Redactie

2012

Zouden al die 21/12-believers zichzelf geen ontzettende losers hebben gevoeld toen ze gewoon wakker werden op 22/12? Wel, er is altijd nog de film.

Als je voor een film van Roland Emmerich gaat zitten, kun je er prat op dat het decor aan barrels zal gaan. Tot nu toe deelden meestal wereldsteden (Los Angeles in Independence Day, New York in Godzilla en The Day after Tomorrow) in de klappen, maar in deze 2012 gaat hij nog een stapje verder: ineens mocht de hele planeet naar de botten!

Voor wie nog niet mee was: de titel verwijst naar het geheimzinnige jaar waarop de Mayakalender eindigde, een evenement dat volgens de Mayaanse overlevering meteen ook het einde van de wereld had moeten inluiden.

Dat vond Emmerich wel een mooi idee, en hij pinde er meteen een wetenschappelijke uitleg aan vast: op de gestelde datum verschuiven plotseling de magnetische polen van onze planeet, en dansen ook de tektonische platen onder de continenten een allesverwoestende horlepiep.

Temidden van dat alles zoomt de camera vanzelfsprekend in op een paar gewone mensen als jij en ik, die mooi te midden van de miserie terechtkomen: gescheiden vader Jackson Curtis (de vleesgeworden everyman John Cusack), diens ex-vrouw Kate (Amanda Peet), en hun arme bloedjes van kinderen. Maar het blijven de overdonderende speciale effecten die de show stelen.

Dinsdag 28 mei op VIER om 21u05

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.