Terwijl 4K Ultra HD aan een opmars bezig is, onlangs werden ook de specs voor de bijbehorende Blu-Rays bekend, blikt marktspecialist Display Search verder vooruit. Volgens de site kunnen hebben we vanaf 2018 de keuzen uit 4K-televsisies en de dan inmiddels ook breed beschikbare 8K-televisies.

Televisies die geschikt zijn voor 8K hebben een resolutie van 7.680 bij 4.320 pixels, tegenover een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels bij 4K. Momenteel zien we in winkels enkel nog die 4K Ultra HD-televisies terug, analisten voorspellen in 2018 een dertig procent marktpenetratie van Ultra HD, maar over drie jaar moeten de eerste 8K tv’s breed beschikbaar zijn, ook al zal de content voor 8K dan nog niet bijgebeend zijn.

8K Ultra HD zien we momenteel nog vooral op beurzen en bij prototype tv’s. In Azië kijkt men al vooruit naar 8K content voor consumenten: het Japanse NHK is één van de grote spelers achter de hoge resolutie en de Japanse overheid heeft aangegeven in 2020 de Olympische Spelen in 8K Ultra HD uit te willen zenden. Voor consumenten is er wat betreft 8K-hardware en 8K-content momenteel nog niets beschikbaar.

Klik hier voor onze massatest met 4K Ultra HD televisies, waar je dus nog wel een jaar of drie mee vooruit kunt.