LG, Philips en Sharp en Loewe kondigden onlangs op IFA aan dat ze de handen in elkaar slaan voor een gezamelijk platform voor internet op tv (ook bekend als connected tv). Dat moet gebaseerd zijn op open standaarden zoals HTML5, CE-HTML en Hbb-TV. De partners nodigen overigens alle tv-fabrikanten uit om deel te nemen aan dit initiatief.


De reden voor de samenwerking tussen dit viertal is duidelijk: meer eenheid krijgen in een alsmaar belangrijker wordend onderdeel van het aanbod tv-features, met name connected tv. Elke fabrikant had tot nu toe zijn eigen ideeën over hoe het moest. Gevolg: ontwikkelaars moesten voor elke fabrikant een andere app schrijven, een weinig aantrekkelijk vooruitzicht.

Net daarom zou een gemeenschappelijke standaard een enorme troef zijn voor de verdere ontwikkeling van connected tv. Ontwikkelaars krijgen meer tijd om creatieve ideeën uit te werken, tijd die ze tot nu toe spendeerden aan het aanpassen van hun toepassing voor andere platformen.


Blijvend accent op onlinediensten
Op IFA werd weer ontzettend veel nadruk gelegd op ‘Smart TV’, waar connected tv een integraal onderdeel van is. Je mag er ondertussen veilig van uitgaan dat een nieuwe televisie absoluut met internet verbonden moet kunnen worden om nog enigszins ‘futureproof’ te zijn. Internet op tv is in een mum van tijd uitgegroeid tot een belangrijke meerwaarde voor de kijker.

LG Premium Content

Dankzij allerlei apps krijgt je televisie meer mogelijkheden. Naast simpele informatiediensten zoals beursinfo of weerberichten, ligt de nadruk echter vooral op video, audio en gaming. Niet verrassend, want dat zijn de belangrijkste kernactiviteiten op een tv. Vooral video-op-aanvraag (video-on-demand, VOD) zit enorm in de lift.


Achterstand in België
In Nederland heeft men al apps voor ‘catch-up tv’, de zogenaamde ‘net gemist’-diensten waarmee je tv-programma's kan opvragen en herbekijken (meer bepaald bij de openbare omroepstichtingen en RTL). Daar kunnen we in België helaas alleen maar van dromen; tot vandaag zijn dergelijke zaken alleen beschikbaar via de settopboxen van Belgacom of Telenet.

Iets beter gesteld is het met film op aanvraag. Diensten zoals Videoland en Moviemax zijn beschikbaar op de meeste tv’s en alle fabrikanten werken aan een uitbreiding van hun aanbod.