Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Mobiel

Het belangrijkste nieuws hebben we bewaard voor deze laatste paragraaf. Samsung heeft immers grote ambities op mobiel vlak, en deze nieuwe introducties moeten dat onderstrepen. Wat verwachten we van onze mobiele apparaten? Multifucntionaliteit, bedieningsgemak, een groter scherm, langere batterijduur en vooral: eenvoudig in gebruik. Daar wil Samsung op inspelen met zijn nieuwe producten.

De eerste introductie is de Samsung Wave 3, een mobiele telefoon. Dit metalen 'unibody' toestel draait op Samsung's eigen Bada-OS, waarvan binnenkort versie 2.0 verschijnt. De Wave 3 gebruikt een 4-inch super AMOLED-display.

Even terzijde toont Samsung ook ChatON, een globale communicatiedienst. Die zal beschikbaar zijn op Android, iOS, Bada en zelfs op PC. De dienst schijnt heel wat features te verenigen die we nu al in andere apps aantreffen, zoals groepschat en multimediaberichten. We vragen ons alleen af of zo'n dienst nog een plaats kan veroveren naast de horde apps die in dit segment al bestaan, denk maar aan GroupMe of WhatsApp.

De Galaxy Tab 7.7 is Samsung's nieuwste tablet. Een Super AMOLED Plus-scherm moet voor prachtige en zeer heldere beelden zorgen. De Tab 7.7 weegt nauwelijks 335 gram en is 7,89 mm dun. Hij combineert dan ook draagbaarheid en beeldkwaliteit.

Optionele 4G opties zorgen voor de best mogelijke netwerkverbinding, al heb je daar in België voorlopig niet veel aan. Nuttiger is de WiFi Channel Bonding, een feature die voor extra snelle doorvoer zorgt. De tablet draait Android 3.2 Honeycomb en beschikt over een micro-SD-slot voor extra opslag. Samsung voorziet ook een GameHub die premium en social games zal bevatten.

En dan het hoogtepunt: de introductie van de Samsung Note, een toestel dat een hele nieuwe categorie inluidt. Eigenlijk gaat het om een kruisbestuiving van een mobiele telefoon en tablet. Dat vertaalt zich concreet in een toestel dat voorzien is van een 5,3 inch Super AMOLED-scherm met een resolutie van 1.280 x 800 pixels. Intern neemt een 1.4GHz Dual Core-processor het zware werk voor zijn rekening. Een batterij van 2500mAh staat in voor de stroomvoorziening. Toch weegt de Note niet meer dan 178 gram.

Maar wat de Note echt uniek maakt, is de 'smart pen' invoermethode. Daarmee wordt de Note een echt digitaal notaboekje. Die combinatie van eigenschappen moet mensen toelaten meer te doen onderweg, zonder daarvoor meerdere apparaten nodig te hebben. Dankzij de pen kan je zelfs pen en papier achterwege laten.

De stylus is bovendien geïntegreerd in alle functies van de smartphone. Hij is drukgevoelig zodat je ideeën erg nauwkeurig kan optekenen. Eender welk scherm kan je vastleggen en annoteren - je kan zelfs onderdelen van een scherm 'capturen' door ze gewoon over te tekenen.

Bovendien zijn er in de Note ook een aantal nieuwe handbewegingen geprogrammeerd: met een veeg van je hand maak je bijvoorbeeld een kopie van het scherm. De Note lijkt ons in elk geval een uitstekende poging om een aantal tekortkomingen in huidige smartphones aan te pakken... als je broekzak er groot genoeg voor is tenminste.

5/5
gerelateerde items