roy Scheider) en Russische aanvoerster (Helen Mirren): gensters!

Bekijk 2010 niet als een vervolg op A Space Odyssey, want daarvoor mist hij de poëzie en het mysterie. Het is een vakkundig gemaakte sf-prent,in handen van een regisseur die erg onderlegd is in het genre (van Hyams' hand waren, op het moment waarop 2010 in de zalen kwam, ook al Outland en Capricorn One), en die in veel opzichten als een pragmatische exegese van de originele film kan worden gezien.

Dus jazeker: het gedrag van de dodelijke boordcomputer HAL wordt geduid, en er komt een (soort van) uitleg voor de monolieten. Als je dat überhaupt wil weten, heb je aan 2010 een forse kluif van een sf-prent.

Zaterdag 20 oktober op VIER om 20u50

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.