Titanic, de met Oscars overladen kaskraker van James Cameron, verschijnt in de lente in een 3D-versie. Het is dus nog even doorbijten voor de regisseur. En wel heel zwaar doorbijten, leiden we af uit het enigszins gefrustreerd klinkende interview dat Cameron weggaf aan de Britse site Techradar.

Titanic 3D zal op 6 april 2012 verschijnen. Kenners van grote boten en calamiteiten weten dat op die dag het precies honderd jaar geleden is dat de Titanic ergens in het Noorden van de Atlantische Oceaan een ijsberg ontmoette. Met fatale afloop voor 1.522 opvarenden.

Omdat de film 'Titanic' in 1997 in 2D werd gefilmd, moet alle filmmateriaal nu worden omgezet naar drie dimensies. Het is een “beetje zoals het gazon snoeien met een nagelknipper”, vertelt Cameron. “Ik hou niet echt van het werk. Terwijl ik met plezier aanschouw hoe 3D-beelden worden gedraaid, geeft een 3D-conversie net het omgekeerde gevoel.”

“Het is een oersaai proces van subjectief diepte creëren. Het is niet meer dan ‘deze persoon is groter dan de andere, dus moet hij dichterbij staan, dus zet hem hier’. Voer voor eindeloze discussies", klaagt Cameron nog.

Aan Techradar vertelt de regisseur dat hij elke stukje film aan het bekijken is, frame per frame, en telkens notities neemt over het dieptegevoel. “Dat moet dichter, dat moet verder weg, hier is niet genoeg dieptegevoel, de stoel achteraan moet een halve meter naar voren komen – er komt gewoon geen einde aan.”