Toon alles (4)

Interessanter is de lijst met gesignaleerde toestellen, die Van Es op zijn site publiceert. De lijst wordt elke tien minuten geactualiseerd. Zo zien we dat een toestel met MAC-adres 00:12:D2:0C:EA:1F en de naam 'Sexy Vixen' zich gisterenmiddag om kwart voor twee in de buurt van de Apeldoornse wijk Orden bevond. Hetzelfde toestel is dinsdag vroeg in de avond gesignaleerd in de Asselsestraat en was afgelopen zondagmiddag in de wijk Driehuizen. Op 21 oktober was de bezitter van deze telefoon om 19.24 uur in Ughelen en op 14 oktober in het centrum van de stad. O ja, de Bluetooth-chip in dit toestel is gemaakt door Texas Instruments.

En de privacy dan?
Vindt u het beangstigend dat een hobbyist met redelijk eenvoudige middelen dergelijke gedetailleerde informatie kan vergaren? Een heel terechte zorg. Van Es denkt zelf ook na over het privacyvraagstuk, vertelt hij als we hem opbellen. "Als je Bluetooth aanzet, kan iedere gek je volgen. Nu al kunnen telefoniebedrijven je gsm volgen. Dat gaat echter minder ver; Justitie moet er in Nederland aan te pas komen om die gegevens te krijgen. Maar dít kan iedereen opzetten."

Van Es kan echter niet het telefoonnummer of de identiteit van de eigenaar van het toestel zien. Om met Bluetooth-tracking echt iemand te kunnen opsporen, is het zaak om het MAC-nummer van zijn of haar mobiele telefoon te achterhalen. Dat kan door (stiekem) in het toestel zelf te kijken.

Voor opsporingsdiensten kan deze manier van traceren heel interessant zijn, maar ook voor bijvoorbeeld een achterdochtige echtgenote. Denk aan een USB-sensor, geplaatst bij een bordeel. Van Es merkt wel op dat indien dit vaker toegepast gaat worden, mensen de Bluetooth-functie van hun gsm op den duur waarschijnlijk uit zullen gaan schakelen.

Het zijn dit soort interessante vragen die Van Es oproept met zijn project. Dat is ook de bedoeling, laat hij weten. "Bluetooth is erg in opkomst, en via deze site is het mogelijk om wat extra mogelijkheden te laten zien waar men normaal niet zo snel aan zou denken. Het is bedoeld om te inspireren en tegelijk ook de consequenties, de privacygevaren van de nieuwe techniek te laten zien."

Nerd
Hij voelt zich echter niet geroepen om het privacyvraagstuk en de juridische kanten ervan zelf uit te diepen. Dit project is voor Van Es, die overdag "gewoon" op kantoor werkt, puur hobby. Hij heeft er dan ook geen commerciële plannen mee. "Eigenlijk ben ik gewoon een grote nerd die het een uitdaging vindt om met nieuwe technologieën bezig te zijn", stelt hij over zichzelf. Van Es runt ook al bijna tien jaar de site Icepick.com, waarop allerlei gegevens over zijn huis worden vastgelegd - tot in het extreme.
gerelateerde items