In tegenstelling tot de recente HTC-presentatie begon Samsung zijn presentatie wel met de hardwarespecificaties. Daarna volgde een lange lijst aan "innovatieve" functies die het nieuwe TouchWiz met zich meebrengt. We gingen met de meeste nieuwe functies aan de slag, hier en daar met gemengde resultaten. We overlopen de belangrijkste nieuwe zaken.

Dual Camera:
Hiermee kan je jezelf via de frontcamera in een foto zetten die je met de achterste camera trekt. Naast fotograferen werkt dit eveneens bij video’s. Een leuke extra functie, maar we vragen ons af hoeveel die gaat worden gebruikt in de praktijk.

S Translator:
Er bestaat al jaar en dag Google Translate, maar dat is blijkbaar niet genoeg voor Samsung. Met S Translator integreert Samsung in de mailapplicatie en zijn chatdienst ChatOn. S Translator ondersteunt voorlopig 9 talen, zowel van text-to-speech als speech-to-text. De functie oogt interessant, maar we vragen ons af wat de meerwaarde is vergeleken met Google Translate?

Group Play:
In principe kan je deze functie samenvatten als muziekspelen met vrienden. Je kan met maximaal 8 spelers tegelijk spelen, waar elke speler een geluidskanaal voor zich neemt. Eigenlijk te gek voor woorden, en waarschijnlijk een functie die al snel wordt vergeten door iedereen.

Smart Pauze & Smart Scroll:
De Galaxy S4 houdt continu je ogen in de gaten, net zoals op de SIII, maar pauzeert nu ook je video’s wanneer je wegkijkt van het scherm. Een heel handige functie die bovendien goed werkt. Een korte test zorgde ervoor dat de video elke keer mooi pauzeerde. Knap werk. De functie Smart Scroll vinden we dan weer minder geslaagd. Door je toestel lichtjes te kantelen, scroll je doorheen de tekst. In tegenstelling tot voorgaande geruchten heeft Smart Scroll helemaal niets te maken met je ogen.

Air View & Air Gesture:
De Galaxy S4 is bedienbaar zonder dat je hem moet aanraken. Air View registreert je hand nog voor die het aanraakscherm aantikt. Handig als je met vieze handen je smartphone niet wil aanraken. Een korte test leek goed te werken, maar je moet wel heel dicht met je hand bij het scherm komen. Air Gesture lijkt ons dan weer een miskleun. Tijdens de demo lukte het ons de helft van de tijd niet om doorheen een webpagina te scrollen. Een telefoongesprek opnemen met een handzwaai is dan wel weer handig. Ook hier geld weer dat je tamelijk dichtbij het aanraakscherm moet zitten.

S Health:
Voor iedereen die graag sportief bezig is, is er S Health. Hiermee kan je handig het aantal stappen tellen, je verbrandde caloriën zien en eventueel je eten ingeven. In de toekomst komen daar ook nog accessoires bij als een bewegingsarmband, hartslagmeter of weegschaal.