Allofmp3.com blijft een doorn in het oog van Amerikaanse copyrighthouders. Nu de Russische webwinkel zijn deuren waarschijnlijk weer opent, lijken de kansen op Russische toetreding tot de wereldhandelsorganisatie (WTO) in 2007 voorgoed verkeken.

De downloadsite, die volgens auteursrechtbeschermers niets afdraagt voor de muziek die het online aanbiedt, werd enkele maanden geleden offline gehaald. De eigenaren kregen een aanklacht aan de broek. De rechter besliste in het voordeel van de AllofMP3-eigenaren en het heeft er alle schijn van dat ze vanaf 31 augustus doorgaan onder de naam Allofmp3.ru.

Als dat gebeurt, laat een woordvoerder van de Amerikaanse WTO-vertegenwoordiging er geen twijfel over bestaan wat de gevolgen zijn. "We zijn toegewijd om Rusland tot de WTO te laten toetreden," zegt Sean Spicer, "maar om dat te laten gebeuren moeten ze zich aan eerdere afspraken houden, in het bijzonder die op het gebied van intellectueel-eigendomsrechten."

De voormalige Sovjet-grootmacht probeert al jaren om lid te worden van de groep van 150 landen in de WTO. Rusland zou veel baat hebben bij de onderlinge handelsafspraken tussen de leden, waardoor wegvallende handelsbarrières het leven een stuk makkelijker maken. Om nog eens extra duidelijk te maken hoe Ruslands toetreding erbij staat, voegt Spicer aan zijn commentaar toe: "Ik zie Rusland niet de WTO binnenkomen wanneer sites als Allofmp3.com in de lucht blijven."